Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Cum se prepară mâncarea de post de la mănăstirea Pasărea, mănăstirea unde se petrec miracole creștine

Cum se prepară mâncarea de post de la mănăstirea Pasărea, mănăstirea unde se petrec miracole creștine

Reţete de post de la Mănăstirea Pasărea
Cine îi trece pragul se întoarce acasă iluminat. Am pătruns şi eu, în acest lăcaş, într-o zi de sfârşit de martie. O bise­rică frumoasă şi primitoare, chilii curate, înşirate ca mărgăritarele pe un fir de mătase, şi exploziile de verde pur, ale începutului de primăvară. Peste toate, pluteşte aerul binecuvântat al postului. La cuhnia mâ­năstirii e forfotă. Se gătesc bucatele de peste zi. Har­nice ca nişte albine, măicuţele cu şorţuri albe pregă­tesc mâncăruri specifice postului. Cu ospitalitate şi bunăvoinţă, au răspuns rugăminţii noastre, oferin­du-ne câteva din reţetele lor.

Salată de sfeclă roşie

Ingrediente: 2 sfecle potrivite ca mărime, hrean ras (după gust), 1-2 linguriţe untdelemn, o linguriţă rasă de zahăr, sare, zeamă de lămâie sau oţet de mere după gust.
Preparare: Sfecla se spală bine şi se pune la fiert cu sare. După ce a fiert, se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea mare. Se adaugă zeamă de lămâie sau oţet de mere, zahăr, hrean dat pe răzătoarea mică, sare şi untdelemn. Sfecla roşie are proprietăţi benefice asupra sănătăţii. Ţine hipertensiunea sub control, curăţă sân­gele, ajută la prevenirea apariţiei cancerului. De aceea, pe durata postului, consumul de sfeclă roşie, în combi­naţie cu alte fructe şi legume, contribuie la menţinerea sănătăţii.

  • Turbulențe în AUR: Dezvăluirile lui Claudiu Târziu aruncă o umbră asupra carierei lui George Simion
  • CCR a făcut un anunț important legat de rezultatele din turul al doilea al alegerilor prezidențiale
  • Europa a luat o decizie importantă în legătură cu România – reacțiile nu au întârziat să apară la nivel mondial
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Borş de urzici

Ingrediente: Urzici fragede, 1 litru borş, ceapă, păs­­târnac, rădăcină de pătrunjel, morcovi – în cantită­ţile dorite, frunze de leuştean tocate, o jumătate de cană cu orez, 4 linguri untdelemn, sare, piper după gust.

Preparare: Urzicile se curăţă, se spală în mai multe ape, se opăresc, se lasă la răcit, după care se toacă mă­runt cu un cuţit din lemn. Morcovul, ceapa, rădăcinile de păstârnac şi de pătrunjel se curăţă şi se pun la fiert. Când sunt gata se strecoară. Separat, într-o cratiţă, se pune untdelemn la încins, se adaugă, după gust, ceapa tocată mărunt şi urzicile. Zeama strecurată de la zar­zavat se pune din nou la fiert. Când a dat în clocot, se adaugă ceapa călită, urzicile şi orezul. Când s-a înmu­iat orezul, se adaugă borşul, fiert separat, se potriveşte gustul cu sare, piper şi frunze de leuştean. Zarzavatul fiert se poate adăuga şi el, tăiat cubuleţe, sau poate fi servit separat, cu un sos.
Urzica este apreciată datorită proprietăţilor sale bene­fice în afecţiunile renale, circulatorii, gastrice, he­patice şi în obezitate; purifică sângele şi regenerează celulele. Înţelepciunea Lui Dumnezeu a făcut ca, la creaţia lumii, pământul să rodească toate plantele, le­gu­mele şi fructele de care organismul uman are ne­voie, pentru a-şi menţine sănătatea.

Supă de fasole

Ingrediente: Fasole boabe, 1-2 căţei de usturoi, ceapă, morcovi, ţelină, păstârnac după gust, tarhon sau cimbru, sare.supa-cremoasa-de-fasole-boabe-5

Preparare: Fasolea aleasă şi spălată se pune la înmuiat în apă, peste noapte. După ce s-a înmuiat, se pune la fiert. În momentul când dă în clocot şi se face spumă, se ia de pe foc, se spală şi se pune la fiert în altă apă încălzită. În această apă se adaugă ceapa, morco­vul, ţelina, păstârnacul şi usturoiul. La sfârşit, se adaugă, după preferinţă, suc de roşii şi mirodenii: tarhon sau cimbru.
Pentru persoanele care suferă de diabet şi nu nu­mai, fasolea este un aliment benefic: împiedică ab­sorb­ţia zaharurilor şi reduce secreţia de insulină, mic­şo­rează riscul de cancer la colon, reduce colesterolul din sânge. Fasolea este recomandată în curele de slăbire şi în dietele echilibrate.

  • Donald Trump, mesaj pentru România după numirea noului ambasador la București. Nicușor Dan mulțumește Administrației de la Washington
  • AUR își reafirmă susținerea pentru Călin Georgescu. Strategii politice și tensiuni interne după alegerile prezidențiale
  • CCR respinge sesizarea privind refuzul Meta de a respecta deciziile BEC: Hotărârea este definitivă
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Ghiveci călugăresc

Ingrediente: 3 cartofi de mărime potrivită, 2 mor­covi, 2 ardei graşi, 1 dovlecel, o jumătate de conopidă, o jumătate varză, o mână de fasole verde, o ţelină, 2 cepe, 4 roşii potrivite, o linguriţă de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion, 2 lingură de pătrunjel verde tocat, 2 linguri de untdelemn, sare după gust.
Preparare: Legumele se spală, se curăţă de coajă (cartofii, ţelina, morcovii, dovlecelul) şi se taie în cuburi mici. Varza se taie fideluţă, conopida se rupe în bucheţele, iar fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 cm. Cepele se curăţă şi se călesc într-o cratiţă cu untdelemn încins, se adaugă legumele şi ardeii tăiaţi bucăţele, se pune sare şi se stinge cu apă şi bulion sau pastă de tomate. Roşiile, tăiate cuburi, se pun deasupra, împreună cu jumătate din verdeaţa tocată. Apoi vasul se pune la cuptor, la foc potrivit şi se lasă o oră. Când este aproape gata, se presară pătrunjel verde şi pastă de tomate.

Iahnie de fasole

Ingrediente: O cană de fasole boabe albă, 5 cepe mari, 150 ml unt­delemn, 2 mor­covi, 1 linguriţă de boia dulce, 6 căţei de usturoi, sare, după gust, tarhon sau cimbru, 1 lin­guriţă pătrun­jel verde tocat, 1 lin­guriţă pastă de to­mate.
Preparare: Fa­­solea se alege, se spală bine în mai multe ape, apoi se pune de cu seară, în apă rece, la în­muiat. A doua zi, se schim­bă apa şi se pune la fiert până ce dă în clocot, când se schimbă apa din nou, apoi se adaugă 1 ceapă curăţată, tăiată în sfer­turi, 2 morcovi curăţaţi, tăiaţi în jumătăţi, tarhonul sau cimbrul şi se lasă totul să fiarbă până ce fasolea devine moale. Apoi se stre­coară printr-o sită. Într-o cra­tiţă, se pune untdelemn la încins şi se călesc cele 4 cepe rămase. Când s-a rumenit ceapa, se adaugă pasta de tomate, boiaua de ardei, fasolea strecurată cu legu­mele, sare după gust. Se fierbe până ce scade bine şi la final se presară pătrunjel verde tocat.

Mâncare de ciuperci

Ingrediente: 250-300 g ciuperci de crescătorie, 2 linguri untdelemn, 1 lingură mărar verde tocat, 3 lin­guri vin, 1 linguriţă făină, sare, piper după gust.
Preparare: Ciupercile se curăţă, se spală bine şi se taie mărunt. Într-un vas se pune untdelemnul la încins, se adaugă ciupercile, se amestecă, se pune puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 30-35 de minute. Se adaugă făina, diluată în vin, sarea, puţin mărar, şi se lasă să mai fiarbă 15 minute. La sfârşit, se presară restul de mărar, se pune piper după gust. Se poa­te servi ca atare sau alături de car­tofi natur.
Ciupercile sunt singurele dintre legume şi fructe care conţin vitamina D, ce ajută la fixarea calciului în orga­nism. De asemenea, au un conţinut scăzut de calorii, prevenind obezitatea. Pe lângă vitamina D, ciupercile conţin vitamina B2, B3, care favorizează ritmul metabolismu­lui, precum şi alte mi­ne­rale.

Mâncare de ştevie cu ciuperci

Ingrediente: 5-6 mâini de ştevie, 6 căţei de usturoi, 2 cepe potrivite, 250 gr de ciuperci, 250 ml untdelemn, 1 lingură făină, sare, piper după gust, rosii cherry
Preparare: Ştevia se spală şi se pune la fiert în apă clocotită, cu sare. Se lasă 10 -15 minute şi se reţine o cană din zeama în care a fiert. Ceapa se taie mărunt, usturoiul se zdrobeşte, iar ciupercile se taie bucatele şi se călesc amândouă într-o cratiţă cu untdelemn încins. Se adaugă rosiile cherry. Ştevia se toacă mărunt şi se adaugă peste ceapă. Se lasă până se încorporează bine, iar la sfârşit, gustul se potriveşte cu sare şi piper după gust. Mâncarea de ştevie se poate servi cu pilaf de orez sau cartofi natur.
Ştevia este o plantă bogată în vitamine (B, C şi K), săruri minerale (potasiu, fos­for, mag­­neziu, calciu, fier, zinc), proteine, fibre, antioxi­danţi. Totodată, ajută la scă­derea tensiunii arteriale, a co­les­te­rolului, precum şi la con­trolul diabetului zaharat.

Mâncare de urzici

Ingrediente: 5 grămăjoare de urzici, 2 cepe potrivite, 6 căţei de usturoi, 1 lingură mă­rar verde tocat, 250 ml untde­lemn, 1 lingură făi­nă, sare, după gust.
Preparare: Urzi­cile se spală bine şi se pun la fiert în apă clocotită, cu sare. Din zeama în care s-au fiert, se reţine o ceaşcă. Se pune unt­delemnul într-un vas, se încinge, se taie cepele mărunt şi se călesc până devin aurii. Se adaugă usturoiul zdrobit, se pre­sară făi­na şi se toarnă zeama în care au fiert urzicile. Acestea se toacă mărunt şi se adaugă la sosul de ceapă, ames­te­cându-se încontinuu pentru a nu se lipi. Se ser­vesc cu mămăligă şi mujdei de usturoi, după prefe­rinţă.

Chec de post cu nucă

Ingrediente: 1 kg făină, 250 g zahăr tos, 1 lingură za­hăr pudră, 250 g margarină vegetală, 200 g miez de nucă măcinată, 500 ml suc de fructe, 1 lingură scor­ţişoară măcinată, 1 lingură coajă de lămâie şi de por­tocală (amestecate), 1 linguriţă praf de copt, 1 linguriţă bicarbonat.
Preparare: Într-un castron se pune margarina uşor încălzită, se bate spumă cu zahărul, adăugat treptat. La sfârşit se pun, în ploaie, făina, miezul de nucă, sucul de fructe, coaja de lămâie şi de portocală, scorţişoara, praful de copt şi bicarbonatul. Se obţine o compoziţie care trebuie să fie cât mai groasă, care se pune într-o tavă unsă cu margarină sau untdelemn şi se coace, timp de 50 – 60 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se pune deasupra zahăr pudră.

Plăcintă de post cu mere

Ingrediente: 1 kg făină, 3 linguri oţet, o ceaşcă untdelemn, 1 linguriţă sare, apă cât cuprinde, 1 kg de mere.
Preparare: Se frământă un aluat potrivit de tare, din ingredientele mai sus menţionate. Se întinde o foaie subţire. Merele se spală, se curăţă de coajă, se dau pe răzătoarea mare şi se storc de zeamă. Peste foa­ia întinsă se presară merele rase, în cantitatea do­rită. Dea­supra merelor se presară zahăr tos, după gust, şi esenţă de vanilie. Se rulează foaia şi se aşează într-o tavă unsă cu untdelemn. Se lasă la cuptor timp de 30 de minute. Se serveşte rece.
Sursa: http://altarulcredintei.md.

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Cum se prepară mâncarea de post de la mănăstirea Pasărea, mănăstirea unde se petrec miracole creștine

Cum se prepară mâncarea de post de la mănăstirea Pasărea, mănăstirea unde se petrec miracole creștine

Pufuleți, popcorn, fulgi de porumb sau chipsuri? Care este „ronțăiala” cea mai sănătoasă. Binecunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic ne dezvăluie adevărul

Pufuleți, popcorn, fulgi de porumb sau chipsuri? Care este „ronțăiala” cea mai sănătoasă. Binecunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic ne dezvăluie adevărul

Rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale: Nicușor Dan câștigă cu 53,60% din voturi
Actualitate

Rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale: Nicușor Dan câștigă cu 53,60% din voturi

Citeste mai multDetails
Soția lui Bursucu’, implicată într-un grav accident rutier în Constanța
Actualitate

Soția lui Bursucu’, implicată într-un grav accident rutier în Constanța

Citeste mai multDetails
Ion Țiriac, despre turul doi al alegerilor prezidențiale: „E un război economic. Ne trebuie un președinte care să stea în picioare”
Actualitate

Ion Țiriac, despre turul doi al alegerilor prezidențiale: „E un război economic. Ne trebuie un președinte care să stea în picioare”

Citeste mai multDetails
Ciornă automată
Actualitate

Călin Georgescu: „Rezultatul îl va întări pe George Simion pentru viitor” / Simion reclamă fraudă și cere proteste

Citeste mai multDetails
AUR vrea guvern minoritar cu Călin Georgescu premier
Actualitate

AUR vrea guvern minoritar cu Călin Georgescu premier

Citeste mai multDetails
Plante care protejează de căpușe: Ce trebuie să ai în curte și grădină pentru a te feri de pericolele sezonului cald
Actualitate

Plante care protejează de căpușe: Ce trebuie să ai în curte și grădină pentru a te feri de pericolele sezonului cald

Citeste mai multDetails
George Simion, surprins pe aeroportul Otopeni în dimineața de după alegeri
Actualitate

George Simion, surprins pe aeroportul Otopeni în dimineața de după alegeri

Citeste mai multDetails
Emisia Realitatea PLUS, întreruptă temporar în timpul emisiunii cu George Simion și Călin Georgescu
Actualitate

Emisia Realitatea PLUS, întreruptă temporar în timpul emisiunii cu George Simion și Călin Georgescu

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Femina.ro
Consimțământul pentru folosirea datelor dvs. cu caracter personal pentru:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a accesa informații despre dispozitivul tău. Consimțământul față de aceste tehnologii ne va permite nouă și partenerilor noștri să procesăm date cu caracter personal, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site și să afișăm reclame (ne)personalizate. Neacordarea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Fă clic mai jos pentru a consimți la cele de mai sus sau pentru a face alegeri mai detaliate. Opțiunile tale vor fi aplicate doar pe acest site. Poți modifica oricând setările, inclusiv prin retragerea consimțământului, utilizând comutatoarele din Politica privind Cookie-urile sau făcând clic pe butonul de gestionare a consimțământului din partea de jos a ecranului.

Functional Mereu activ
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Statistici

Marketing

Caracteristici
Mereu activ

Mereu activ
Gestionează opțiunile Gestionează serviciile Gestionează {vendor_count} furnizori Citește mai multe despre aceste scopuri
Manager Optiuni
{title} {title} {title}
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact