retete gustoase

8 trucuri pentru a te bucura de un somn odihnitor

8 trucuri pentru a te bucura de un somn odihnitor

Dacă te numeri printre cei care au probleme cu trezitul și simți că cele opt ore de somn nu îți sunt îndeajuns, sau că te dai jos cu greu din pat dimineața, nu ești singură. Numeroase persoane se confruntă cu acest tip de probleme, fără a exista însă soluții care să funcționeze la fel de bine pentru toată lumea.  

Loading...

Pe de altă parte, un somn odihnitor și suficient este esențial pentru sănătatea fizică și chiar mentală, influențând în mod direct calitatea vieții și activitățile de zi cu zi. Odihna insuficientă sau de slabă calitate poate duce la probleme de sănătate nedorite, cum sunt de exemplu scăderea imunității organismului, a performanțelor fizice, creșterea în greutate sau chiar afecțiuni neurodegenerative, pentru a enumera doar o parte.

Există o serie de factori ce influențează în mod semnificativ somnul, și câteva tehnici sau tactici pe care le poți adopta în rutina zilnică pentru a contribui la creșterea calității acestuia. Iată câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a te bucura de un somn odihnitor și de calitate, în fiecare seară.

#1. Nu te culca la ore prea târzii!

Poate să ți se pară că nu contează ora la care te culci, dar menținerea acelorași ore de culcare și de trezire, în fiecare zi, are rolul de a ajuta organismul să-și regleze ritmul circadian, sau bioritmul specific. Dacă adormi la ore prea târzii înseamnă că ceasul tău biologic este desincronizat, iar anumite terapii ușoare prescrise de medic te pot ajuta.  

#2. Bea o cană de ceai sau lapte cald, înainte de somn. 

O cană cu lapte cald sau cu infuzie de valeriană, lavandă ori alte plante cu efect calmant te vor aduce mai aproape de starea de odihnă de care organismul are nevoie înainte de culcare, iar efectul lor relaxant te vor ajuta să ajungi la somnul odihnitor pe care îl dorești.  

#3. Nu consuma cafea în exces.

O cafea proaspătă poate fi un partener de ajutor cu care să pornești la drum în fiecare dimineață. Însă, dacă depășești doza de care organismul tău are nevoie zilnic, vei avea nu doar un somn neliniștit și plin de întreruperi, ci și probleme de trezire în dimineața următoare. Efectul cafeinei se poate păstra chiar și opt ore după ce este consumată, deci ai grijă și la momentul în care bei ultima ceașcă de cafea în timpul zilei.

#4. Renunță la Social Media, telefon sau tabletă, înainte de culcare.

Știai că lumina albastră ce provine de la ecranul telefonului sau al tabletei reduce producția de melatonină și determină creierul să stea treaz? Obișnuiește-te, deci, să nu mai folosești aceste dispozitive cu cel puțin o oră sau două înainte de culcare, și în plus nu te expune la evenimente care pot agita somnul în loc să-l liniștească, cum sunt de exemplu știrile de la televizor.

#.5. Aerisește încăperea în care dormi. 

O încăpere aerisita este un mediu propice odihnei, și una dintre cele mai importante condiții pentru un somn de calitate. Aerisește încăperea în care dormi chiar și numai pentru cateva minute înainte de culcare, deoarece vei îmbunătăți semnificativ calitatea somnului. Într-un mediu fără praf, umiditate sau posibile emanații de gaze, activitatea cerebrală se poate îmbunătăți în timp ce dormi, iar astfel ești mai puțin expus problemelor de sănătate, de exemplu dureri de cap, alergii respiratorii sau un tonus scăzut. În plus, sistemul tău imunitar va fi și el mai bine protejat. 

#6. Creează un ambient plăcut pentru somn.

Ca să te bucuri de un somn odihnitor, asigură-te că ai creat condițiile propice pentru asta. Pe lângă faptul că trebuie să ai o cameră curată și aerisită, dormitorul în care dormi trebuie să beneficieze de suficientă lumină naturală pentru orele de trezire, dar și de întuneric deplin pentru timpul nopții. Alege în dormitor draperii ce împiedică lumina, care să creeze atmosfera relaxantă, de intimitate de care e nevoie aici. O baie caldă, o muzică liniștitoare sau o carte bună te pot ajuta, la fel, să pregătești momentele premergătoare odihnei. 

#7. Investește într-o saltea confortabilă. 

Chiar dacă este o investiție mai costisitoare, o saltea de calitate este esențială pentru un somn odihnitor. O astfel de saltea, preferabil de calitate cât mai ridicată, îți asigură o poziție corectă a coloanei vertebrale în timpul nopții, și deci confortul necesar odihnei.

#8. Folosește tehnici de meditație sau de respirație.

Câteva tehnici ușoare sau metode de deconectare pe care să le practici seara te vor ajuta să ajungi mai rapid la un somn odihnitor. Aceste tactici ajută organismul să țină sub control presiunea arterială sau o frecvență cardiacă ridicată, și induc stări de calm și relaxare. Stai cateva minute în liniște, cu ochii închiși, fără să te concentrezi asupra gândurilor care-ți trec prin minte, și inspiră și respiră adânc în tot acest timp. Câteva exerciții de respirație profundă, din abdomen, sunt suficiente pentru a relaxa și liniști organismul.