Mâncărică de fasole cu mirodenii servită în pită de casă, nu te mai poți sătura

Pentru că fasolea este unul dintre alimentele sanatoase, consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut.  

Astăzi ți-am pregătit o rețetă care îți va merge la casa sufletului de fasole în pâinică de casă. Cu sigur îi va încânta pe cei mari și pe cei mici când o vor degusta. Uite cum se prepară!

Ingrediente:

Pentru paine: 400 ml apa, 50 ml ulei de masline/ ulei de porumb, 1 cartof mare fiert, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de zahar, 2 plicuri cu drojdie uscata, 1 lingurita usturoi granulat, faina.

Pentru fierberea fasolii: 500 g fasole boabe, 1 morcov, 1 pastarnac,  radacina de telina,1 ceapa, 1 ardei gras, sare, piper, dafin.
Pentru mancarica de fasole:2 cepe albe uscate,  4-5 rosii, 1 legatura ceapa verde, 1 legatura usturoi verde, 1 ardei gras rosu, 1 adrei gras galben, 1 ardei gras verde, 1 legatura marar, 3-4 frunze de menta, sare, piper, cimbru, boia de ardei, 1 cana suc de rosii, zeama in care a fiert fasolea, 50 ml ulei.

Mod de preparare:
Pentru prepararea painii:
Se pun in masina de paine la programul pentru aluat 400 ml de apa, 50 ml ulei, dupa preferinta, sare, zahar si putina faina. Se amesteca bine, iar apoi se adauga drojdia uscata.
Se amesteca in continuare si se adauga cartoful fiert pisat, usturoiul si faina pana obtinem o consistenta potrivita. Se lasa sa se termine programul( 1h 30min), dupa care rasturnam coca pe masa de lucru. O framantam sub forma de bagheta, pe care o impartim apoi in 6 bucati. Din fiecare bucata formam o painica rotunda pe care o mai lasam 20 min la crescut. Intre timp, se incinge cuptorul, iar in tava in care vrem sa le coacem punem folie de aluminiu pe care o ungem cu putin ulei. Se infierbanta tava, iar apoi asezam cate 4 painici in tava. Se tin la cuptor cam 15-20 de minute pana se rumenesc si obtinem o coaja mai groasa si crocanta.

Pentru mancarica de fasole:
Se spala fasolea boabe si se lasa la inmuiat de seara pana dimineata. Dimineata se schimba apa si se pune la fiert cu putina sare. Dupa ce da in clocot, mai lasam cateva minute si aruncam apa in care a fiert fasolea si o inlocuim cu alta curata, de preferat fierbinte. Se adauga sare, piper boabe, si frunze de dafin si se lasa la fiert timp de 1 ora.
Intre timp se curata morcovii, pastarnacul, telina, ceapa si ardeiul si se toaca marunt sau se dau pe razatoare. Dupa 1 ora, timp in care fasolea a mai fiert, se adauga legumele in oala si se mai fierb 30 min.
Intr-un vas punem uleiul si il incingem. Se pune ceapa tocata marunt si se lasa sa se inmoaie. Se adauga ceapa si usturoiul verde tocat si se mai lasa pana se inmoaie si acestea. Apoi adaugam ardeiul gras taiat julien. Se adauga zeama de fasole, se acopera si se lasa la fiert 15 min.
Se rastoarna totul intr-un vas de lut pe care il introducem in cuptor.Lasam la cuptor pentru 30 min dupa care adaugam rosiile date pe razatoare si sucul de rosii. Se adauga sare, piper, boia si cimbru si se amesteca. Se adauga apoi fasolea boabe fiarta si se mai lasa 15 min.
La final adaugam frunzele de menta si mararul tocat marunt. Se amesteca si se mai lasa in cuptor.
Se lasa painicile sa se raceasca putin, iar apoi le taiem un capac si cu o lingura le golim de miez. In locul miezului punem mancarica de fasole cu mirodenii si inchidem la loc.
Se serveste fierbinte alaturi de salata de varza sau muraturi
Pofta buna!

Sursa:gustos.ro

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version