Cum avem noi salata de vinete, așa au spaniolii acest sos romesco. 45 de milioane de spanioli nu se pot înșela, zic, atunci când l-au declarat pe romesco sosul lor național, originar din zona Cataluniei. Foarte ușor de făcut, versatil, incredibil de gustos și cu o culoare mai mult decât apetisantă, dacă îl faci o dată, te vei îndrăgosti iremediabil de el.
Ingrediente:
2 ardei grași roșii, mari, 2 linguri pastă de roșii, 5 căței de usturoi, 2 felii de pâine, 50 g migdale prăjite, 60 g alune prăjite, 3 linguri ulei de măsline extra virgin, 1 lingură oțet, 1 linguriță boia picantă
sare și piper după gust, 1/2 legătură pătrunjel proaspăt
Mod de preparare:
Coace ardeii într-o tigaie, ca de obicei (dacă îi ai deja copți, și mai bine, scapi de o etapă!). Cojește-i, scoate-le semințele și pune-i în blender.
Coace ușor migdalele, alunele și usturoiul în cuptor, cu un praf de sare deasupra, 5 minute.
Pune toate ingredientele în blender și pasează până obții o pastă omogenă, fără cocoloașe.
Cum îl poți servi?
Pe pâine prăjită, în burgeri, sandwich-uri.
Ca sos pentru chipsuri, cartofi prăjiți etc.
Ca marinată pentru carne și pește.
Adăugat în supe, tocănițe etc.
Vezi si reteta pentru salata de vinete cu usturoi:
Vinetele proapete, coapte pe grătar sau la cuptor, sunt cele mai bune pentru a prepara delicioasa salată de vinete.
De ce ai nevoie pentru salată de vinete:
1, 5 kg de vinete, ½ linguriță sare grunjoasă, 2-3 linguri ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi
50 ml zeamă de lămâie, pătrunjel
Mod de preparare: salata de vinete
Coci vinetele la cuptor sau pe grătar, apoi le cureți și le rupi bucăți pentru a se răci mai repede. Zdrobești cățeii de usturoi. Toci vinetele, de preferință cu o ustensilă din lemn sau din plastic. Evită să pasezi vinetele la blender, deoarece își vor schimba gustul în contact cu metalul. Amesteci vinetele cu usturoiul, sarea, zeama de lămâie și uleiul de măsline. Presari pătrunjel tocat și servești salata cu pâine prăjită sau pâine caldă.
Vezi și rețeta pentru Roșii cu usturoi la cuptor:
Rosii cu usturoi la cuptor se pregatesc foarte usor si simplu. Sunt delicioase si sanatoase. Pofta buna.
Ingrediente:
10 roşii, 5-6 căţei de usturoi, 1 legătură de mărar şi pătrunjel, ulei, sare, piper
Mod de preparare:
Roşiile se spală, se şterg cu un prosop. Se aşază într-o tavă unsă cu ulei. Printre roşii se pun căţeii de usturoi necurăţaţi. Se potrivesc de sare şi piper. Se lasă la cuptor 20 de minute, până se înmoaie roşiile. După ce se scot din cuptor, se presară verdeaţa tocată mărunt. Se servesc cu pilafuri.