Pentru că este o rețetă foarte gustoasă și hrănitoare, astăzi împărtășesc cu voi reșta chifteluțelor din vinete. Este de sezon și o poți prepara chiar cu vinete decongelate.
Ingrediente: 500 gr pulpa de vinete coapte (3 vinete crude medii), 50 gr parmesan ras, 80 gr miez de nuca maruntit in blender, 70 gr pesmet (7-8 linguri), 2 galbenusuri, 1 catel de usturoi maruntit, 1 lingura busuioc tocat, 1 lingura patrunjel tocat, 1 varf de cutit nucsoara, sare, piper proaspat macinat
faina (sau pesmet) pentru formarea chiftelutelor, ulei pentru prajit, 1 kg de rosii proaspete razuite sau pasate in blender, 2 linguri de ulei de masline, 1 catel de usturoi, 2-3 crengute de busuioc, 1 ardei iute mic sau fulgi de ardei (optional), sare, piper proaspat macinat, 300 gr paste (orice tip de paste).
Mod de preparare:
1.Coacem vinetele pe tigaie sau la cuptor. Le curatam de coaja si le lasam sa se scurga bine se lichid. Le mai presam si cu mana, vinetele trebuie sa fie bine scurse.
2. Tocam marunt vinetele, ca pentru salata. Le punem intr-un bol incapator si le amestcam cu restul de ingrediente. Amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena.
3. Formam chiftelute mici si le dam prin faina.
4. Incalzim uleiul intr-o craticiora mica si prajim chiftelutele la foc mediu, cate putine odata, in baie de ulei pana se rumenesc frumos. Le scoatem pe o farfurie pe care am asezat hartie de bucatarie pentru a se absorbi surplusul de ulei.
5. Pregatim sosul de rosii. Incalzim uleiul intr-o tigaie si adaugam usturoiul taiat felii subtiri. Il calim o jumatate de minut ca sa-si lase aroma si adaugam rosiile, ardeiul iute (sau fulgii de ardei), sarea si piperul. Fierbem sosul 10 minute, oprim focul si punem busuiocul.Adaugam chiftelutele si le mai fierbem la foc mic inca 2 minute, sa se imbibe cu sosul de rosii.
Scoatem chiftelutele pe o farfurie, pentru a nu se sfarama cand adaugam pastele in sosul de rosii.
6. Fierbem pastele conform instructiunilor inscrise pe pachet. Le scoatem si le adaugam in sosul de rosii. Amestecam sa se acopere paste cu sos.
Servim pastele fierbinti impreuna cu chiftelutele din vinete si parmesan ras.
Vezi reteta si pentru chiftelute din dovlecei:
Ingrediente: 3 dovlecei, un catel usturoi,2 oua, 100 g faina, 1/2 legatura marar, sare, piper,ulei pentru prajit
MOD DE PREPARARE:
Dovleceii curatati, trecuti prin razatoare si presarati cu sare se lasa 10 minute intr-o strecuratoare.
Apoi, se preseaza, se adauga ouale, mararul, usturoiul, faina, sare si piper.
Se amesteca bine si se mai adauga faina, daca amestecul e prea lichid.
Se incinge uleiul si se iau cu lingura mici cantitati de compozitie, care se pun in tigaie. Se scot pe servete de hartie.
Sfaturi utile:
Alege dovlecei fragezi, cu coaja de culoare verde deschis si proaspeti, sa fie dulci.
Adauga in compozitia de chiftele doua linguri de smantana grasa sau cateva linguri de branza rasa, pentru un gust mai bogat.
Serveste chiftelele de dovlecei reci, cu iaurt sau garnitura la o friptura.
Sursa: retetepractice.ro
retetepentruoviata.ro