7 sfaturi pentru a trata insomnia

7 sfaturi pentru a trata insomnia

Din ce în ce mai multe persoane suferă de insomnie, o afecțiune specifică vremurilor moderne. Grijile, stresul, anxietatea, dieta nepotrivită sau nivelul redus de melatonină sunt doar câteva dintre cauzele dificultăților în adormire sau somnului insuficient. Insomnia poate fi, însă, prevenită și deseori chiar tratată cu ajutorul unor metode simple, ce încurajează un stil de viață sănătos. Iată ce poți face ca să te odihnești bine în fiecare noapte. 

Loading...

Alege cu grijă patul și salteaua

Primul lucru de care trebuie să te ocupi pentru a avea un somn liniștit ține de patul din dormitor și de saltea. În cazul în care nu dormi pe salteaua potrivită, acest lucru poate reduce calitatea somnului, iar tu nu vei avea suficientă energie pentru următoarea zi. Alege un pat de dormitor dintr-un material rezistent și o saltea de calitate, care să nu-ți provoace dureri de spate și de gât. Salteaua trebuie să aibă un nivel potrivit de rigiditate, cu un conținut ferm, pentru a-ți oferi susținere.

Stabilește un program fix de somn

Un alt sfat pentru tratarea insomniei implică trezirea la aceeași oră, în fiecare zi. Stabilirea unui program fix de somn îți va antrena organismul să se trezească constant, de aceea nu trebuie să-l neglijezi. Chiar dacă este tentant să dormi mai mult în weekend, dacă suferi de insomnie, ar fi indicat să ai un program fix al orelor de culcare și de trezire. Somnul ar trebui să fie de cel puțin 7-8 ore pe noapte, astfel încât să te trezești odihnit și gata de treabă. Atenție! Somnul din timpul zilei nu ajută întotdeauna organismul, pentru că îți întrerupe rutina de somn de pe timpul nopții.

Aerisește camera în care dormi

Pentru a dormi liniștit pe timpul nopții, aerisește bine dormitorul sau camera de zi înainte de culcare, dar și dimineața, când te trezești. Pentru a putea preveni și trata insomniile, aerul curat este extrem de important.

Evită consumul băuturilor energizante

Pentru a putea să te odihnești corespunzător pe timpul nopții, este indicat să eviți consumul cafelei și al altor băuturi energizante, cel puțin cu câteva ore înainte de somn. De pildă, efectele cafeinei pot dura câteva ore, de aceea șansele de a-ți afecta somnul sunt destul de mari. În ceea ce privește alcoolul, nu uita că deși are un rol sedativ, în același timp îți stimulează organismul, deci te poți trezi mai obosit decât te-ai culcat.

Fă exerciții fizice

Fă cât mai multe exerciții fizice în mod regulat. Acestea îți pot îmbunătăți calitatea somnului și durata lui, așa că nu evita mersul la sală. Totuși, specialiștii nu recomandă sportul înainte de a dormi, deoarece poate avea un efect contrar, stimulând prea mult organismul. Încearcă să faci exerciții fizice cu cel puțin 3-4 ore înainte de somn, iar dacă nu ești fanul sălii de fitness sau nu îți place să alergi pe bandă, o plimbare de seară de cel puțin 30 de minute va fi binevenită.

Creează un mediu confortabil pentru odihnă

Insomnia se poate trata și prin crearea unui mediu propice pentru odihnă. Astfel, trebuie să controlezi lumina, temperatura și nivelul de zgomot din încăpere, înainte de a adormi. În acest sens, patul trebuie să fie confortabil, temperatura normală și televizorul oprit. Nu-ți verifica nici telefonul odată ce te-ai așezat în pat – mai bine citești câteva pagini dintr-o carte mai puțin incitantă și mai degrabă plictisitoare. 

Găsește tehnici de reducere a stresului

Stresul reprezintă unul dintre principalii factori care ne împiedică să ne odihnim corespunzător, însă poți găsi tehnici de relaxare care să te ajute. Exercițiile de respirație, de meditație sau muzica de relaxare sunt doar câteva dintre soluțiile pentru care poți opta. Dacă ai multe lucruri de făcut în ziua care urmează, nu te gândi la ele în momentul în care încerci să dormi. Fă o listă cu ce ai de făcut din timpul zilei și consult-o după ce te trezești. Vei vedea că te vei simți mai bine!

 

Ține cont de sfaturile noastre pentru a trata insomnia și bucură-te de orele binemeritate de odihnă!