Ingrediente pentru blat:300 g faina alba, 130 g margarina vegetala, 50 g zahar, 1 lingurita praf de copt
Ingrediente pentru umplutura:800 g lapte de soia sau de migdale, 130 g margarina
Mod de preparare:
Se amesteca margarina, faina, zaharul si praful de copt si se framanta un aluat, apoi se pune intr-o tava unsa cu unt.
Pentru umplutura se amesteca foarte bine toate ingredientele, in afara de cacao. Din compozitia obtinuta se separa un sfert din cantitate si se amesteca si cu cacao. Apoi se pun doua linguri mari din umplutura de culoare deschisa pe mijlocul blatului. Peste punem o lingura-doua de umplutura cu cacao si tot asa pana se termina umpluturile. Cand e gata acest procedeu, se baga la cuptorul incins la 180 de grade, pentru maximum 45 de minute. Pofta buna!
Sursa:a1.ro
poza:gatesteinteligent.ro
Vezi si reteta pentru Tarta de ciocolata cu pere:
Iată un desert de-a dreptul decadent, care te face să ţii post mai des, chiar dacă nu eşti foarte religios din fire. Nu numai că este vorba de o reţetă de prăjitură cu ciocolată, dar conţine şi pere aromate şi zemoase. Să tot fie Postul Crăciunului!
Ingrediente:3-4 pere mari, 1 ceaşcă gem de fructe (mere, pere), 1 ceaşcă de zahăr, 1/2 ceaşcă de ulei, 1/2 ceaşcă de cacao, 1 linguriţă scorţişoară
3 ceşti făină, 1 linguriţă esenţă vanilie , 1 plic de praf de copt, coaja de la o portocală, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 praf de sare, zahăr pudră vanilat
Mod de preparare:
Amestecaţi gemul de fructe cu o cană de apă caldă într-un vas mare. Adăugaţi zahărul şi amestecaţi bine, până la topirea integrală.
Încingeţi cuptorul la 160 de grade (mediu, treapta 2).
Ungeţi o formă de tort sau o cratiţă cu ulei şi tapetaţi cu făină.
Curăţaţi perele şi tăiaţi în câte 4 bucăţi, apoi aşezaţi în formă de rozetă, circular în vas.
Adăugaţi la siropul făcut mai devreme cacao, praful de copt, zeama de lămâie, coaja de portocală, scorţişoara, esenţa de vanilie şi sarea. Încorporaţi încet şi treptat făina.
Turnaţi aluatul pentru blat peste pere şi daţi la cuptor circa o oră. Testaţi cu o scobitoare după 45 de minute.
Scoateţi tarta cu ciocolată şi pere de post din cuptor şi lăsaţi-o să se răcească. Pudraţi cu zahăr vanilat şi serviţi la cafea sau ceai.
Poftă bună!
Vezi si reteta pentru pandispan cu fructe de padure:
Pandispan cu fructe de post este o prajitura asemanatoare checului de post doar ca are in locul cremei de cacao, fructe de padure. Se foloseste aceeasi cana ca si masura! Se poate inlocui uleiul cu 150 grame de margarina, eu evit cat pot margarina.
Ingrediente pentru o tava 29/39 centimetrii:500 grame fructe de padure, 1 cana apa minerala
0.5 cana ulei floarea soarelui, 1 cana cu varf zahar tos, 2,5 cani faina pentru prajituri, 1 praf copt, 2 plicuri zahar vanilinat, 0.5 lingurita coaja lamaie sau portocala, 1 praf sare
Mod de preparare:
Punem intr-un castron apa minerala si zaharul si amestecam sa se dizolve acesta. Adaugam uleiul si zaharul vanilinat, coaja de lamaie si sarea.
Separat amestecam praful de copt cu faina dupa care le adaugam in amestecul de mai sus.Aranjam tava cu hartie de copt si turnam aluatul.
Fructele le trecem prin faina ca sa nu se lase la fundul tavii si le punem, uniform, peste aluat.
Dam tava la cuptor la foc mediu circa 40 minute dupa care incercam cu scobitoarea.
Se serveste pudrata cu zahar sau ca atare.
Sursa: bunute.ro
Reteta pentru cel mai pufos chec de dulce:
Reţeta se poate modifica pentru a fi de post! Înlocuieşte ouăle cu două banane şi vei obţine un chec pufos la fel de delicios!
Ingrediente:5 ouă, 200 grame de făină, 200 grame zahăr, 1 plic de praf de copt, 1 plic de zahăr vanilat, 2 linguri de cacao, 4 linguri de ulei, 1 praf de sare, 100 ml lapte
Separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile le vei bate cu zahăr. E mai bine să foloseşti zahăr pudra, căci se topeşte imediat.
Albuşurile le vei bate spumă. Pune în ele puţină zeamă de lămâie (sau chiar un strop de oţet, spune bunica) sau un praf de sare, că să se întărească şi să devină o spumă perfectă.
Amestecă gălbenuşurile cu uleiul şi făină. Bunica spună să pui făină puţin câte puţin, în timp ce amesteci, că să nu ai cocoloaşe. Aşa sigur vei avea un chec pufos. Amestecă şi laptele la temperatura camerei.
Amestecă şi albuşurile bătute spumă şi amestecă uşor cu o lingură – dacă ai amestecat până acum cu mixerul, uită de el când încorporezi albuşurile.
Împarte aluatul de chec în două: într-o jumătate de compoziţie pui vanilie, iar în altă pui cacao. Pune în tavă o parte din compoziţie, apoi toarn-o şi pe a două şi cu o furculiţa sau un beţişor pentru frigărui, marmorează checul.
Checul pufos se poate prepară şi doar cu cacao (în acest caz pui 3-4 linguri de cacao) sau doar cu vanilie (cu 2-3 pliculeţe de zahăr vanilat). Poţi să pui în acest chec pufos nuci, ciocolată, stafide şi alte fructe uscate, poţi să îl serveşti pudrat cu zahăr sau cu nuca de cocoş. Oricum ai pregăti checul pufos, nu uită de cel mai important ingredient, secretul bunicii: dragostea!
Sursa poza:culinar.ro