Soiul de măsline greceşti kalamata este considerat a fi cel mai sănătos, deoarece conţine concentraţii mari de hidroxitirozol, un compus fenolic benefic, dar nici soiurile spaniole nu sunt de neglijat. Consumate cu regularitate, măslinele pot preveni cu succes bolile cronice grave, printre care şi diabetul zaharat şi cancerul. În plus, măslinele întăresc sănătatea inimii şi întineresc pielea.
Stiai ca daca mananci cate 100 de grame de masline pe zi timp de o luna de zile poti preveni o serie de afectiuni? Afla care sunt proprietatile acestor legume!
Uleiul de masline este foarte sanatos, mai ales in salate. Nu doar sub forma de ulei este bine sa le consumam.
Acestea merg de minune si crude, iar daca vrei ca sanatatea ta sa aiba de profitat de pe urma consumului de masline, rezuma-te la 100 de grame pe zi.
Beneficiile maslinelor:
1. INHIBA RADICALII LIBERI
Maslinele previn aparitia cancerului. Acidul maslinic este un compus de care se tem celulele canceroase. Acesta, impreuna cu triterpenoidul ajuta la inhibarea celulelor canceroase de la nivelul stomacului si al prostatei in mod special.
2. VEZI MAI BINE
De la masline vezi mai bine. Acizii grasi Omega-3 din compozitia maslinelor protejeaza ochii de tulburarile de vedere ori sindromul ochiului uscat.
3. REDUC COLESTEROLUL CU PANA LA 30%
Si asta in doar 30 de zile. Maslinele ajuta la micsorarea cantitatii de colesterol rau din sange (LDL) prevenind riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
4. FAC OASELE MAI PUTERNICE
Micronutrientii din masline au proprietati antiinflamatoare si antioxidante reducand in acest fel riscul instalarii afectiunilor precum osteoartrita.
5. AJUTA PIELEA SA RESPIRE
Maslinele negre sunt o comoara reala pentru par si piele. Acestea hidrateaza in profunzime epiderma, iar secretul legumelor il constituie vitamina E. Se stie, de altfel, de importanta folosirii uleiului de masline in diferite tratamente cosmetice.
Iata ce contin 100 de grame de masline:
– au in jur de 135 de kilocalorii;
– fibre alimentare (3,2 grame);
– grasimi bune (10%);
– acid pantotenic (0,015 miligrame);
– calciu (88 de grame – motivul pentru care alaturi de alte alimente previn bolile osoase);
– luteina (substanta care inghite razele solare si ultraviolate care intra in contact direct cu globul ocular);
– fitosteroli (importanti in biosinteza hormonilor steroidici si a vitaminei D);
– magneziu (4 miligrame) – mineral asociat cu revitalizarea, cu buna energie;
– cripto-xantina (element din familia carotenoidelor);
– piridoxina (ajuta la echilibrarea nivelurilor de sodiu si potasiu din corp).
Sursa: secretele.com