Mărarul reprezintă o sursa de antioxidanti și o sursa bogată de vitamine din complexul B.
Mararul – Beneficii pentru sanatate
Mararul contine numerosi compusi si derivati chimici care sunt cunoscuti pentru puterea lor antioxidanta si de prevenire a bolilor. Aceasta planta populara nu contine colesterol si este foarte saraca in calorii. Cu toate acestea, ea contine mai multe tipuri de antioxidanti si vitamine, cum ar fi niacina, piridoxina (vitamine din complexul B) si fibre alimentare care ajuta la scaderea colesterolului din sange.
Îmbunătățește digestia
Uleiul esențial de mărar are efect stimulator asupra sistemului digestiv. Acesta favorizează trecerea produselor alimentare în intestine, facilitând tranzitul. De aceea mărarul este și un remediu natural împotriva constipației.
Pentru aceasta, preparați o infuzie dintr-o linguriță de semințe la o ceașcă de apă fiartă. Se beau 2-3 cești pe zi.
Reduce crampele menstruale
Flavonoidele din uleiurile esențiale de mărar stimulează secreția hormonilor care joacă un rol important în reglarea ciclului menstrual.
Luptă contra infecțiilor
Mărarul este considerat plantă medicinală de cel puțin 5.000 de ani. Vechii egipteni îl foloseau ca sedativ.
Cercetările ulterioare au dovedit că uleiul esențial de mărar este eficient împotriva numeroaselor tulpini de bacterii și ciuperci, confirmand credința veche că mărarul este un puternic remediu natural.
Prin urmare, mărarul poate fi utilizat pentru tratamentul diareei cauzate de infecții bacteriene. Acesta nu numai că ajută la eliminarea infecției, dar restabilește funcționarea aparatului digestiv și contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Reduce colesterolul
În caz de doriți să vă țineți sub control colesterolul, nu aveti decât să adăugați mărar în dieta adoptată. Teste clinice au demonstrat ca mărarul reduce nivelul crescut al colesterolului și al trigliceridelor.
Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge
Dacă mărarul ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, înseamnă că este de mare folos persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
Controlează respirația urât mirositoare
Reducând flatulența, consumul de mărar controlează și respirația urât mirositoare/halena. Cum refluxul gastro-intestinal este una dintre cauzele halenei, mărarul stimulează aparatul digestiv și luptă împotriva infecțiilor microbiene responsabile de respirația urât mirositoare.
Ajută insomniacii
Încercați să mestecați câteva semințe de mărar. Sau gândiți-vă că flavonoidele și vitaminele din complexul B, prezente în frunzele de mărar, sunt un excelent remediu natural împotriva insomniei și a tulburărilor de somn.
Iată cum puteți prepara acasă un remediu împotriva insomniei!
Aduceți la fierbere o lingură de semințe de mărar sau de frunze proaspete tocate mărunt. Lăsați să se odihnească într-un termos timp de o zi, apoi strecurați și beți câte un pahar în fiecare seară înainte de culcare.
Frunzele de marar (fire) si semintele contin multe uleiuri esentiale volatile, cum ar fi d-carvona, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinene si miristicin .
Uleiul esential, eugenolul, extras din marar a fost utilizat in scop terapeutic, ca anestezic local si anti-septic. Eugenolul, de asemenea, a fost aprobat ca si ulei ce ajuta la reducerea nivelul de zahar din sange la diabetici.
Uleiul extras din semintele de marar are proprietati anti-spasmodice, carminative, digestive, dezinfectante, galactogene (ajuta la secretia de lapte matern), proprietati sedative.
De asemenea, este bogat in multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A , beta-caroten, vitamina C, care sunt esentiale pentru un metabolism optim .
Vitamina A si beta-carotenul sunt flavonoizi naturali cu efect antioxidant, 100 g de crengute de marar asigurand 7718 UI sau 257% din DZR.
Mararul proaspat este o sursa excelenta de vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina C , 100 g continand aproximativ 85 mg sau 140% de vitamina C.
Vitamina C ajuta corpul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor patogeni si curata organismul de substantele daunatoare (radicalii liberi).
Mararul este o sursa buna si de minerale precum cupru, potasiu, calciu, mangan, fier si magneziu. Cuprul este un cofactor pentru multe enzime vitale, inclusiv citocrom c-oxidaza si superoxid dismutaza (alte minerale care functioneaza ca si cofactori pentru aceasta enzima sunt manganul si zincul).
Zincul este un co-factor in multe enzime care regleaza cresterea si dezvoltarea, producerea spermei, digestia si sinteza acidului nucleic.
Potasiul este o componenta importanta ce regleaza nivelul de apa din celulele corpului, care ajuta inima si controleaza tensiunea arteriala.
Mararul este considerat unul dintre cele mai valoroase alimente si cu toate acestea, 100 g de marar contine numai 43 de calorii, insa cantitatea de fito-nutrienti este cea mai ridicata dintre toate alimentele, fie ca este vorba de nuci, leguminoase, cereale sau carne.
100 g de marar contine(% din DZR per 100 g):
37,5% din folati (vitamina B11),
14% din vitamina B6 (piridoxina),
23% din riboflavina (vitamina B2),
140% din vitamina C,
257% din vitamina A,
21% din calciu,
82% din fier,
55% din mangan.
(Nota: DZR- doza zilnica recomandata)
Descriere:
Mararul este o planta perena, unica intre plante, in sensul ca atat frunzele sale, cat si de semintele sunt folosite in bucatarie.
Grup: Umbellifere (grup mare de plante cu flori si condimente, care include chimenul , patrunjelul , feniculul , etc )
Familia: Apiacee
Genul: Anethum
Denumire stintifica: Anethum graveolens .
Mararul este originar din regiunile mediteraneene si est-europene. La fel ca si coriandru , planta necesita climate calde de vara, cu sol fertil, bine drenat pentru a putea sa infloreasca. El atinge o inaltime de cca. 75-100 cm si are frunze de culoare verde inchis (fire), care sunt subtiri , au o textura moale, cu aroma placuta bogata si un gust usor dulce.
Semintele de marar, ce sunt folosite ca si mirodenie, au gust asemanator cu semintele de chimion.
Cumparare si pastrare
Mararul proaspat, precum si semintele de marar sunt disponibile in toate pietele pe tot parcursul anului. Ori de cate ori este posibil, cumpara crengute proaspete, maturizate, deoarece aceastea sunt superioare ca aroma si bogate in multe vitamine vitale si antioxidanti, cum ar fi beta-caroten, vitamina C, folati, etc.
Mararul proaspat trebuie sa aiba crengute ferme, de culoare verde inchis si tulpini dure si sanatoase.
Odata ajunsi acasa, depozitati marul in frigider, intr-un pahar cu apa si acoperit cu un prosop de hartie umed. Pastrat asa, mararulul isi pastreaza fermitatea chiar si 3-4 zile.
Seminte de marar sunt de asemenea, disponibile in piete. Semintele le puteti folosii ca si condimet.
In magazin, cumpara seminte de marar intregi ,nu pudra, deoarece, de multe ori acesta pudra poate contine si alte pulberi picante. Semintele pot fi pastrate in loc racoros, uscat, intunecat, in recipiente inchise ermetic pentru mai multe luni si pot fi macinate cu ajutorul unui blender atunci cand este necesar.
Utilizare medicala
Ramurelele de marar au efect anti-septic, digestiv, si proprietati carminative.
Uleiul esential de marar, eugenolul, a fost folosit in scop terapeutic ca anestezic.
Tinctura de marar.