Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul ? Cât de sigur este acest obicei pe care îl au mulţi oameni

A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul ? Cât de sigur este acest obicei pe care îl au mulţi oameni

Mulţi oameni taie porţiunile cu mucegai ale alimentelor pe care le-au uitat demult în frigider sau bucătărie, fiind convinşi că pot să consume bucăţile rămase care nu par atinse de ciuperci. Cât de corect este?

Specialiştii sunt că este incorect, deoarece mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite. Se pare că porţiunile colorate, vizibile cu ochiul liber sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale dificil de sesizat şi, uneori, se duc profund în produs.

Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, a declarat Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA.

  • Bolile care nu mai permit obținerea certificatului de handicap. Lista completă a afecțiunilor eliminate
  • Alertă alimentară! 4 mărci populare de cafea, retrase de pe piață – conțin pesticide, substanțe toxice și urme de insecte
  • Situația certificatelor de handicap deja emise, cu valabilitate permanentă
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Deoarece sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, răzuirea sau tăierea aceastei părţi de pe pâine sau de pe covrig nu te va salva de la şansa de a înghiţi din ciupercă.

Potrivit USDA, micotoxinele apar, în primul rând, sub forma mucegaiului care creşte pe cereale şi pe nuci, dar pot fi, de asemenea, găsite şi în sucul de struguri, ţelină, mere şi alte produse. Aflatoxina este răspândită cel mai mult în culturile de porumb şi arahide.

A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul ? Cât de SIGUR este acest obicei pe care îl au mulţi români

  • Lege uitată la Cotroceni. Nicușor Dan trimite la CCR un proiect blocat din 2020
  • Bufnița: Între Simbol al Înțelepciunii și Gardian al Nopții
  • Tragedie la Spitalul Județean Buzău: doctorița Ștefania Szabo a fost găsită fără viață în camera de gardă
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

Mulţi oameni taie porţiunile cu mucegai ale alimentelor pe care le-au uitat demult în frigider sau bucătărie, fiind convinşi că pot să consume bucăţile rămase care nu par atinse de ciuperci. Cât de corect este?

muced-2Specialiştii sunt că este incorect, deoarece mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite. Se pare că porţiunile colorate, vizibile cu ochiul liber sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale dificil de sesizat şi, uneori, se duc profund în produs.

 

„Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, a declarat Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA.

paine-mucedaDeoarece sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, răzuirea sau tăierea aceastei părţi de pe pâine sau de pe covrig nu te va salva de la şansa de a înghiţi din ciupercă.

Potrivit USDA, micotoxinele apar, în primul rând, sub forma mucegaiului care creşte pe cereale şi pe nuci, dar pot fi, de asemenea, găsite şi în sucul de struguri, ţelină, mere şi alte produse. Aflatoxina este răspândită cel mai mult în culturile de porumb şi arahide.

Pentru a preveni invadarea produselor alimentare cu mucegai puteţi face următoarele:
1. Acoperiţi produsele alimentare pentru a nu permite sporilor de mucegai din aer să se aşeze pe alimente;

2. Utilizaţi containere de depozitare pentru produse alimentare perisabile şi păstraţi-le în frigider în mod corespunzător.

3. Alimentele rămase trebuiesc utilizate în termen de până la trei, patru zile.

Mucegaiul pe alimente: Când este periculos și când nu

Ți se poate întâmpla să descoperi că pâinea pe de abia ce ai cumpărat-o și consumat-o este mucegăită, așa că este just să te întrebi cât de periculos este mucegaiul și de ce se formează el.

Poate că ai fost pus în situația de a decide ce să faci cu bucata de cașcaval care a început să prindă mucegai pe margini sau cu pâinea care are doar un colț de puf albastru pe ea. În timp ce încerci să te decizi dacă să arunci alimentele mucegăite sau nu, îți amintești că penicilina este creată din mucegai și te liniștești. Dar poate că ar trebui să te gândești de două ori înainte de a te pune pe mâncat.

Mucegaiul face parte din familia ciupercilor. De fapt, dacă te uiți la mucegai prin intermediul unui microscop, vei vedea că acesta are forma unor ciuperci de dimensiuni mici, cu spori deasupra, care îi conferă culorile interesante. Deși sporii sunt observabili doar la suprafață, rădăcinile lor sunt prinse adânc în alimentele pe care le consumi. Motiv pentru care acea bucățică mică de mucegai pe care tu o detectezi la suprafața pâinii ar putea fi mult mai mare decât înregistrează privirea ta, potrivit npr.org.

În plus, dacă mucegaiul și-a făcut apariția pe suprafața alimentelor, este posibil ca și alte bacterii dăunătoare să-și fi făcut locaș în mâncarea ta.

Surse: Live Science

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Cartofi ţărăneşti delicioşi în timp record

Cartofi ţărăneşti delicioşi în timp record

Efectul real al băuturilor energizante. Nu îți vei mai dori să bei când vei afla ce efecte au asupra noastră

Efectul real al băuturilor energizante. Nu îți vei mai dori să bei când vei afla ce efecte au asupra noastră

Tragedie în județul Vâlcea: patronul unui restaurant renumit a murit într-un accident rutier
Actualitate

Tragedie în județul Vâlcea: patronul unui restaurant renumit a murit într-un accident rutier

Citeste mai multDetails
Bufnița: Între Simbol al Înțelepciunii și Gardian al Nopții
Actualitate

Bufnița: Între Simbol al Înțelepciunii și Gardian al Nopții

Citeste mai multDetails
Viktor Orban, declarații controversate: „Ucraina nu trebuie să intre în Uniunea Europeană”
Actualitate

Viktor Orban, declarații controversate: „Ucraina nu trebuie să intre în Uniunea Europeană”

Citeste mai multDetails
Scandal la Asia Express 2025: Adevărul despre presupusul amantlâc dintre Alina Pușcău și Dan Alexa. Ce spune Mara Bănică
Actualitate

Scandal la Asia Express 2025: Adevărul despre presupusul amantlâc dintre Alina Pușcău și Dan Alexa. Ce spune Mara Bănică

Citeste mai multDetails
Impactul Păsărilor cu Fereastra: Interpretări și Superstiții în Tradiția Românească
Actualitate

Impactul Păsărilor cu Fereastra: Interpretări și Superstiții în Tradiția Românească

Citeste mai multDetails
Cât te costă fiecare grad în plus la termostat: diferența reală între 19°C, 21°C și 23°C
Actualitate

Cât te costă fiecare grad în plus la termostat: diferența reală între 19°C, 21°C și 23°C

Citeste mai multDetails
Tradiții de Sfântul Dumitru: Ce Obiecte Trebuie Să Porți pentru a Atrage Noroc și Belșug
Actualitate

Tradiții de Sfântul Dumitru: Ce Obiecte Trebuie Să Porți pentru a Atrage Noroc și Belșug

Citeste mai multDetails
PNRR revizuit, aprobat de Comisia Europeană: 21,4 miliarde de euro pentru România
Actualitate

PNRR revizuit, aprobat de Comisia Europeană: 21,4 miliarde de euro pentru România

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact