Curățenia generală în bucătărie trebuie efectuată periodic. Aceasta este absolut necesară, deoarece în bucătărie se manipulează alimente și se prepară mesele. De aceea, trebuie să ne asigurăm că totul este igienizat permanent în această încăpere.
Cu toate acestea, poate fi o activitate migăloasă. De aceea, multe persoane amână această sarcină mai mult decât este cazul. Însă, cu o bună organizare, poți termina treaba rapid și eficient. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.
1.Pune deoparte toate alimentele
Pentru început, pregătește un coș în care să pui toate alimentele și condimentele din bucătărie. Scoate toate produsele alimentare din dulapuri, pentru a elibera rafturile. Astfel vei putea curăța mobila în interior cu ușurință.
2.Spală vesela
Următorul pas este să eliberezi mobila de toată vesela. Scoate din dulapuri toate farfuriile, cănile, paharele, tacâmurile, oalele, tigăile și alte ustensile de bucătărie. Spală-le pe toate în chiuvetă sau într-un lighean mare și lasă-le la uscat pe suport și pe prosoape, pe o masă separată.
Un detergent bio pentru vase este potrivit dacă ai pielea sensibilă, pentru că va trebui să speli multă veselă. Dacă ai o mașină de spălat vase, această etapă se simplifică.
În cazul în care consideri că vesela din cabinete sau dulapuri este deja perfect curată, poți sări peste această etapă. Însă această „scurtătură” nu te scutește de eliberarea bufetelor pentru a spăla interiorul mobilei de bucătărie.
3.Curăță toate rafturile
După ce toate rafturile sunt goale, poți curăța rapid interiorul mobilei cu ajutorul unui detergent universal pentru bucătărie și al unui burete ușor abraziv. Curăță interiorul dulapurilor atât pe părțile laterale, cât și pe partea din spate, nu doar pe rafturi. Începe cu rafturile superioare. Șterge apoi urmele de detergent și murdărie cu o lavetă umedă, apoi cu una uscată.
4.Așază vesela și alimentele la loc
După ce interiorul mobilei de bucătărie s-a uscat, urmează să așezi la loc vesela curată, alimentele și condimentele. Organizează-le după preferințe. O metodă de a preveni dezordinea pe rafturile cu alimente este să depozitezi condimentele în recipiente, nu în plicuri.
5.Spală aragazul și cuptorul
Următorul pas este să speli aragazul și cuptorul, folosind o soluție degresantă. Bineînțeles, este nevoie să cureți cu atenție zonele greu accesibile. În cazul cuptorului, poate fi nevoie să insiști mai mult pentru o curățare eficientă.
6.Curăță blatul de bucătărie, faianța, masa și mobila la exterior
După ce ai terminat cu interiorul mobilei de bucătărie, aragazul și cuptorul, este timpul pentru spălarea blatului, faianței, mesei și exteriorului dulapurilor. Utilizează o soluție degresantă potrivită pentru mobila de bucătărie, astfel încât substanțele să nu agreseze materialele.
Și în acest caz este important să începi cu părțile superioare, iar nu cu cele inferioare. Șterge apoi cu o cârpă uscată din microfibră. O soluție dezinfectantă pentru bucătărie este recomandată pe aceste suprafețe, pentru a te asigura că scapi de agenții patogeni.
7.Spală chiuveta
Lasă pentru final spălarea chiuvetei. Vei lucra tot timpul cu aceasta pentru curățarea și clătirea veselei și clătirea bureților/cârpelor. Astfel, abia după ce ai spălat toată bucătăria este momentul să cureți și chiuveta, precum și suportul pentru vase.
8.Aspiră și spală podeaua
Ultimul pas în curățarea bucătăriei este curățarea podelei. Bineînțeles, prima dată podeaua trebuie aspirată sau măturată bine, inclusiv în zonele mai greu accesibile, unde se acumulează resturi de mâncare. Apoi, spală podeaua cu ajutorul unui mop îmbibat cu soluție pentru gresie.
În concluzie, curățenia în bucătărie poate fi efectuată rapid și eficient, dacă organizezi bine această sarcină. În timp, va deveni o rutină simplă care te va ajuta să ai bucătăria mereu curată.