Vinul rosu de tara este cel mai potrivit, insa daca nu ai asa ceva in casa, poti cumpara 1-2 sticle de vin rosu de la supermarket. Alege un vin demidulce, cu tarie medie.
Lasa vinul intr-o carafa cam jumatate de ora, sa se „odihneasca”, apoi pune-l al fiert, la foc mediu. In momentul in care incepe sa fiarba (si nu inainte!) se adauga zahar tos, 2-3 linguri, in functie de gust. Ai grija sa nu pui prea mult zahar pentru ca „dulceata” va acoperi aroma naturala a vinului.
Zaharul se amesteca foarte bine, pana la topirea completa si apoi se adauga scortisoara, sub forma de baton (betisoare sau bucatele), nu praf (acesta va da vinului o consistenta tulbure si neplacuta). Se fierbe inca 5 minute, se opreste focul, se inlatura batonul de scortisoara si se toarna in cani. Se serveste foarte fierbinte.
Pentru o reteta mai glamour se pot folosi: coaja de portocale, mere, nucsoara, piper, cardamon, anason, etc. Insa recomandam sa nu folositi mai mult de 3 condimente, pentru ca vinul va capata un gust prea puternic, neplacut.
Foarte important! Regula de baza in prepararea unui vin fiert perfect este sa adaugati dupa fierberea impreuna cu zaharul si scortisoara, intai condimentele uscate si apoi fructele – cu doar 2-3 minute inainte de a-l lua de pe foc.
Iata cum puteti combina condimentele pentru un vin fiert reusit!
Iata cum puteti combina condimentele pentru un vin fiert reusit!
scortioara, cuisoare si coaja de …
portocala (coaja de portocala se adauga la sfarsit),scortisoara, coaja de portocale si cateva felii de mere, scortisoara, mar si anason, scortisoara, piper si cuisoare, chili, piper boabe, suc si coaja de portocale (la aceasta combinatie, reduceti cantitatea de zahar si adaugati doar foarte putin chili, un varf de cutit!)
In serile reci de iarna sau la chiar la masa de Craciun, bucura-te alaturi de cei dragi alaturi de o cana aburinda de vin fiert si o atmosfera de basm.
Sarbatori magice!
Sursa: culinar.ro
Beneficiile vinului rosu:
Studiile arată că un aport moderat de vin roșu poate ține medicul departe. Trebuie să fii însă atentă să nu depășești măsura. American Heart Association recomandă un pahar de vin pentru femei și maximum două pentru bărbați într-o zi. Vinul ar trebui să fie curat, să fie preparat prin mijloace tradiționale și să nu conțină aditivi.
Un pahar de vin roșu după o zi obositoare de muncă poate fi un mod de a scăpa de stres. Dacă bei vin roșu regulat cu moderație, vei avea o viață sănătoasă.
Vinul roșu este produs din fermentarea mustului din struguri roșii. De obicei, are un conținut de alcool de 12 până la 15 la sută.
Vinul roșu are un conținut crescut în antioxidanți, inclusiv reseveratrol, cunoscut pentru calitățile sale anticancerigene și de stimularea sistemului imunitar.
Beneficiile vinului roșu pentru sănătate.
Un pahar de vin roșu pe zi poate scădea nivelul colesterolului rău (LDL). Acest fapt este datorat în mare parte prezenței resveratrolului. Acesta protejează pereții arterelor și, ca urmare, persoana este mai puțin predispusă la boli cardiovasculare.
n pahar de vin roșu pe zi te poate ajuta să ții tensiunea aerterială în frâu. Antioxidanții pe care îi conține reduc stresul vascular oxidativ care provoacă hipertensiunea. În plus, contribuie la stimularea bunei circulații a sângelui. Totuși, dacă suferi deja de hipertensiune, ar trebui să consumi must, varianta non-alcoolică a vinului roșu.
Tu consumi cu regularitate?