Scovergile, un deliciu ieftin pe care ni-l permitem fiecare dintre noi. Îmi aduc aminte cu drag de toate vacanțele la bunici, în care bunicii mă răsfățau cu ce este mai bun, astfel încât nu îmi venea să mai plec de la ei, căci tare bine mâncam și mă simțeam acolo. Unul din deserturile care mi-a rămas în mine sunt scovergile, de care mă bucuram aproape în fiecare weekend sau sărbătoare. Le așteptam cu sufletul la gură și constituiau masa mea de dimineață preferată. Cred că le-am încercat cu tot ce era posibil de la zahăr pudră la zahăr tos, brânză, mujdei, cașcaval, gem și dulcețuri, o bunătate într-un cuvânt! Astăzi îți voi dezvălui și ție secretul unor scovergi pufoase, aromate și delicioase. Este timpul să te bucuri alături de cei ai casei de un desert românesc autentic. Iată de câte puține ingrediente ai nevoie ca să îți bucuri familia:
Ingrediente: 500 gr faina, 300 ml apa calduta, 2 linguri ulei, 1 lingura zahar, 1 lingurita sare
7 gr drojdie uscata (sau 25 gr proaspata)
Mod de preparare:
Pregatim aluatul. Eu l-am pregatit la masina de paine. Daca il pregatiti manual amestecati drojdia uscata cu faina si sarea. Incepeti sa adaugati apa in care ati dizolvat zaharul, putin cate putin, si framantati. Adaugati si ueiul si framantati pana nu se mai lipeste de maini. Lasati la dospit pana isi dubleaza volumul.
Cu mainile unse cu ulei formam scovergile apasand cu degetele. Nu itindem cu sucitorul, toata operatiunea se face doar cu mainile, presand mereu cu degetele, obtinand astfel acele denivelari specifice scovergilor. Puneti scovergile pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei si presati din nou cu degetele pana ce sunt intinse suficient de bine.
Prajim scovergile in ulei bine incins. Veti observa cum imediat ce le punem in baia de ulei se vor forma denivelarile.
Prajim scovergile pe ambele parti. Nu plecati de langa ele, fiind subtiri se vor rumeni imediat!
Sunt de post asa ca poti cu incredere sa le prepari si sa le recomanzi si prietenilor!
Sursa:caietulcuretete.com