Ciulamaua de pui este un preparat specific romanesc foarte gustos si apreciat de noi toti. Se prepara rapid si rezultatul ii va bucura pe toti cei ai casei. Iata de ce ai nevoie!
INGREDIENTE
6 aripioare de pui CocoRico,150-200 grame ciuperci champignion crude, o cepa mica sau o jumatate, un morcov intreg, 1-2 catei de usturoi, 150 g smantana groasa sau de gatit, sare, piper, patrunjel verde,2 linguri faina sau amidon de porumb, mamaliguta.
MOD DE PREPARARE RETETA Ciulama de pui cu ciuperci si mamaliguta:
In cratita cu ulei de masline adauga cateii de usturoi taiati in doua si lasa-i sa se prajeasca, apoi scoate usturoiul si arunca-l. Am adaugat ceapa taiata marunt marunt si am lasat doar sa se inmoaie putin, apoi am pus aripioarele si ciupercile taiate feliute si am mai lasat sub capac cateva minute. Am adaugat apoi apa cat sa acopere carnea ( daca aveti zeama de carne e si mai bine) si am pus un morcov intreg sa fiarba cu carnea, pentru gust.Am adaugat sare si putin oregano.Daca scade apa pe parcursul fierberii (si o sa scada), mai adaugati cate putina apa, sa fie mereu acoperita carnita.
Cand e fiarta carnita, se scoate morcovul si apoi se desfac doua linguri de faina sau amidon ( mai bine) in putina apa, se adauga smantana si se amesteca foarte bine, apoi se subtiaza putin cu apa dn cratita, ca sa nu faca cocoloase cand o turnati.Se pune in fir subtire si se amesteca mereu sa se omogenizeze uniform, se mai lasa sa dea 2-3 clocote si apoi se opreste focul. Se pune deasupra patrunjel verde tocat.
Mamaliguta se face dupa preferinte, eu de obicei pun in ea putin unt si un cub de branza topita sau mozzarella in functie de ce am prin casa.
Secrete in bucatarie:
1.Ciulamaua se poate face pe orice fel de carnita de pui, dar tre sa fie alba musai si sa aiba smantana.
2.ciupercile sunt doar un adaos, poti prepara si fara ciuperci.
Sursa:bucataras.ro
Vezi si reteta pentru tocanita de ciuperci:
Tocănița de ciuperci este o mâncare sățioasă, foarte gustoasă și de post. Ideală în zilele de post sau în perioada în care dorești să mănânci mai puțină carne. O poți servi împreună cu piureu, orez sau mămăliguță, astfel vei avea o masă îmbelșugată, dar și ușoară pentru stomac. Iată cât de simplu o poți prepara!
Ingrediente:
500 de grame de ciuperci proaspete (eu am folosit ciuperci champinion, se pot folosi orice ciuperci vă sunt pe plac – gălbiori, ciuperci brune, pleurotus etc.), 100 de grame de ceapă (1 ceapă mare, eu am folosit o ceapă roșie de mărime medie și 1 fir de ceapă verde în completare), 1-2 căței de usturoi (după cât de mari sunt și după cât de usturoiat vă place), 100-150 de grame de ardei (eu am folosit 2 ardei mici, unul roșu și unul galben, împreună au avut 130 de grame, gata curățați de cotor și semințe), 30 de ml de ulei, 150 ml de passata de roșii sau 2 roșii mari, opărite, decojite de pieliță și tăiate în cuburi, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper.
Mod de preparare:
1. Se curăță și se toacă ceapa și se zdrobește usturoiul. Ardeii se taie fâșii sau cubulețe, cum preferați, eu i-am lăsat în bucăți măricele, ca să își păstreze ceva din textură și pentru că mi s-au părut că au culori foarte frumoase. Ciupercile se curăță bine și se taie în sferturi sau jumătăți (după cât sunt de mari).
2. Se încinge pe foc mediu o tigaie sau o cratiță largă, încăpătoare, se adaugă uleiul și apoi ceapa tocată și usturoiul zdrobit, presărându-se de la început și cu puțină sare. Se călește 2-3 minute, cât să înceapă să se înmoaie ceapa.
3. În tigaie se adaugă ardeiul, se amestecă, se reduce focul și se călesc legumele în continuare timp de 6-7 minute. Atenție, nu urmărim să le rumenim, doar să se înmoaie, așa că e bine să supraveghem tigaia în acest răstimp și să mai amestecăm din când în când.
4. După ce ceapa s-a înmuiat de-a binelea, mărim din nou focul la mediu, urmând să adăugăm imediat ciupercile.
5. Punem în tigaie ciupercile, toate deodată și amestecăm. Am mărit focul puțin pentru că ciupercile vor lăsa multă apă care e bine să se evapore rapid. Nu vă îngrijorați dacă tigaia pare cam încărcată în această fază, foarte repede, ciupercile vor pierde din volum și vor încăpea perfect.
6. După ce ciupercile și-au pierdut volumul (câteva minute din momentul în care le-am adăugat în tigaie), se adaugă passata de roșii sau roșiile proaspete, decojite de pieliță și tăiate cubulețe. Se fierbe totul împreună la foc mediu încă 10-12 minute, cât să fie tocănița potrivit de scăzută după gustul vostru.
7. În final, se asezonează cu sare și piper și se presară cu pătrunjelul verde tocat. Se servește tocănița caldă, alături de garnitura preferată (care în cazul nostru a fost un orez alb, simplu).
A fost foarte gustoasă, îndestulătoare și aromată tocănița asta de ciuperci! Dacă hotărâți să o pregătiți și voi, spor la treabă și poftă mare!
Spre deosebire de carne, care este un aliment greu digerabil, in digestia ciupercilor organismul investeste un consum minim de energie. Se recomanda ca acestea sa fie consumate in stare proaspata, crude, inabusite sau fripte sau in combinatie cu carbohidrati. Ciupercile sunt excelente in dietele de slabire caci nu contin amidon. Puteti consuma ciuperci de 3 ori pe saptamana fara ca organismul sa resimta lipsa carnii si a energiei furnizata de consumul acesteia.
Ciupercile contin apa, substante organice si saruri minerale. In plus, “carnea vegetala” are un gust delicios si poate fi gatita in multe feluri. Recent, oamenii de stiinta japonezi au descoperit ca ciupercile au un rol important in intarirea sistemului imunitar, prevenind aparitia tumorilor canceroase.
Sursa:retetecalamama.ro