Cafeaua este prima băutură cu care își încep ziua milioane de oameni din întreaga lume. Dacă te numeri printre aceștia, cu siguranță îți dorești să afli care sunt principalele tipuri de cafea și ce diferențe există între ele.
Principalele tipuri de cafea sunt: Arabica, Robusta, Liberica și Excelsa. Primele două sunt cele mai cultivate la nivel mondial, fiind extrem de apreciate pentru gust și aromă.
Descoperă în continuare care sunt caracteristicile boabelor de cafea, din ce zone provin și prin ce se diferențiază de celelalte soiuri.
Tipul de cafea arabica
De departe se numără printre cele mai populare boabe de cafea din lume, fiind și primele care au fost cultivate. Numele de arabica provine de la primul loc în care a fost cultivată planta – în Peninsula Arabică, unde în prezent se află statul Yemen. Planta este sensibilă, astfel că are nevoie de o îngrijire atentă și trebuie recoltată în condiții pretențioase. Cea mai bună zonă pentru cultivare este cuprinsă între 600 și 2.000 de metri altitudine.
Cafeaua arabica este recunoscută pentru aroma fină, rafinată, dar și pentru gustul mai fructat, ușor acid. Gustul este principala diferență dintre cafeaua arabica și cafeaua robusta, urmat îndeaproape de nivelul de cofeină. Arabica este mai delicată, dar și mai acidă. Robusta are mai multă cofeină în compoziție, de aceea este și mai amară la gust.
Tipul de cafea robusta
Cafeaua Robusta (Coffea canephora) este o specie de cafea originară din Africa sub-sahariană. În prezent, este cultivată la scară largă în Africa, Indonezia și Brazilia. În comparație cu arabica, acest soi poate crește la altitudini aflate între nivelul mării și circa 600 de metri altitudine, fiind mai rezistent atât la umiditate ridicată, cât și la atacul paraziților.
Boabele de cafea robusta sunt mai rotunde decât cele de arabica, iar în stare naturală au o culoare verde-gălbuie. Aceasta este o cafea mai intensă, bogată în cofeină, cu un gust mai puternic și mai amar, dar și cu inconfundabilele note de ciocolată. Se utilizează ca atare ori în combinație cu cafeaua arabica.
Tipul de cafea liberica
După cum spune și numele, cafeaua liberica este originară din Liberia, Africa. Arborele crește până la 9 metri înălțime, producând fructe mai mari decât arabica și robusta. În plus, sunt singurele boabe de cafea din lume care au forme asimetrice. Referitor la conținutul de cofeină al boabelor liberica, acesta este mai mare decât al cafelei arabica și mai redus decât al cafelei robusta.
Aroma boabelor este o combinație fructată și florală, dar dominată de o notă lemnoasă la final. Cei care au încercat până acum acest tip de cafea fie îl iubesc, fie îl urăsc.
Tipul de cafea excelsa
Al patrulea tip principal de boabe de cafea este excelsa, însă specialiștii au încadrat-o recent la cafea liberica. În prezent, boabele de cafea excelsa cresc în Asia de Sud, însă au fost descoperite în 1903 în Africa Centrală. Cafeaua excelsa are caracteristici unice – notele fructate se combină armonios cu gustul de ciocolată neagră. Aceste boabe se regăsesc câteodată și în amestecuri fiindcă adaugă complexitate cafelei.
Încearcă mai multe tipuri de cafea și savurează fiecare ceașcă! Aromecafea.ro îți aduce cafeaua în toate formele ei (de la cafea boabe sau măcinată, până la cafea solubilă sau decofeinizată), cu intensitate si arome diferite: arabica, robusta, excelsa sau liberica.