Aceasta ciorba o mancam la bunica. Prunele uscate se foloseau in ciorba, mai ales in anotimpul rece. Bineinteles, se poate si fara carnita, dar mereu cu smantana. Pe post de ingredient secret avem prunele . Surpriza a fost ca prunele audat o aroma placuta si acrisoara ciorbei si in plus au fost bine primite de meseni.
INGREDIENTE
500 gr scaricica afumata, 250 gr prune uscate, 50 gr ulei, 2 morcovi, 2 cartofi, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 2 oua, 200 gr faina alba, 1 lingura unt, 2 linguri otet, tarhon, sare, piper, patrunjel verde.
Mod de preparare:
Scaricica afumata de porc se spala bine si se portioneaza. Opariti scarficica cu apa clocotita.Apa se arunca. Legumele se curata si se spala.
Tocati marunt morcovul, ceapa si radacina de patrunjel. Cartofii se taie cubulete.Inabusiti legumele tocate marunt, in ulei cateva minute.Adaugati 3 l apa si puneti la fiert scaricica afumata.Dupa 15 minute de fiert, se pun si cartofii.Din oua, faina si unt se face un aluat pentru galuste.
Puneti galuste subtiri cu ajutorul lingurii,in ciorba ce clocoteste usor.
Dregeti ciorba cu smantana si dati gust de acru cu otet de pe tarhon.Gustati si acriti, piperati sau sarati daca este nevoie.
La servire, adaugati patrunjel verde tocat.
Pofta buna !
Sursa: bucataras.ro
Vezi si reteta pentru ciorba ardeleneasca cu cartofi si afumatura:
Cartofii sunt doar un pretext în această compoziţie de toamnă-iarnă din care răzbat aromele profunde de afumătură copleşite de smântână. O ciorbă ardelenească aşadar, prin compoziţie şi caracter, născută în locurile în care kilul de smântână e mai ieftin decât cel de pastă de tomate, de unde şi convingerea că termenul colesterol e o invenţie a medicilor pentru domnii de la oraş.
Ingrediente:1 kilogram spinări de porc afumate (garf), 200 grame costiţă afumată, 2 linguri de ulei, 1.5 kilograme cartofi, 2 morcovi, 1 legătură pătrunjel, 1 sfert de legătură de ţelină, 1 linguriţă rasă de chimen măcinat (opţional), 1 ceapă mare, 2 linguri pastă de tomate, 1 cutie cuburi de roşii în bulion
400 ml smântână grasă, 1 lingură tarhon în oţet, sare
Mod de preparare:
Puneţi la fiert în 6 litri de apă rece spinările de porc. Fierbeţi la foc mic şi spumiţi din când în când.
Curăţaţi cartofii, morcovii, pătrunjelul şi țelina. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
Tăiaţi cartofii cuburi mari. Tăiaţi zarzavaturile în cubuleţe mici. Tăiaţi costiţa de porc afumată (baconul) în cubuleţe. Când carnea începe să se desprindă de oase adăugaţi cartofii, zarzavaturile şi o lingură rasă de sare.
După ce cartofii, zarzavaturile şi carnea au fiert, opriţi focul. Scoateţi oasele de porc din oală, lăsaţi-le să se răcească şi desprindeţi carnea de pe ele. Adăugaţi carnea în oală. Opriţi focul sub oală pentru a nu fierbe prea mult cartofii. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă. Rumeniţi bine costiţa de porc afumată. Adăugaţi şi sotaţi ceapa până devine sticloasă.
Pentru un plus de gust puteţi tăia zarzvaturile foarte mărunt şi să le sotaţi odată cu ceapa. Adăugaţi roşiile şi pasta de tomate şi rumeniţi-le 2-3 minute. Adăugaţi smântâna, diluaţi cu supă şi lăsaţi să dea totul câteva clocote. Adăugaţi amestecul de smântână cu roşii în oală. Adăugaţi tarhonul tocat şi, opţional, chimenul. Lăsaţi ciorba să dea câteva clocote.
Asezonaţi cu sare şi piper (da, în Ardeal se poate pune piper în ciorbă ).
Dacă vă place ciorba mai acrişoară, puteţi adăuga câteva linguri de oţet. Ciorba de cartofi cu smântână şi afumătură se serveşte fierbinte cu ardei iute sau ceapă roşie.
Vezi si reteta pentru Ciorba ardeleneasca de pui:
ngrediente:
Am folosit aripioare și pieptii de pui de la 2 pui pe care ii gatisem zilele trecute. Pe langa acesta mai ai nevoie de: o ceapa mare, 2-3 morcovi, o rosie dezpielitata mare, un dovlecel, 4 cartofi, o telina, 2 ardei grasi maricei, tarhon (eu am avut pus in sare la borcan desi se poate folosi si uscat), 2 cuburi vegeta de pui (optional), un ou, cateva frunze de la ceapa verde , cateva fire de patrunjel, daca puiul nu este asa gras
se poate pune o lingura de ulei de nuca de cocos (sau ulei de masline sau de floarea soarelui).
Mod de preparare:
Pune carnea la fiert in 2 litri de apa, iar pana da in fiert se spumuieste. Am adaugat legumele care inainte au fost curatate si taiate in bucatele potrivite, se mai completeaza cu apa daca mai necesita si se amesteca, lasand sa fiarba bine toate. Am adaugat intre timp cele 2 cuburi de vegeta, tarhonul, frunzele de ceapa verde si patrunjelul pe care l-am taiat marunt. Dupa ce au fiert se stinge focul. Galbenusul se bate bine, si se adauga in ciorba fierbinte si se mai amesteca pana se omogenizeaza.
Acrirea ciorbei se face dupa bunul plac, eu am preferat sa pun zeama de la doua lamai.Ciorbita am servit-o alaturi de un ardei iute (ciusca) si cu o felie de paine care continea bucatele de branza in interior… o minunatie!
Daca ti-au placut aceste retete delicioase de ciorba, arata-le si prietenilor!
Pofta buna!
Sursa:cevabun.ro
gustos.ro