Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Cand se pune, de fapt, varza la murat? Secretul pe care putina lume il stie.

Cand se pune, de fapt, varza la murat? Secretul pe care putina lume il stie.

Varza murată nu este doar o garnitură perfectă pentru preparatele culinare de iarnă, ci este un ingredient cheie pentru pregătirea uneia dintre cele mai îndrăgite rețete tradiționale românești: sarmalele.

Cum alegem varza potrivită pentru murat
Rețeta de varză murată este mai complicată decât celelalte murături. În primul rând, alegerea verzelor crude este foarte importantă, deoarece nu toate soiurile sunt bune pentru murat.

Varza trebuie să fie de toamnă, cu frunze ferme și subțiri, foarte sănătoase, fără indicii ale apariției dăunătorilor. Conform tradiției populare, varza se pune la murat în jurul sărbătorii Sfântului Dumitru, prăznuit pe 26 octombrie, așa că trebuie să așteptăm acest moment al anului pentru a avea parte de varza potrivită.

  • Norovirusul, infecția care provoacă valuri de îmbolnăviri în Europa. Ce este și cât de periculoasă poate deveni
  • Cancerul pancreatic: 10 simptome timpurii pe care nu trebuie să le treci cu vederea
  • 10 semne timpurii ale cirozei hepatice. Avertismentele corpului înainte de agravare
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Un alt aspect care vă poate ajuta să alegeți varza potrivită este mărimea căpățânilor – acestea trebuie să aibă diametrul maxim de 20 de centimetri și minim de 15 centimetri.

Dezinfectarea butoiului

  • Guvernul Bolojan pregătește înghețarea salariilor și pensiilor în 2026
  • Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania
  • De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

Recipientul în care varza va sta la murat o lungă perioadă de timp trebuie dezinfectat corespunzător. Acesta poate fi spălat cu o soluție naturală formată din bicarbonat de sodiu și apă fierbinte. Lăsăm soluția câteva ore în butoi, apoi clătim foarte bine.

Rețetă varză murată
Această rețetă de varză murată îi aparține Ginei Bradea, una dintre cele mai apreciate gospodine din mediul online românesc. Aceasta folosește următoarele cantități:

Varză albă – 15 kg
Apă – după nevoie (circa 15 litri)
Sare grunjoasă (fără iod)– 30 de grame pentru fiecare litru de apă
Sfeclă roşie – 1-2 bucăţi (cam 2 kg în total)
Busuioc – o crenguţă
Mărar – 2-3 tulpini (beţe)
Conform Ginei Bradea, pentru varza murată nu se folosește hreanul, deoarece va întări prea tare foile de varză și nu vor mai putea fi folosite pentru prepararea sarmalelor.

Alte sfaturi ale gospodinei:

primele două straturi ale verzelor trebuie îndepărtate pentru că sunt, de obicei, neconforme
este indicat să scoateți cotorul verzei
puteți adăuga încă 2-3 verze mici la câteva zile după, deoarece varza se va strânge.
Conform rețetei, adăugăm în borcanul sterilizat busuiocul care va preveni apariția de mâzgă, apoi bucățile de sfeclă roșie, curățate de coajă (pentru a asigura culoarea aurie a verzei) apoi bucățile de varză, cu cotorul în sus, mai întâi cele mai mari, apoi cele mai mici.

Deasupra verzei se pune o greutate pentru a împiedica ridicarea ei deasupra saramurii. Se poate adăuga și apa, apoi sarea care se va dizolva foarte repede. Înșurubăm capacul și lăsăm varza neatinsă timp de două zile.

De ce trebuie să suflăm în varză

Următorul pas este pitrocirea verzei, adică scoaterea a jumătate din saramură, apoi punerea la loc.

În mod tradițional, mai există o variantă în care se introduce un furtun în butoi și apoi se suflă cu putere, o dată la câteva zile, pentru a amesteca saramura, activând bacteriile bune.

Varza este murată după aproximativ cinci săptămâni.

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Ora de iarna 2023. Cand se schimba, de fapt, ora in acest an.

Ora de iarna 2023. Cand se schimba, de fapt, ora in acest an.

Vești fantastice: 2024, cel mai norocos an pentru zodia Rac

Vești fantastice: 2024, cel mai norocos an pentru zodia Rac

Din păcate toţi au început să plângă
Generale

Din păcate toţi au început să plângă

Citeste mai multDetails
Guvernul Bolojan pregătește înghețarea salariilor și pensiilor în 2026
Actualitate

Guvernul Bolojan pregătește înghețarea salariilor și pensiilor în 2026

Citeste mai multDetails
Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania
Actualitate

Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania

Citeste mai multDetails
Din păcate este vorba de Cătălin Bordea. Este știrea momentului în showbiz
Actualitate

Din păcate este vorba de Cătălin Bordea. Este știrea momentului în showbiz

Citeste mai multDetails
De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:
Actualitate

De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:

Citeste mai multDetails
Stare de sănătate Dan Petrescu: Noi informații despre recuperarea „Bursucului”. Fiicele sale au venit de urgență în România
Actualitate

Stare de sănătate Dan Petrescu: Noi informații despre recuperarea „Bursucului”. Fiicele sale au venit de urgență în România

Citeste mai multDetails
Vacanța de iarnă 2025–2026 începe mai devreme. Cât durează cea mai lungă pauză din an pentru elevi
Actualitate

Vacanța de iarnă 2025–2026 începe mai devreme. Cât durează cea mai lungă pauză din an pentru elevi

Citeste mai multDetails
Exit-poll 21:00: cine pare să câștige Primăria București 2025
Actualitate

Exit-poll 21:00: cine pare să câștige Primăria București 2025

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact