Poale-n brau moldovenesti, un desert moldovenesc apreciat de toti romanii, iata reteta!Ingrediente: Pentru aluat:500 de grame de făină, 240 de ml de lapte, 25 de grame de drojdie proaspătă, 2 ouă potrivite, 60 de grame de unt, 90 de grame de zahăr
1 vârf de cuțit de sare, Coaja de la 1 portocală
Pentru umplutură cu brânză dulce și stafide:
350 de grame de brânză de vaci bine scursă, 150 de grame de zahăr, 2 ouă, coaja rasă de la o portocală, 2 linguri de griș, 60 de grame de stafide, 1 vârf de cuțit de sare, 1 plic de zahăr vanilat, 1 gălbenuș ou cu 2 linguri de lapte pentru uns
Mod de preparare Poale-n brâu cu brânză dulce și stafide:
Făina se cerne și se pune frumos într-un castron mare. Drojdia se desface cu puțin zahăr din cantitatea totala și se pune apoi în centrul castronului cu făină într-o gropiță. Laptele se pune la foc, doar atât cât să fie cald, apoi se toarnă peste compoziție. Se începe frământarea, apoi se adaugă treptat ouăle, sarea, coaja de portocală, zahărul și untul moale.
Toate acestea se pun încet după ce s-a format aluatul inițial. Aluatul se frământă până devine elastic, apoi se pune într-un vas, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă la dospit la loc cald, în jur de două ore. Trebuie să își dubleze volumul.
Brânza de vaci dulce se pune într-un vas, după ce a fost scursă bine. Se adaugă coaja de portocală, ouăle, grișul, zahărul vanilat, sarea și stafidele. Se amestecă cu un tel până devine o compoziție omogenă și se bagă la frigider.
Aluatul dospit se lucrează pe masa presărată cu făină. Se întinde în formă dreptunghiulară de grosime 7-8 mm și se taie în pătrățele de 7-8 cm. În fiecare pătrățel se pune câte o lingură de umplutură. Apoi, se leagă bine două câte două colțurile fiecărui pătrat.
Plăcintele poale-n brâu cu brânză dulce și stafide se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la dospit cca o oră acoperite cu o cârpă de bumbac. Apoi, se ung cu atenție cu gălbenuș și lapte și se pun la cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Se țin 15-20 de minute până se rumenesc, se scot la răcit, se pudrează cu zahăr și se servesc calde. Poftă bună!
Sursa: clickpoftabuna.ro
Vezi reteta pentru negresa de post:
Negresa este prăjitura mea preferată încă din copilărie pentru că este foarte gustoasă, aromată, pufoasă și are cacao, după care eu sunt înnebunită. Acum fie vorba între noi cui nu îi plac prăjiturile cu ciocolată? Încă nu cred că s-a născut acea persoană. Deși este o prăjitură de casă foarte ușor de pregătit, până să ajung la această rețetă simplă și clară recunosc că am încercat o mulțime de alte reșete, crezând că dacă pare mai complicat, este și mai bun. Greșit. O altă variantă pciocolata topita la be care aș recomanda-o este aceea cu ciocolată topită la bain marie, sau și mai simplu la cuptorul cu microunde, însă nu e de post.
Haide să vedem cum se prepară această prajitură delicioasă și ieftină cu care ne facem familia mai fericită!
Ingrediente: 1 si 1/2 cana apa, 1 si 1/2 cana zahar, 5 linguri ulei, 3 cani faina, 1 praf de copt, 5 linguri cacao, un varf cutit sare, miez de nuca taiat, 3-4 linguri gem de visine
Mod de preparare:
Se amesteca apa cu zaharul pana ce acesta se dizolva. Se adauga uleiul, iar la final faina amestecata cu praful de copt, cacaua si sarea. Se omogenizeaza, dupa care se pune gemul si nuca. Se amesteca usor si se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coace in cuptorul incins la 180 de grade pentru aprox. 30-35 minute (se face testul cu scobitoarea).
Dupa ce s-a racit se pudreaza cu zahar, se portioneaza si se serveste. Pofta sa aveti!