Un aperitiv oriental pe care l-am adoptat cu mare, mare plăcere. E ușor de preparat, e extrem de gustos și sănătos și, pe deasupra, arată absolut minunat pe orice masă festivă. Și nu numai. Perfect pentru vegani, vegetarieni și cei care țin post.
Ingrediente:
2 bucăți de sfeclă medii, 400 g năut fiert, 1/2 linguriță sare, 3 linguri tahini, 4 căței de usturoi, 2 linguri zeamă de lămâie, 2 linguri apă, 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri rozmarin sau chimion (opțional)
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la treaptă mare.
Spală sfecla bine și pune-o la copt (acoperită cu hârtie de copt sau folie de aluminiu) timp de 45 de minute. Dacă atunci când o înțepi cu o scobitoare aceasta intră ușor, înseamnă că e gata. Scoate din cuptor și lasă la răcit 5-10 minute.
În timp ce aceasta se răcește, prepară hummus-ul. Combină toate ingredientele într-un blender (în afară de uleiul de măsline, pe care îl adaugi abia la final, treptat).
Când s-a răcit sfecla, curăț-o, taie-o bucăți mici și paseaz-o într-un blender, până e moale de tot. Adaug-o peste hummus-ul făcut mai devreme.
Se servește cel mai bine cu pâine prăjită crocantă și fierbinte.
Sa serviti cu pofta si sa aveti un post binecuvantat!
Sursa:retete.unica.ro
Ce nu stiai despre humus:
Humusul este considerat un adevarat superaliment si exista multe motive care sa justifice acest lucru. Beneficiile pentru sanatate ale humusului sunt vaste si numeroase. Este un aliment sigur care se recomanda si femeilor insarcinate si este extrem de gustos. Oricat de greu ar fi de crezut, acest fel de mancare arabesc exista de mii de ani. Asa ca, daca inca nu ai aflat prea multe despre humus, este timpul sa afli. Iar daca inca nu ai gustat acest fel de mancare, este bine sa afli cate beneficii poate aduce sanatatii.
Humus este, de fapt, cuvantul arabesc pentru “naut”, care reprezinta baza acestui fel de mancare.
Cea mai simpla reteta de humus implica fierberea si strivirea boabelor de naut. Piureul astfel obtinut se amesteca apoi cu tahini, o pasta facuta din seminte de susan, cu ulei de masline, usturoi si suc de lamaie. Dar humusul este un fel de mancare extrem de versatil, putand fi amestecat si cu alte ingrediente si condimente.
Beneficiile pentru sanatate ale humusului
Humusul nu este doar un fel de mancare extrem de gustos, are si multe proprietati pentru sanatate. De fapt, putine feluri de mancare sunt atat de spectaculoase cand vine vorba de proprietati nutritive.
1. Ajuta digestia
Humusul este bogat in proteine. De fapt, este compus aproape in intregime din proteine, de aceea ajuta la un pasaj mai usor al alimentelor prin tranzitul intestinal. Cu totii stim cat de neplacute pot deveni problemele digestive, de aceea humusul ne poate ajuta sa rezolvam usor aceste neplaceri. Pe langa acest lucru, continutul bogat in fibre reduce si riscul de boli cardiovasculare
2. Reduce colesterolul
Principalul ingredient din humus, asa cum s-a mentionat deja, este nautul. Nautul mai este numit si fasolea garbanzo, ceea ce inseamna ca face parte din aceeasi familie ca fasolea. Aceasta uimitoare familie de legume contine nutrienti care reduc colesterolul. Cu toate acestea, daca vrei sa folosesti humusul in acest scop, cel mai indicat este sa-l faci acasa. Humusul din comert are, de obicei, prea multa sare si ulei de masline.
3. Combate si previne cancerul
Aceasta proprietate este unul dintre multele beneficii ale leguminoaselor pe care le are si nautul. Nautul contine trei elemente distincte care protejeaza in mod natural celulele de riscul de cancer, respectiv saponinele, inhibitorii de proteaza si acidul fitic. Teste si studii efectuate au aratat ca, atunci cand este consumat in cantitati adecvate, humusul poate preveni cancerul datorita acestor compusi.
4. Ajuta la pierderea in greutate
Un alt motiv pentru care humusul este considerat un superaliment este ca te ajuta sa slabesti. Cu totii stim ca mancarea din curele de slabire nu este, de obicei, gustoasa, de aceea este asa de greu sa tii o cura de slabire. Dar nu este cazul si cu humusul. Acesta este cremos, are o aroma foarte placuta de nuca pe care este imposibil sa nu o iubesti.
Este, de asemenea, plin de grasimi mono nesaturate, cele mai multe provenind din pasta de tahini pe care o gasesti chiar in humus. Este un inlocuitor popular pentru grasimile trans si poli nesaturate. Acestea sunt principalele vinovate pentru cresterea in greutate si grasimea abdominala. Dar nu mai trebuie sa te ingrijorezi din aceasta cauza daca incepi sa consumi aceasta pasta orientala si ai incredere in beneficiile fantastice ale humusului.
5. Intareste oasele
Ingredientele principale din humus, nautul si susanul, sunt ambele bogate in calciu. La ce este calciul cel mai bun? La intarirea oaselor, desigur. Principalul grup tinta al acestor beneficii specifice sunt femeile aflata in varsta mijlocie sau cele care se apropie de menopauza.
Acest proces natural al femeilor se asociaza deseori cu osteoporoza, de aceea se recomanda ca acestea sa consume cat mai mult calciu. Desigur ca se poate lua calciu si din suplimente, insa o sursa naturala este intotdeauna mai buna.
Sfecla rosie:
Cu totii stim ca este bine sa mancam „in sezon”. Nu intamplator plantele au un anumit circuit si o anumita perioada de timp in care cresc. Totul in natura este proiectat perfect pentru o sustenabilitate organica, din care omul face parte indiferent de vointa lui. Si cum acum ne aflam in plina iarna, iar alimentele de sezon sunt rare, o sa incepem cu recomandarea unei plante rosii ca sangele, de unde si efectele sale benefice asupra acestuia : Sfecla rosie.
Sfecla este o buna sursa de fibre, potasiu, mangan si acid folic dar contine de asemenea si cantitati importante de vitamina C, zinc, suc de sfeclacupru si fier. Insa ce pare sa atraga tot mai mult atentia multor specalisti in ultima vreme, este continutul ridicat al antioxidantilor polifenoli si betalaine. Este demonstrat clinic ca mai ales sucul de sfecla rosie are efecte uimitoare asupra curatarii sangelui si detoxifierii ficatului.
Sursa: viataverdeviu.ro