Un studiu realizat de Infocons arată că pateul de post consumat de majoritatea oamenilor conține foarte multe E-uri, care nu sunt tocmai sănătoase.
Infocons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pate vegetal ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 23 de produse, de la următorii distribuitori/producători: SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods România (Ardealul), Carrefour România SA, Auchan România SA, Metro Cash&Carry RomâniaSRL (Aro), SC Mega Image SRL (365). Rezultatele acestui studiu au fost, după cum urmează:
Din punct de vedere al aditivilor alimentari :
– produsele au prezentat între 3 și 12 aditivi;
– 95.65% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
– 91.30% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
– 69.56% dintre produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).
Toate produsele studiate au avut informațiile nutriționale înscrise pe etichetă (cu excepția fibrelor). Aceste informații relevă următoarele :
91.30% dintre produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteine se situează între 2-7g pentru produsele studiate.
Valorile energetice sunt situate între 167 kcal și 286 kcal/100g.
Remarcăm faptul că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă și cantități de zaharuri de până la 1,60g. Cantitatea de glucide se situează între 3,3-8g.
Cantitatea de grăsimi variază între 13,6g și 28,9g.
Cantitatea de acizi grași saturați este cuprinsă între 0g și 3,7g. Numai două produse nu prezintă acizi grași în componența lor(Auchan pastă vegetală 200g, Auchan pastă vegetală cu ciuperci 200g).
95.65% dintre produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0,51 și 1,89 g.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Sursa: evz.ro
Pentru a evita riscul imbolnavirii, exista multe alimente din care iti poti pregati singur, pateul de post
Cum poți prepara pateu de post în casa:
Vă prezentăm o rețetă de pate mai puțin obișnuita, fără carne. Sunt multe ingrediente care înlocuiesc cu succes carnea. Două din acestea sunt: nucile și ciupercile. Acestea sunt delicioase și sățioase. Pateul fără carne este fin, cremos și delicios. Nu trebuie decât să amestecați toate ingredientele seara și să îl dați la frigider. Dimineața savurați un mic dejun delicios ce se combină perfect cu o ceașcă de cafea sau de ceai.Pentru a prepara aceasta specialitate ai nevoie de:
Ingrediente
3 ouă, 2 cepe medii, 150 grame de ciuperci champignon
piper negru măcinat, 100 grame de nuci mărunțite, 30 g de unt, sare
Mod de preparare: Fierbeti ouale.Tocați mărunt ceapa și ciupercile. Prăjiți-le într-o tigaie cu putin ulei încins.Amestecați nucile cu untul la temperatura camerei, ceapa, ciupercile și ouăle, folosind un robot de bucătărie. Presărați cu sare și piper negru măcinat.Aranjați compoziția într-o caserola cu capac și dați-o la frigider pentru cel puțin 60 de minute. Se poate servi pe paine cu salata, bruschetti sau in combinatie cu paste.
Daca ti-a placut reteta, da-le-o si prietenilor tai!
Pofta buna!
Pate de avocado cu rosii:
Daca ai pofta de o pastă răcoritoare, ușoară și aromatică iti recomandam cu drag, avocado cu rosii si ulei de masline. Se potrivește atât ca o completare la tortilla, gustări sau ca o întindere pe sandwich foarte sanatoasa.
Acesta conține o mulțime de grăsimi, inclusiv un gram de colesterol, deoarece este o grăsime vegetală, grăsimile pe care le conține contribuie la reducerea colesterolului în organism. Pentru 100 g conține 3 g de fibre dietetice, 15 g de grăsime, inclusiv 11,5 g de grăsimi mononesaturate și 1,3 grăsimi polinesaturate. Comparativ cu alte fructe conține o cantitate mare de aminoacizi, magneziu, potasiu, fier si vitamina C, vitamina B6, niacina (PP), acid folic, vitamina E (I dau vitamine și minerale care 100g de avocado conține în cantități mai mari de 1 / de 10cererea zilnică). Culoarea perfect[ pentru avocado ar trebui să aibă verde-maro (varietate diferită), piele strălucitoare, uniformă fără decolorare și pete. Ar trebui să fie destul de moale sub degete, dar ușor de frământat ar trebui să se întoarcă la forma sa originală. Daca il luati mai tare, lasati-l cateva zile pana se inmoaie.
Ingrediente:
2 avocado, 3 căței de usturoi, 4 roșii uscate în ulei sau 7 rosii cherry, suc de 1 / 2 lamaie, 1 lingurita boia, un praf curry, 2 linguri de ulei de măsline, ceapa verde
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele intr-un bol si se mixeaza cu blenderul sau se sfarama cu furculita (va iesi o textura mai groasa) decat cea cu mixerul.
Pofta buna!