Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon

Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon

Astăzi îți recomand o rețetă care te va cuceri pe loc, deoareceeste foarte gustoasă, tradițională și consistentă. Mi se pare ciorba perfectă pentru un prânz de toamnă cu răsfăț. Iată de ce ai nevoie și cum se prepară:

Ingrediente:

1 kg de cartofi ceruiți, să nu fie din cei sfărâmicioși, 300-500 de grame afumătură, eu am folosit 500 de grame de scăriță (coaste) afumată, care a avut și oase, dacă aveți numai carne, 300 de grame e suficient, 1 ceapă mare, 3 morcovi de mărime medie, 2 tije de țelină apio sau o bucată de rădăcină de țelină curățată de coajă (să fie cam cât un ou potrivit de mare), 1 lingură de paprika dulce de bună calitate (să fie doar din ardei, fără cotoare și semințe), 200 ml. suc proaspăt de roșii sau 150 ml. bulion de casă, 1 legătură de tarhon sau 1/2 legătură de tarhon, 1/2 legătură de pătrunjel (pentru o aromă nu atât de pregnantă), opțional: 200 de grame de smântână lichidă pentru gătit (20-30% grăsime), sare și piper, opțional, oțet aromatizat cu tarhon, opțional, ardei iute

  • Norovirusul, infecția care provoacă valuri de îmbolnăviri în Europa. Ce este și cât de periculoasă poate deveni
  • Cancerul pancreatic: 10 simptome timpurii pe care nu trebuie să le treci cu vederea
  • 10 semne timpurii ale cirozei hepatice. Avertismentele corpului înainte de agravare
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Mod de preparare:
1. În primul rând, afumătura, pentru că cel mai mult durează gătirea acesteia iar supa care va rezulta în urma fierberii afumăturii o vom folosi ca bază pentru ciorba noastră. Eu degresez cât de mult afumătura de grăsimea de la suprafață, credeți-mă, oricum va rămâne destulă. Dacă e foarte sărată, mai desărez afumătura înainte de a o fierbe, ținând-o 2-3 ore în apă rece (pe care o arunc). Pun afumătura la fiert într-o oală cu 4 litri de apă rece la foc potrivit și adun spuma de la suprafață de câteva ori.

2. În funcție de cât de repede va fierbe carnea afumată, atât de repede vom termina și ciorba, pentru că legumele și cartofii se gătesc foarte rapid. Eu am fiert-o cam 1 oră, timp în care s-a frăgezit foarte bine. După fierbere, am dezosat complet carnea și am tăiat-o în cubulețe potrivite.

  • Guvernul Bolojan pregătește înghețarea salariilor și pensiilor în 2026
  • Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania
  • De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

3. În răstimpul în care fierbe afumătura, se curăță de coajă, se spală, se zvântă și se toacă toate legumele în cubulețe.

4. Se curăță de coajă, se spală bine și se taie în cuburi egale (cam de 2 cm) cartofii, pe care îi vom păstra în apă rece curată până când vom avea nevoie de ei.

5. După ce a fiert afumătura, supa rămasă se degresează în proporția dorită (și în funcție de cât de grasă a fost carnea afumată). E de dorit ca pe farfuria de ciorbă să plutească niște steluțe de apetisante de grăsime, dar nu să fie acoperită de o peliculă uleioasă, care îți cam taie pofta. Se adaugă legumele tocate, dacă e nevoie se completează cu apă. După ce zeama dă din nou în clocot, se adaugă cartofii bine scurși de apă. Se readaugă în zeamă și cubulețele de carne afumată și se gustă zeama dacă e suficient de sărată ca să asezoneze și cartofii în timpul fierberii. Atenție, nu adăugați sare până nu gustați, pentru că și afumătura lasă sare destulă.

6. Se presară pe deasupra paprika (boiaua) și se amestecă. E foarte important să se folosească o paprika de foarte bună calitate, care nu doar că va da culoarea specifică ciorbelor ardelenești, ci va contribui mult și la gust, pentru că o paprika bună nu este nimic altceva decât o pudră făcută 100% din pulpă de ardei kapia deshidratați.

7. Se fierbe ciorba în clocote potrivite până când legumele și cartofii s-au pătruns bine, apoi se adaugă sucul de roșii proaspăt sau bulionul și se mai clocotește de câteva ori, se gustă ciorba și se potrivește gustul final de sărat și piperat. Dacă toți mesenii apreciază gustul picant, puteți adăuga ardei iute în toată ciorba, dacă nu, e mai bine să-l serviți separat.

8. Ciorba se presară cât e fierbinte cu frunze de tarhon proaspete, desfăcute de pe tulpină (care e mai fibroasă) și tocate mărunt. Dacă se dorește, se poate folosi, așa cum am specificat la lista ingredientelor, un amestec de pătrunjel și tarhon proaspăt. Se acoperă ciorba cu capacul și se lasă să infuzeze tarhonul preț de câteva minute, apoi se poate servi.

Dacă doriți să adăugați la ciorbă și smântână, aceasta se amestecă într-un castronel cu un polonic de zeamă fierbinte, abia apoi se adaugă în oală. E nevoie să temperăm smântâna pentru a preîntâmpina șocul termic care ar putea să o aglutineze (să se taie, să se îmbrânzească). Se servește ciorbița caldă, dacă se dorește se mai poate înăcri suplimentar cu oțet aromatizat cu tarhon. Poftă bună!

Sursă: www.retetecalamama.ro

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Cum păstrezi roșiile proaspete mai mult timp. Iată un truc genial dezvăluit de un celebru bucătar

Cum păstrezi roșiile proaspete mai mult timp. Iată un truc genial dezvăluit de un celebru bucătar

Alivenci moldovenești, pufoase, fragede și delicioase

Alivenci moldovenești, pufoase, fragede și delicioase

Din păcate toţi au început să plângă
Generale

Din păcate toţi au început să plângă

Citeste mai multDetails
Guvernul Bolojan pregătește înghețarea salariilor și pensiilor în 2026
Actualitate

Guvernul Bolojan pregătește înghețarea salariilor și pensiilor în 2026

Citeste mai multDetails
Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania
Actualitate

Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania

Citeste mai multDetails
Din păcate este vorba de Cătălin Bordea. Este știrea momentului în showbiz
Actualitate

Din păcate este vorba de Cătălin Bordea. Este știrea momentului în showbiz

Citeste mai multDetails
De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:
Actualitate

De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:

Citeste mai multDetails
Stare de sănătate Dan Petrescu: Noi informații despre recuperarea „Bursucului”. Fiicele sale au venit de urgență în România
Actualitate

Stare de sănătate Dan Petrescu: Noi informații despre recuperarea „Bursucului”. Fiicele sale au venit de urgență în România

Citeste mai multDetails
Vacanța de iarnă 2025–2026 începe mai devreme. Cât durează cea mai lungă pauză din an pentru elevi
Actualitate

Vacanța de iarnă 2025–2026 începe mai devreme. Cât durează cea mai lungă pauză din an pentru elevi

Citeste mai multDetails
Exit-poll 21:00: cine pare să câștige Primăria București 2025
Actualitate

Exit-poll 21:00: cine pare să câștige Primăria București 2025

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact