Poalele-n brau sunt preferatele mele si cel mai mult imi place sa le prepar de sarbatori atunci cand ne adunam cu totii din toate colturile tarii acasa. Iata o retetea simpla cu care nu vei da gres! Cine nu a mancat pana acum poale-n brau moldovenesti sau branzoaice, trebuie neaparat sa le incerce macar o data.
Ingrediente:
Pentru aluat dospit: 500 g faina, 200 ml lapte, 3 oua, 100 ml ulei, 200 g zahar, 1 praf sare, 25 g drojdie, 150 gr stafide, 60 de grame de unt.
Pentru umplutura: 350 g branza de vaci, 150 g zahar, 2 pliculete zahar vanilat, 1 fiola esenta rom sau vanilie, 2 oua, 3 linguri gris.
Pentru uns:1 galbenus, 3 linguri lapte
Mod de preparare:
Învaţă să prepari plăcinte poale-n brâu ca la Moldova sau bucovina, cu multă brânză şi aluat dospit delicios.
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 200 de grade şi se unge o tavă mare cu ulei. Se dizolvă drojdia în apă călduţă şi se amestecă cu 2 linguri de zahăr, apoi se lasă la dizolvat 10 minute. Se amestecă laptele cu ouăle, uleiul, restul de zahăr, untul şi aromele. Se adaugă un paf de sare şi drojdia dizolvată, apoi se incorporează făina treptat şi se frământă bine aluatul, până devine un pic poros. Se unge un castron mare cu ulei, se pune bila de aluat, acoperită cu un strat de ulei și o cârpă şi se lasă la dospit până se dublează în cantitate. Se pregăteşte umplutura de brânză, astfel încât ultimul să fie turnat grişul, care se mai ajustează în funcţie de cât de densă vreţi să fie la final crema.
Se întinde bila de aluat dospit cu un făcăleţ şi se taie în pătrate, care se umplu cu cremă de brânză şi se împăturesc de colţuri, care se presează deasupra, ca un plic.
Amestecaţi ouăle cu lapte pentru uns şi daţi pe deasupra plăcintelor cu o pensulă de gătit.
Se dau poalele-n brâu la cuptor pentru circa 30 de minute, după care se ung cu apă cu zahăr şi se pudrează sau nu cu zahăr.
Vezi și rețeta pentru plăcinta cu prune:
Pentru că plăcinta cu prune este printre preferatele mele dulciuri de sezon, astăzi îți prezint rețeta de la bunica pentru acest delicios desert. Iată de ce ai nevoie.
INGREDIENTE:
4 oua, 250 g zahar, 100 ml ulei, 100 ml lapte, 250g faina, 1/2 plic praf de copt, nuci
PREPARARE:
Intai taiem prunele in doua si indepartam samburii. Dupa ce am terminat aceasta treaba ne apucam sa preparam blatul ( pornim intre timp cuptorul sa fie bine incalzit ).
Galbenusurile de la cele 4 oua le spumam cu 250 g zahar dupa care adaugam pe rand cei 100 ml ulei si 100 ml lapte continuand mixarea . La cele 250 g faina adaugam 1/2 plic praf de copt si impreuna se adauga la compozitia de galbenus mixand in continuare. Albusurile le batem spuma cu 1 praf de sare dupa care o adaugam la compozitia de galbenus. Amestecam usor pana se omogenizeaza, adaugam nucile, apoi compozitia rezultata o turnam in tava (de 25/40 cm) tapetata cu hartie de copt.
Asezam peste compozitie prunele taiate pe jumate una langa alta , cat mai strans ,dupa care dam tava la cuptor.
Lasam initial la foc mare timp de 5 minute pana incepe blatul sa se ridice ,apoi reducem focul la minim si lasam sa se coaca (e copt in momentul in care la proba cu scobitoarea nu se mai lipeste aluat pe ea ).
Dupa ce a copt o scoatem , o lasam la racit (daca aveti rabdare …) si o pudram cu zahar praf sau o lasam asa (fiecare dupa cum doreste …). Se va taia in cuburi mai maricele si se poate servi .
Pofta buna!
Vezi și rețeta pentru plăcintă cu pere:
Aromate şi zemoase, perele au o mulţime de beneficii pentru sănătate. În plin sezon, este bine să profităm de aceste fructe minune, adevărate depozite de vitamine şi săruri minerale. Crude, în compoturi sau prăjituri, perele sunt indicate şi diabeticilor, pentru că au un indice glicemic scăzut.
Astăzi îți prezint cea mai simplă prăjitură de sezon cu pere, căci este vremea lor. Iată cum se prepară!
Ingrediente: 3 oua, 1 praf de sare, 10 linguri zahar, 8 linguri ulei, 12 linguri faina, 1 lingurita praf de copt, 1 lingurita esenta de vanilie
Mod de preparare:
Pregatim mai intai ingredientele pentru umplutura. Perele le spalam bine. Le taiem in felii subtiri si presaram putina zeama de lamaie deasupra pentru a nu se oxida. Branza o amestecam cu oul, zaharul si cu grisul. Lasam compozitia deoparte.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam o tava de dimensiuni 24/24cm (sau 20/30cm) cu hartie de copt.
Batem usor ouale cu praful de sare cu ajutorul unui tel. Punem zaharul si mai amestecam putin. Adaugam uleiul si omogenizam. Amestecam faina cu praful de copt apoi o incorporam usor in compozitia lichida.
Turnam 3/4 din compozitie in tava. Punem crema de branza din loc in loc, apoi punem feliutele de pere iar deasupra turnam restul de compozitie.
Dam tava la cuptor si coacem prajitura timp de 30-35 de minute, pana cand e bine rumenita si trece testul scobitorii.
O lasam la racit pe un gratar apoi o putem portiona dupa preferinta. Este o prajitura simpla, delicioasa…merge de minune alaturi de o cana de cafea, lapte sau chiar iaurt pentru cei mici.
Pofta buna!
Daca ti-au placut retele noastre, arata-le si prietenilor tai!