Pentru că ador găluștele, deși le-am descoperit după perioada copilăriei, astăzi îți prezint o rețetă simplă și rapidă de a-ți face găluște ori de câte ori ai poftă, fără a te duce să cauți cu disperare așa cum făceam eu prin Brașov și patiserii din tot orașul.
Pentru pesmet:150 g pesmet, 2 linguri zahar, 50 g unt
Pentru galuste: 700 ml iaurt, 4 linguri zahar, 2 plicuri zahar vanilat ( 160 g), 1 varf de cutit sare, 2 oua, 200 g gris
Pentru servit dupa gust si preferinta: scortisoara/ cacao, dulceata preferata, fructe proaspete, ciocolata topita
Mod de preparare:
Pentru pesmet rumeniti putin pesmetul impreuna cu zaharul in untul topit. Dati deoparte.
Pentru galuste puneti iaurtul la fiert intr-o craticioara, la foc mic. Adaugati zaharul, zaharul vanilat, sarea, ouale batute, omogenizati repede si lasati pe foc pana ce amestecul incepe sa fiarba usor.
Turnati in ploaie tot cate putin gris si amestecati bine cu telul pentru a nu se forma cocoloase.
Lasati pe foc mic, amestecand continuu pana ce grisul incepe sa se ingroase, apoi dati deoparte si lasati sa se raceasca cca 15 min.
Luati cate 1 lingura din compozitia cu gris racita si formati galustele sub forma de bile
cu ajutorul a doua linguri.
Puneti-le in tigaia cu pesmet si intoarceti pe toate partile pentru a se acoperi bine cu pesmet.
Transferati una langa alta intr-un vas termorezistent si dati la cuptorul incins pentru cca 10-15 min, la 180 grade sau pana cand galustele sunt bine incalzite si pesmetul frumos rumenit.
Serviti imediat, cat sunt calde, simple sau pudrate cu scortisoara / cacao ori cu dulceata preferata.
Se potrivesc la fel de bine alaturi de fructe proaspete sau stropite cu ciocolata topita, nutella.
Vezi si: GĂLUȘTE DIN CARTOFI CU CIUPERCI LA CUPTOR
Ingrediente: 400 g ciuperci din conserva 3 cepe potrivite, 4 catei de usturoi, 3 linguri de rosii uscate, in ulei de masline, sare, piper, 3 linguri ulei de masline
Mamaliga:350 g malai, 1,5 l apa, 1 lingurita sare, 1 lingura ulei de masline
Mod de preparare:
Incepem prin a pune ciupercile la scurs intr-o strecuratoare. Tocam ceapa nu foarte marunt si o punem intr-o tigaie la prajit alaturi de cele 3 linguri de ulei de masline. Cand incepe sa isi schimbe culoarea adaugam rosiile si mai lasam 2 minute pe foc amestecand continuu, dupa care punem ciupercile. Dam focul la mic si le lasam 5-6 minute cu capac (daca e nevoie punem 1/2 cescuta cu apa), apoi punem usturoiul taiat foarte marunt. Condimentam cu sare si piper.
Pentru mamaliga, punem la fiert intr-o oala apa, sarea,uleiul si putina faina (o lingura). Cand incepe sa clocoteasca adaugam malai in ploaie amestecand rapid cu un tel. O lasam sa fiarba bine, dar atentie, nu trebuie sa fie foarte foarte densa.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se rastoarna jumatate din mamaliga. Se niveleaza cu ajutorul unei linguri peste care am varsat putin ulei. Se pun ciupercile, apoi urmeaza al doilea strat de mamaliga. Se formeaza cartofi din mamaliga, (se decupeaza, astfel incat sa aiba forma unor (gogoloaie de mămăliga) Se da la cuptor 180° pentru 20-25 minute.Este delicioasa
Sa aveti pofta!
Vezi si reteta pentru mamaliga fiarta in mozzarella:
Această bunătate de mămăliguță la cuptor cu de toate o recomand cu drag. Am descoperit-o relativ curând, dar recunosc că mi-a furat mințile.
500 grame malai (grisat), 1,5 litru lapte dulce, 250 grame telemea (oaie, vaca), 250 gra cascaval(mozarella), 6 oua, 200 mililitri smantana, 200 grame bacon, 50 grame unt.
Mod de preparare
Taiem baconul fasii si il tragem la tigaie, in unt, pana devine putin crocant.
Fierbem laptele si la primul clocot turnam malaiul in ploaie si amestecam bine sa nu faca cocoloase. Trebuie sa ne rezulte o compozitie ca o crema. Fara a lasa la fiert, adaugam rapid in malai, ouale batute si 150 grame de cascaval. Ungem un vas de cuptor cu mult unt si turnam un strat de mamaliga. O netezim si asezam deasupra branza sfaramata, smantana, baconul prajit si restul de cascaval ras. Turnam deasupra alt strat de mamaliga si netezim.
Presaram cateva bucati de unt si dam la cuptor, la foc mic, pana se rumeneste.
Daca vasul este mai mic, se pot pune mai multe straturi de mamaliga si umplutura.
De asemenea, inainte de a da la cuptor putem pune deasupra un strat de smantana amestecata cu cascaval.