Plăcinta săracului de post. Fragedă și foarte gustoasă

Aceasta placintă se face din aluat de pâine și zahăr. Uite cum.

Ingrediente aluat paine: 1 Kg faina, 20 g drojdie, 10 g zahar,15 g sare, 50 mL sare.

Mod de preparare: Inainte de folosire faina se va cerne. Intr-un castron se va prepara in prealabil plamadeala, pentru activarea drojdiei, din 100 g faina, drojdia si zaharul inmuiate cu apa calduta, pana la consistenta unei smantani. Drojdia nu se va opari deoarece isi pierde calitatile. Plamadeala se lasa sa creasca la caldura. Dupa ce a crescut se framanta faina cu uleiul, sare si plamadeala. Se foloseste apa in asa fel incat aluatul sa fie potrivit de tare. Se lasa sa creasca la caldura.

Ingrediente: ½ Kg aluat de paine, 250 g zahar,50 mL ulei, 200 g margarina.

Mod de preparare: Se imparte aluatul in patru. Din fiecare sfert de aluat se face o foaie de placinta de forma aproximativ dreptunghiulara ceva mai groasa ca pentru strudel. Se unge cu margarina topita si zaharul. Se ruleaza foaia cu atentie pentru a nu se rupe. Se aseaza in tava de la aragaz, unsa cu ulei. Inainte de a aseza in tava placinta se “invarte” ca un strudel. In acest fel foaia se subtie si mai mult. Dupa asezarea in tava, cele 4 bucati se ung cu putin zahar tos. Se coace la foc potrivit 40 minute. Se serveste de preferinta rece.

Altă rețetă de plăcintă de post cu ciuperci, praz şi cartofi:

Pentru că vrem să treci mai uşor peste perioada postului, îţi propunem în o altă reţetă care să te ajute în aceste zile. Am gătit pentru tine azi o delicioasă plăcintă de post cu ciuperci, praz şi cartofi.

Ingrediente pentru plăcintă de post cu ciuperci, praz şi cartofi

1 pachet foi de plăcintă

Pentru umplutură

4-5 cartofi

200 g ciuperci

1 morcov fiert

1 fir de praz (partea albă)

6 linguri ulei

1 legătură mărar

1 legătură pătrunjel

nucşoară

sare

piper

Mod de preparare pentru plăcintă de post cu ciuperci, praz şi cartofi

Se fierb cartofii în coajă, se scurg şi se lasă să se răcească. Se curăţă de coajă, se taie cubuleţe, se rade morcovul pe răzătoarea mare, se taie prazul rondele, ciupercile se feliază şi se călesc toate în trei linguri de ulei bine încins, până se înmoaie. Se pun mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt şi se condimentează cu nucşoară, sare şi piper, după gust. Se lasă apoi să se răcească.

Se aşază câte trei foi de plăcintă pe masă, se ­pune umplutură de legume, se rulează şi se aşază plăcinta de post cu ciuperci, praz şi cartofi într o ­tavă unsă cu ulei. Se procedează la fel şi cu restul ingredientelor. Se ung deasupra cu ulei şi se coc circa 20 de minute în cuptorul preîncălzit. Se servesc calde sau reci, presărate cu mărar ­verde. Îţi poţi invita cei mai buni prieteni la o delicioasă plăcintă de post cu ciuperci, praz şi cartofi.

Încă o rețetă de plăcintă cu mere de post:

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda. Este o prajitura de casa cu mere absolut delicioasa, fina, usor acrisoara, si de post.

Ingrediente:

1 pahar de ulei (15 cl)

1 pahar de zahar

1 lingurita de otet stinsa cu 1 lingurita de bicarbonat

1/2 pahar apa minerala

Faina cat cuprinde ( 450-500 gr)

Umplutura de mere:

un kil de mere

200 gr zahar tos

scortisoara

Mod de preparare:

Toate ingredientele de mai sus (pentru foi) se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr. – amestecati bine cu lingura de lemn, apoi va folositi de maini ca sa framantati si adaugati faina dupa caz. – amestecati bine cam 8-10 minute, cu mainile infainate. – faceti o bila de aluat. – o impartiti in 2 parti egale – puneti pe masa de lucru o hartie de copt suficient de mare ca sa puteti intinde foile pe ea. – presarati faina pe hartia de copt, si incepeti sa intindeti prima bila de aluat. – intindeti o foaie de marimea tavii ( pe jumatatea tavii de aragaz), si asezati-o apoi in tava unsa si tapetata Umplutura de mere: – merele se curata si se dau pe razatoare ( eu am dat cu coaja cu tot), apoi se pun impreuna cu zaharul intr-o cratita pe foc moderat. Se amesteca si se lasa sa-si lasa merele zeama, apoi iar se amesteca si tot asa pana se evapora zeama de mere, etc, dar asta sigur stiti si voi. Dupa ce merele si-au lasat toata zeama adaugati scortisoara ( eu am pus o lingurita), si amestecati din nou. – dupa vreo 15 minute se kelise zeama, moment in care a pus scortisoara – umplutura de mere se pune in tava peste prima foaie, se niveleaza artistic. – se intinde si foaia a doua, tot pe hartie de copt, si dupa ce-ntindeti foaia, luati hartia de copt cu tot cu foaie si asezati asa peste tava ( asa am facut si cu prima foaie), si atunci o aranjati mai bine, daca o luati cu mainile riscati sa vi-o puneti pe genunki (foaia). – bagati tava in cuptor la 175 de grade cam 30-35 minute pana capata o frumoasa nuantza auriu galbejiu – placinta cu mere se taie rece de preferinta, eu am taiat-o dupa cel putin 15 minute.
Pofta buna!
Daca ti-a placut distribuie si prietenilor!

Exit mobile version