Ingrediente: 500 g carne de porc, 200 g carne de porc afumata, 100 g slanina afumata, 3 linguri orez, 1 ceapa, varza murata, marar, cimbru, facultativ chisca.
Mod de preparare: Varza se desface in foi, se curata de cotoare si vinele mari si se desareaza. Resturile ramase se desareaza si se taie marunt. Carnea proaspata se da prin masina de tocat, iar slanina si cu carnea afumata se taie in cuburi foarte mici. Totul se amesteca cu orezul ales si spalat, cimbru, piper, sarea necesara si 2-3 linguri de apa fierbinte. Cu acest amestec se fac sarmale de marimea oului de rata. Pe fundul unei oale din lut cu peretii inalti, se pune putina untura, bucati de carne afumata, costite de porc taiate in bucati, un rand de varza taiata marunt, altul de sarmale si ici colo cate un sorici de la slanina afumata. Se umple oala cu apa fierbinte, iar deasupra se pun legaturi de marar si cimbru. Se fierb incet cu vasul acoperit 3-4 ore. Se servesc cu mare pofta!
Vezi si reteta pentru varza secuiasca
Ingredinte: 1 kg carne de porc sau de oaie, 2 linguri de untura, 1 ceapa, 1 ceasca bulion de rosii, 1 ceasca cu smantana, 1 varza mai mare murata, sare, piper, marar, cimbru
Mod de preparare: Carnea se taie in bucati potrivite. Cea de oaie se opareste in doua-trei ape clocotite. Ceapa taiata marunt se caleste in untura sau uleiul incins. Se adauga carnea, sarea si piperul si se inabusa pana este aproape gata. In restul de untura se inabusa varza taiata fideluta. Pe fundul unei tavi emailate se pune putina smantana, un rand de varza, altul de carne, bulion de rosii, iar smantana, varza si carne, teminad deasupra cu varza. Se mai adauga o ceasca de apa calda. Tava se da la cuptor sa scada, la foc potrivit.
Vezi si reteta pentru Varza a la Cluj
Ingrediente: 600 g carne de porc, 2 linguri de ulei,1 ceapa, 150 g orez, 1 ceasca mare cu smantana, 1 kg varza murata, sare
Mod de preparare:Carnea tocata impreuna cu ceapa taiata marunt se inabusa intr-o lingura de ulei, pana se inmoaie. Varza se caleste in restul de ulei, adaugand cate putina apa. Orezul se fierbe complet in apa cu putina sare. Intr-un castron rezistent la foc, uns foarte bine cu smantana, se aseaza un rand de varza, altul de carne, care a fost amestecata in prealabil cu smantana si orez, continuand astfel pana cand se termina cu varza. Se da la cuptor 10-15 minute. Se serveste imediat.
Pofta buna!