ANSVSA îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte recomandările pentru siguranța alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare și pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor. Sacrificarea porcilor în gospodărie se poate face doar sub control sanitar-veterinar.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.
Astfel, pentru consumatori, Autoritatea recomandă depozitarea alimentele de origine animală în frigider, cât mai curând posibil de la achiziție, respectând instrucțiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare. În ceea ce privește locurile sigure pentru achizișie, ANSVSA spune că, dacă merg în piețe și târguri, consumatorii trebuie să verifice existența vitrinelor frigorifice și integritatea ambalajelor, să se asigure că produsele alimentare sunt etichetate corect, cu informații despre originea, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate. În vcazul achiziției de brânzeturi, acestea trebuie comercializate în ambalaje de unică folosință și să trebuie aibă etichete cu date despre producător și sortiment.
Pentru achizițiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție condițiile de livrare, transport și păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii dețin autorizația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, respectând toate normele de siguranță.
În ceea ce privește condițiile în care se pot sacrifica porci în gospodărie, uciderea trebuie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii. Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei și 90 de lei + TVA.
„Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”.
Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancționată cu amenzi de până la 40.000 lei, mai spune ANSVSA potrivit căreia medicii veterinari din cadrul DSVSA județene și ai Circumscripțiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetățenii. Informațiile privind programul și contactele vor fi afișate pe site-urile autorităților sanitare.
Pentru sesizări și informații suplimentare, cetățenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787.
ANSVSA îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte recomandările pentru siguranța alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare și pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor.