Acest burger este o alternativa super sanatoasa la burgerii din carne, in interiorul carora nu stii ce se afla. Acest burger este foarte sanatos si il poti combina de minune cu legume la orice pasa sau in cadrul unei diete. Iata de ce ai nevoie:
1 cana de naut, 2 cesti de spana proaspat sau congelat, 1 lingura de ulei de masline, 1/2 lingura sos de soia, praf de amidon, 3 felii de paine integrala, sare, piper, boia, ceapa, 2 cartofi medii, 1 legatura de patrunjel, zeama de la 1.2 lamaie
Mod de preparare:
Lasa nautul la inmuiat peste noapte in apa rece. Dimineata fierbe-l pentru jumatate de ora, pana cand se inmoaie si poate fi pasat in blender. Curata cartofii si fierbe-i cubulete cu putina sare, si caleste ceapa solzisori.
Dupa ce a fiert, lasa nautul sa se raceasca, spala-l cu un jet de apa rece si pune-l in blender impreuna cu uleiul de masline. Pune toate ingredientele intr-un blender si mixeaza-le pana devin o pasta.
Modeleaza burgerii dupa marimea pe care ti-o doresti. Exista doua modalitati de preparare:fie ii asezi intr o tava de copt unsa cu ulei si ii bagi la cuptor, fie ii prajesti in tigaie. Orice varianta ai alege, burgerii din naut si spanac sunt deliciosi.
Se servesc pentru a beneficia de toti nutrientii si vitaminele cu salata de cruditati.Vei obtine niste burgeri extrem de consistenti si gustosi
Pofta buna tutur si un post usor!
Vezi si reteta pentru chifteluțe de fasole de post:
Fasolea este un aliment de bază în perioada posturilor deoarece conține multe proteine, fibre, vitamine din complexul B și minerale (fier, potasiu).
Este un aliment hrănitor, consistent, deși este sărac în grăsimi și colesterol. Din acest motiv, leguminoasele sunt considerate un înlocuitor mult mai sănătos al cărnii (mai ales al cărnii roșii).
Această rețetă se poate pregăti și în afara posturilor, în cadrul unei diete vegetariene sau a unui regim fără carne, stabilit de medic.
Consumul de fasole ajută la pierderea în greutate, la scăderea colesterolului și a glicemiei și la reducerea riscului de cancer (datorită conținutului de fitosterolii și isoflavoni).
Această rețetă aparține prezbiterei Garoafa Coman, și se găsește într-o carte cu mâncăruri și dulciuri de post, prima de acest gen apărută în România, cu binecuvântarea Părintelui Sofian Boghiu de la Mănăstirea Antim.
Ingrediente:500 g de fasole, 1 morcov, 1 păstârnac, 2 cepe, 1 ceașcă de ulei
2 frunze de dafin, 1 legătură de pătrunjel și 1 de mărar, 50 g de făină integrală, 2-3 felii de pâine integrală, sare după gust, cimbru sau alte mirodenii.
Mod de Preparare:
Lăsați fasolea la înmuiat, apoi fierbeți-o (de 1-3 ori, schimbând apa). Între timp, tocați mărunt legumele. Când ați schimbat ultima dată apa, puneți ceapa, morcovul și păstârnacul.
Adăugați dafinul și puțină sare. Lăsați fasolea să fiarbă. După ce boabele s-au înmuiat, scurgeți excesul de apă, fără să o aruncați.
Mixați fasolea, usturoiul și verdețurile cu ajutorul unui robot de bucătărie/blender (cu lama S), sau dați-le prin mașina de tocat carne.
Înmuiați feliile de pâine în zeama în care a fiert fasolea și dați-le și pe ele prin robot. Amestecați cu mâinile curate până obțineți o compoziție omogenă.
Modelați compoziția sub formă de chiftele, rotunde sau ovale, nu foarte groase. Înainte de a le prăji, dați-le prin făină.
Cu restul de zeamă scursă de la fasole se poate prepara un orez fiert, cu mărar, spanac sau alte verdețuri.
Sursă: lataifas.ro