“Pârjoalele sunt nişte „găluşte“ din carne care ne arată, limpede şi maroniu pe alb că, dacă sudul muntenesc şi balcanizat nu ne-ar fi impus, odată cu dialectu-i oficializat, şi cuvinte precum ciulama sau chioftele, n-am fi fost niciodată bântuiţi de ideea falsă că toate ale gurii ne-au fost mestecate mai întâi de osmanlăi.
Ingrediente: 600 g carne de viţel, 600 g ceafă de porc, 200 ml lapte, 400 g miez de pâine albă, 3/4 cepe (în funcție de mărime), mărar, pătrunjel, 5 ouă, 350 g unt, 1 cartof, 220 g pesmet sau mălai, piper și sare după gust.
Mod preparare: Să începem cu începutul… 1. Se toacă carnea după care se îmbibă bine pâinea în lapte apoi se stoarce.
- Pericol ascuns în farfurie! Acest aliment rămâne ore întregi în stomac și poate fi nociv pentru sănătate
- Legea îți dă dreptul să devii proprietar prin posesie îndelungată: ce trebuie să știi dacă ai un teren fără acte
- Cât te costă să construiești o casă de 90 mp, parter, în 2025: Prețuri actualizate pentru materiale și manoperă
Se toacă ceapa și se înmoaie bine în unt pusă pe foc mic. Se toacă mărarul şi pătrunjelul după care se rade cartoful pe răzătoarea mică.
3. Se bat ouăle după care se amestecă pâinea, carnea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piper, sare și 150 g unt.
Se pune într-o farfurie pesmet (sau mălai). Se ia cu polonicul tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte la 1/2 cm grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă de copil).
4. Se prăjeşte în ulei încins, în tigaie acoperită pentru a se pătrunde bine carnea şi ca să-şi ia aromele tuturor ingredientelor o ținem la foc foarte mic până se rumenesc bine pe ambele părţi. Asta este tot!
Vă urăm poftă bună!