Nucile, dulcele copilăriei mele și foarte probabil și dulcele copilăriei tale. Mi-aduc aminte că străbunica mea era expertă în acest desert delicios, și doar ea a știut secretul acestor figurine atât de bune care ne făceau sărbătorile mai frumoase și mai dulci. Când ea nu a mai fost am început cu disperare să redescopăr acel gust la toate târgurile, magazinele care vindeau astfel de produse, dar bineînțeles că nu suportau comparație cu cele făcute de mamaia. Drept urmare, am încercat mai multe rețete pentru a le putea pregăti chiar eu în casă și pentru a le oferi copiilor mei, un gust de neuitat.
Singura rețetă care se aseamana foarte mult cu cea a străbunicii o să v-o împărtășesc și vouă, așa că luați caietul și notați că este foarte prețioasă!
Ingrediente nuci umplute cu crema:
Cojile de nuca:
4 oua
200 gr zahar
500 gr untura
1 lingurita otet
1200 gr faina
pentru crema:
200 gr unt
200 gr zahar pudra
100 gr ciocolata amaruie
1 lingura cacao
esenta rom
pentru pudrat:
100 gr zahar pudra
Mod de preparare nuci umplute cu crema:
Mixam ouale cu zaharul pana se topeste zaharul si compozitia devine cremoasa. Adaugam untura moale, la temperatura camerei si otetul.
Mixam pana la omogenizare.
Adaugam faina si framantam pana obtinem un aluat compact si usor lipicios. Mie mi-a intrat exct un kilogram si doua sute grame faina insa e posibil ca voua sa va trebuiasca mai mult sau mai putin, depinde de tipul de faina de cat de mari sunt ouale, etc. Asadar cel mai sigur adaugati faina putin cate putin. In caietul mamei era trecuta „faina cat cuprinde” dar fiindca de-a lungul timpului am observat ca nu va place acest termen am hotarat sa o cantaresc.
Dam la frigider pentru cel putin 30 minute aluatul apoi vom modela bilute. Cat de mari sunt bilutele depinde de marimea formei, ale mele au fost mici pentru ca forma este mica.
Asa cum spuneam am folosit forma mamei veche, de fonta, am lasat-o la incins pe aragaz, la foc mic apoi am uns-o cu putin unt. Asezam bilutele in forma.
Inchidem forma si presam usor si coacem nucile cca 1 minut pe fiecare parte direct pe ochiul de la aragaz la foc mediu. Cel mai sigur e sa verificati cand si cand sa nu le ardeti, acum se gasesc in comert forme din diverse materiale asadar difera timpul de coacere de la una la alta. La prima tura e posibil sa se lipeasca, de la a doua va merge totul struna si veti sti exact cat dureaza coacerea.
Fiindca am avut si forma de conuri de brad, am modelat si cateva batoane din aluat, le-am pus in forma si am presat.Le-am copt pe ambele parti.
Rasturnam cojile pe un platou si urmeaza munca ceamai grea curatarea marginilor. e depreferat sa faceti asta cat sunt calde inca fiindca va merge mult mai usor. Eu cat statea o tura la copt le curatam pe cele din tura anterioara.Pregatim crema. Mixam untul moale cu zaharul pudra pana obtinem o crema fina. Adaugam cacao, esenta de rom si ciocolata topita. Eu am folosit un aparat pentru topit ciocolata, daca nu aveti un astfel de aparat o puteti topi la bain marie (puneti ciocolata intr-un vas aflat deasupra unui vas cu apa fiarta aflat pe foc si amestecati pana este complet topita).
Mixam pana la omogenizare. Daca este prea moale o dam putin la frigider cat sa se intareasca foarte putin (dar nu de tot) ca sa putem umple nucile cu ea.
Umplem nucile doua cate doua si apoi le dam prin zahar pudra. Eu am folosit zahar pudra cu aroma de vanilie.
Asezam nucile pe un platou si le dam la rece. Le lasam cel putin pana a doua zi ca sa se patrunda si sa se inmoaie de la crema.
Sper sa rezistati, dar merita! Sigur iti vei bucura intreaga familie, dar si tie iti va fi raplatit efortul!
Poftă bună!
Sursă: caietulcuretete.com