Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Cartofi ţărăneşti delicioşi în timp record

Cartofi ţărăneşti delicioşi în timp record

Prezenţă iubită pe mesele româneşti, cartofii ţărăneşti sunt serviţi ca garnitură generoasă deşi pot fi o mâncare în sine. Actuala formă a acestei reţete se află la jumătatea distanţei dintre tradiţionala reţetă a cartofilor ţărăneşti gătiți la cuptor sau în aer liber și cartofii pregătiți în cuptorul cu microunde.

Ingrediente:

cartofi noi (sau cu coajă subţire), slănină (bacon), ceapă, sare, piper negru măcinat, condimente pentru cartofi

  • Descoperire șocantă lângă trupul medicului găsit fără viață în camera de gardă – ce ținea în mână Ștefania Szabo
  • Bolile care nu mai permit obținerea certificatului de handicap. Lista completă a afecțiunilor eliminate
  • Atenție, șoferi! Noua lege aduce amenzi uriașe de până la 2.900 de lei și suspendarea talonului dacă iarna nu aveți aceste două lucruri în mașină
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Mod de preparare:

Spălaţi cartofii. Cu ajutorul cuţitului perforaţi (înţepaţi) puţin cartofii din părţile laterale.

Aranjaţi cartofii pe o farfurie termorezistentă, acoperiţi cu un capac de plastic sau de sticlă. Gătiţi cartofii în cuptorul cu microunde la capacitatea maximă: pentru fiecare cartof de mărime medie câte 1 minut (dacă aveţi 8 cartofi, atunci se prepară timp de 8 minute).
Lăsaţi să se răcească puţin. Tăiaţi cartofii de-a lungul în 4 părţi.
Tăiaţi slănina şi prăjiţi-o într-o tigaie cu ulei încins, alături de ceapă. Adăugaţi cartofii, sarea, piperul şi condimentele.
Prăjiţi cartofii până obţineţi o crustă aurie.

  • Doliu în lumea medicală: dr. Ștefania Szabo, directorul medical al Spitalului Județean Buzău, a fost găsită fără viață în camera de gardă
  • Lege uitată la Cotroceni. Nicușor Dan trimite la CCR un proiect blocat din 2020
  • Bufnița: Între Simbol al Înțelepciunii și Gardian al Nopții
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

 

Vezi si reteta si pentru tocanita de cartofi:

(pentru 4 porții, dacă se consumă ca atare sau 6 porții, pe post de garnitură)

Ingrediente:
1 kg de cartofi (cântăriți gata curățați de coajă), tăiați în cuburi egale, recomand cartofii cu coaja rozalie, care nu sunt atât de sfărâmicioși, 100 de grame de ceapă tocată fin, 2 linguri de ulei, 1 cățel de usturoi zdrobit, 1 linguriță paprika dulce, aromată, 1 legătură de pătrunjel verde, tocat fin, sare și piper, opțional: 1 frunză de dafin, opțional: un ardei gras sau 1 lingură de pastă de ardei, opțional: 1/2 lingură de pastă de roșii.

Mod de preparare:

1. Se încinge pe foc mediu o cratiță de 1,1/2 – 2 litri, se adaugă uleiul și imediat ceapa tocată fin, usturoiul zdrobit și, dacă folosiți, ardeiul gras tocat în cubulețe mici. Repet, folosirea ardeiului este opțională, s-a întâmplat să am un ardei gras portocaliu prin frigider și așa a ajuns și el în această combinație, puteți renunța la el dacă nu aveți sau nu vă place gustul de ardei prea pronunțat (pentru că oricum vom adăuga paprika). Ceapa se va presăra de la început cu un praf de sare și se va căli pe foc mediu-mic, să se înmoaie fără să se rumenească.

2. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă paprika dulce și, dacă folosiți, tot acum se adaugă și pasta de ardei (opțional). Se amestecă rapid paprika în ceapa călită și imediat se adaugă 1/2 de litru de apă fierbinte, pentru că paprika se caramelizează ușor și își schimbă atât culoarea cât și aroma.

3. Se adaugă cuburile de cartofi (e important să fie cât de cât egale, ca să se gătească în același timp) și, dacă e nevoie, se completează cu apă fierbinte, doar atât cât e nevoie pentru ca să fie acoperiți cartofii. Adăugăm frunza de dafin (doar dacă vrem) și sare după gust.

4. În mod normal, niște cuburi de cartofi cu latura de aproximativ 3-4 cm ar trebui să fiarbă bine, la foc mediu, în vreo 20 de minute. După 16-17 minute, dacă deja au fiert cartofii dar mâncarea vi se pare încă prea lichidă, scoateți 2 linguri de cartofi fierți din zeamă, zdrobiți-i cu o furculiță și adăugați pasta de roșii, dacă alegeți să o folosiți. Mie îmi place să o pun pentru că mi se pare că mâncarea de cartofi are, totuși, nevoie de puțină aciditate.

5. Diluați imediat amestecul de cartofi zdrobiți și pastă de roșii cu puțină zeamă fierbinte, amestecați și turnați această pastă în cratiță, amestecând bine după aceea. Mai dați 2-3 clocote și mâncarea se va îngroșa frumos, fără să fie nevoie să adăugați făină sau alt amidon față de cel conținut în mod natural de cartofi.

6. Potriviți gustul mâncării cu sare și piper. Gustați, e posibil să fie nevoie de mai multă sare decât vă așteptați, pentru că de obicei cartofii absorb mai multă sare decât alte legume. În final, opriți focul și presărați mâncarea cu pătrunjelul tocat fin.

Se servește mâncarea caldă, nouă ne place mult să avem alături o salată verde și o cosumăm cu plăcere, nu neapărat în zilele de post, pentru că nu suntem atât de cucernici, ci pentru că ni se pare tare gustoasă, sau atunci când organismul nostru, poate ostenit, efectiv ne cere o pauză de carne, o alimentație mai ușoară.

 

Sursa:bucatarul.tv

retetecalamama.ro

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Efectul real al băuturilor energizante. Nu îți vei mai dori să bei când vei afla ce efecte au asupra noastră

Efectul real al băuturilor energizante. Nu îți vei mai dori să bei când vei afla ce efecte au asupra noastră

Aceasta este bomba de vitamine de care are nevoie organismul tău pentru a ține toate bolile la distanță. Vezi cum se prepară cătina cu miere

Aceasta este bomba de vitamine de care are nevoie organismul tău pentru a ține toate bolile la distanță. Vezi cum se prepară cătina cu miere

Tragedie în județul Vâlcea: patronul unui restaurant renumit a murit într-un accident rutier
Actualitate

Tragedie în județul Vâlcea: patronul unui restaurant renumit a murit într-un accident rutier

Citeste mai multDetails
Bufnița: Între Simbol al Înțelepciunii și Gardian al Nopții
Actualitate

Bufnița: Între Simbol al Înțelepciunii și Gardian al Nopții

Citeste mai multDetails
Viktor Orban, declarații controversate: „Ucraina nu trebuie să intre în Uniunea Europeană”
Actualitate

Viktor Orban, declarații controversate: „Ucraina nu trebuie să intre în Uniunea Europeană”

Citeste mai multDetails
Scandal la Asia Express 2025: Adevărul despre presupusul amantlâc dintre Alina Pușcău și Dan Alexa. Ce spune Mara Bănică
Actualitate

Scandal la Asia Express 2025: Adevărul despre presupusul amantlâc dintre Alina Pușcău și Dan Alexa. Ce spune Mara Bănică

Citeste mai multDetails
Impactul Păsărilor cu Fereastra: Interpretări și Superstiții în Tradiția Românească
Actualitate

Impactul Păsărilor cu Fereastra: Interpretări și Superstiții în Tradiția Românească

Citeste mai multDetails
Cât te costă fiecare grad în plus la termostat: diferența reală între 19°C, 21°C și 23°C
Actualitate

Cât te costă fiecare grad în plus la termostat: diferența reală între 19°C, 21°C și 23°C

Citeste mai multDetails
Lege uitată la Cotroceni. Nicușor Dan trimite la CCR un proiect blocat din 2020
Actualitate

Lege uitată la Cotroceni. Nicușor Dan trimite la CCR un proiect blocat din 2020

Citeste mai multDetails
Doliu în lumea medicală: dr. Ștefania Szabo, directorul medical al Spitalului Județean Buzău, a fost găsită fără viață în camera de gardă
Actualitate

Doliu în lumea medicală: dr. Ștefania Szabo, directorul medical al Spitalului Județean Buzău, a fost găsită fără viață în camera de gardă

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact