Cozonacul cu branza si stafide, este o alternativa la cozonacul clasic, o alternativa sanatoasa sifoarte gustoasa. Iata cum se prepara!
INGREDIENTE
Aluat:
1 ou, 1 lingurita drojdie proaspata, ½ cana apa calduta, ½ cana lapte caldut, faina cat cuprinde, pana cand aluatul de dezlipeste usor de pe maini, 3 linguri ulei, o lingura sirop de artar sau zahar brut (optional)
Umplutura:5 linguri branza de casa, O mana de stafide (hidratate), 1 lingura sirop de artar (optional), Un varf de lingurita pudra de vanilie
Pentru uns cozonacul: un galbenus si putin ulei de masline
Unt pentru uns vasul
MOD DE PREPARARE
Aluat: Maiaua am facut-o din apa calduta, zahar si drojdia faramitata cu mana, pe care le-am lasat la cald, cat sa se umfle. Am adaugat apoi laptele, oul si am incorporat pe rand faina, framantand, pana nu s-a mai lipit de maini, dupa care am adaugat si uleiul si am mai framantat. Am lasat aluatul la cald aproximativ 2 ore.
Umplutura: am pasat cu furculita branza, am maruntit stafidele si am amestecat toate ingredientele.
Pentru asamblare unge mainile cu putin ulei. Intinde aluatul si pune toata umplutura pe toata suprafata aluatului, dupa care ruleaza usor si pune-l in forma de cozonac. Deasupra poti adauga cateva stafide si fulgi de cocos.
L-am pus in vasul uns cu unt si am bagat la cuptorul preincalzit la 180 grade pana s-a rumenit si a trecut testul cu scobitoarea.
Sursa:flaveur.ro
Vezi si reteta pentru cozonac clasic cu cacao si rahat de post:
Cozonacul este unul dintre deserturile mele preferate, in special de sarbatori, cand nu concep sa nu mananc 2, 3 cozonaci. Este un sentiment de bine cand dupa sarbatori imi raman in casa cozonaci si ma pot bucura de fragezimea lor dimineata sau seara cand ma intorc de la serviciu cu pofta de cozonac. De asemenea imi place sa mananc si in perioada psotului, atunci cand dulciurile sunt limitate si eu nu pot sta fara sa mananc ceva dulce. Acum cativa ani am descoperit o reteta buna de tot de cozonac de post si uneori o fac pe aceasta chiar de sarbatori. Iata cum se prepara:
Ingrediente: Aluat: 500 ml apa calduta, 12 linguri zahar, 1/4 lingurita sare, coaja rasa de la o lamaie, 2 pliculete zahar vanillat, 35 gr drojdie proaspata, 950 gr faina alba superioara,100 ml ulei.
Umplutura: 200 gr nuca macinata, 30 gr stafide, 100 gr rahat de fructe, 2 linguri cacao, 3 linguri sirop cu rom, 1 lingurita esenta rom.
Decor sirop cu rom
Mod de preparare:
(Dimensiuni tava- lungime 25 cm/latime 6.3 cm/inaltime 6.3 cm)
Intr-un bol mai mare se adauga: apa calduta, zaharul, drojdia, coaja de lamaie, sarea si vanilia. Se amesteca energic cca 2-3 min.
Se adauga treptat faina si amestecam pana obtinem un aluat potrivit ca si consistenta.Adaugam uleiul si framantam pana se incorporeaza.
Aluatul obtinut se pune la dospit (la loc cald), cca 30 min, pana isi dubleaza volumul.Se pune pe masa de lucru , se framanta 1 min apoi se pune din nou la dospit, pentru inca 30 min.
Umplutura: nuca macinata se amesteca cu esenta de rom, sirop , cacao si stafide.
Punem aluatul pe masa de lucru unsa cu ulei si il impartim in doua bucati egale.Fiecare bucata de aluat se intinde intr-o foaie dreptunghiulara , se presara umplutura , rahat de fructe taiat cubulete si rulam strans.
Ruloul format se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Cozonacul de post se lasa la dospit inca 30 min apoi se coace in cuptorul preincalzit la 180C, pentru cca 30-35 min.
Cand este gata se glazureaza cu sirop si se mai tine 1 min in cuptor.
Scoatem cozonacul de post din forma si il asezam pe un gratar. Se lasa sa se racesca complet apoi se portioneaza.
Pofta Buna!
Sursa: desertdecasa.ro