Riscurile consumului de cafea se dovedesc a fi mai mari decât beneficiile consumului ei, in special in cazul femeilor cu probleme hormonale.
Ii duci lipsa, ai nevoie de ea, nu poti functiona fara ea. Recunoaste: esti dependenta de cafea.
Sa fim sinceri – multi iubim aceasta bautura cu cofeina – este un drog national. Si, datorita, publicitatii intense care i se face, si-a castigat reputatia unui sprijin nelipsit pentru a face fata provocarilor zilnice. Insa, adevarul este ca suntem doar dependenti de ea – si multi dintre noi nu suntem constienti de efectele biochimice pe care aceasta substanta puternica le are asupra hormonilor nostri.
Da, sunt studii care arata ca exista si beneficii de pe urma consumului de cafea. Insa riscurile pe care consumul de cafea le poate prezenta pentru femeile cu probleme hormonale – ca sindromul premenstrual, sindromul ovarului polichistic, fibroizi, endometrioza si infertilitate – nu numai ca depasesc beneficiile, dar pot chiar accentua afectiunile existente.
Iar cercetari recente arata un motiv foarte clar pentru care cafeaua ar trebui evitata: Un studiu publicat in revista Fertilitate si Sterilitate a descoperit ca un consum de cel putin trei bauturi cu cofeina pe zi creste riscul pierderii unei sarcini cu 74%. Iar statisticile sunt valabile indiferent ca bauturile cu cofeina au fost consumate inainte sau dupa momentul conceperii. (Acest lucru nu este valabil doar pentru femei: consumul de cofeina la partenerii de sex masculin a fost asociat in aceeasi masura cu pierderea sarcinilor.)
Iata patru motive pentru care e bine sa iei in considerare renuntarea la cafea:
1. Femeile metabolizeaza cofeina mai lent decat barbatii.
Se stie ca din punct de vedere biologic este o idee rea sa incerci sa tii pasul la baut cu partenerul tau de sex masculin. Si acest lucru este din cauza ca, de exemplu, femeile metabolizeaza alcoolul mai lent decat barbatii si simt efectele negative (si senzatia de voma) ale consumului acestuia mult mai repede.
Cofeina nu face exceptie – femeile tind sa o metabolizeze mai lent. Corpul femeii este uimitor cand vine vorba de conservarea energiei din orice consuma, pentru ca astfel pot creste alte fiinte micute in uter – ceea ce este incredibil, nu-i asa? Corpul femeii retine lichidele o perioada mult mai lunga si metabolizeaza substantele continute de acestea mult mai lent.
Iar daca sari peste micul dejun si bei o cafea pe stomacul gol, sau folosesti cafeaua in loc de mic dejun, efectele negative pot fi mult mai profunde.
2. Cofeina perturba intregul ciclu hormonal timp de 24 de ore.
Indiferent daca stii sau nu, consumul zilnic de cafea are o mare influenta asupra glicemiei. Iata cum:
1. Multi consumatori nu agreaza gustul de cafea. Adauga lapte si zahar pentru a-i imbunatati gustul, iar aceste adaosuri maresc nivelul de zahar din sânge.
2. Cofeina stimuleaza corpul sa produca cortizol in exces.
3. Corpul isi poate restabili echilibrul dupa o noapte buna de somn, desi acest lucru este putin probabil daca exista inca suficienta cofeina in organism. In lipsa unui somn odihnitor productia de hormoni sanatosi scade.
4. In urmatoarea dimineata cand te trezesti somnoros si morocanos, primul instinct este sa bei o cafea, ceea ce nu face decat sa dea startul unei alte zile de perturbare si disfunctie endocrina.
3. Cofeina poate epuiza corpul de anumiti micronutrienti.
Cafeaua epuizeaza rezervele de nutrienti si mineralele esentiale in corp, cum sunt vitaminele B.
Ce poti face pentru a reduce consumul de cafea
Renuntarea la orice substanta ce da dependenta este dificila, iar cofeina nu face exceptie. Dar cu metodele potrivite, aventura ta poate incepe:
Varianta 1: Nu depinzi de cafea pentru energie; iti place numai gustul ei:
Renunta, pentru inceput, la lapte si zahar, pentru a minimaliza impactul asupra glicemiei.
Consuma cafeaua de tip european: bea o ceasca mica si mai tare, in loc sa consumi cantitati uriase de cafea mai slaba.
Bea-ti cafeaua incet si numai dupa masa. Daca iti place gustul, savureaz-o, n-o da pe gat in drum spre birou sau cursuri.
Varianta 2: Esti dependent de cafea si iti dai seama ca iti accentueaza simptomele hormonale, dar iti este teama sa renunti:
Ia un mic dejun sanatos ca sa oferi corpului surse suficiente de energie la inceput de zi.
Ia suplimente cu ginko biloba si rhodiola pentru concentrare mentala. Pentru o crestere naturala si pe termen lung a energiei, poti folosi ashwagandha, vitamina B12 si vitamina B5. Pentru a reduce stresul si a reduce productia de cortizol, bea ceai de busuioc (tulsi).
Inlocuieste cafeaua cu ceaiul kukicha, un fel de ceai japonez facut din codite, tulpini si frunze de ceai verde. Are un gust de nuca si poate fi consumat in orice moment al zilei. Mai poti folosi cafeaua de cicoare sau de orz.
Sursa: viataverdeviu.ro