Pentru ca sunt pasionata de gatit si descoperit retete noi si inedite, astazi iti voi prezenta si tie o prajitura foarte interesanta, care de altfel este si de post. O poti manca chiar si in afara postului, deoarece gustul delicios pe care il are, te imbie sa o prepari indiferent de moment. Iata cum se pregateste!
Ingrediente:
- o cana cola (250 ml)
- o cana zahar (250 g)
- 2 linguri miere lichida (60 g)
- 6 linguri ulei (90 ml)
- o lingurita bicabonat de sodiu stins cu o lingura zeama de lamaie
- o cana nuci macinate (120 g)
- 2 cani de faina (280 g)
- 2 linguri cacao
- 2 linguri esenta rom
Ingrediente sirop:
- 150 g zahar
- 150 ml apa
Ingrediente crema:
- 250 g margarina de post
- 100 g zahar pudra
- 2 linguri ness (5 g)
- o lingura din siropul de sus
- 70/80 g nuca prajita si tocata
Pentru glazura din crant:
- 100 g zahar
- 60 g nuca tocata
Mod de preparare: Mixati bine zaharul cu mierea si cu cola. Cand se dizolva zaharul adaugati uleiul, bicarbonatul de sodiu stins si nuca. Mixati usor apoi adaugati faina. Puneti si cacaoa si romul apoi turnati compozitia intr-o tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt. Coaceti prajitura in cuptor preincalzit (180 grade) pentru 25 minute. Pentru sirop puneti intr-o cratita zaharul. Cand se lichefiaza stingeti cu apa. Lasati pe foc pana se dizolva tot caramelul apoi lasati-l la racit. Pentru crema mixati margarina cu zaharul pudra bine bine pana devine spumoasa. Puneti nessul intr-o cana si dizolvati-l cu o lingura de sirop fierbinte. Cand e rece adaugati-l peste crema. Amestecati usor cu o spatula apoi adaugati nucile prajite. Pentru crant puneti zaharul la caramelizat. Adaugati nucile si amestecati bine pana sunt acoperite integral de caramel. Rasturnati nucile pe o hartie de copt unsa cu ulei si sfaramati-le cu un ciocon de snitel sau cu un facalet. Puneti blatul pe un platou, si insiopati-l cu o seringa. Daca nu dispuneti taiati-l usor cu un cutit si turnati siropul. Intindeti crema peste el si presarati crantul. Lasati prajitura la rece (nu neaparat la frigider) pana a doua zi, taiati-o si serviti-o cu placere.
Pofta buna!