Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient care transformă orice mâncare nesănătoasă într-o mâncare extraordinar de bună.

Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient care transformă orice mâncare nesănătoasă într-o mâncare extraordinar de bună.

Stiai ca o substanta adaugata in alimentele pe care le consumi probabil zilnic a fost asociata cu o multitudine de afectiuni, de la obezitate pana la Alzheimer? Si iata partea cea mai rea: desi industria alimentara cunoaste acest lucru de decenii, continua sa o foloseasca. Ingredientul problema este monoglutamatul de sodiu. Citeste in continuare despre aceasta otrava ascunsa care ar putea sta la pânda chiar in urmatorul tau meniu.

Ce este monoglutamatul de sodiu?

Monoglutamatul de sodiu, o forma de sare a unui aminoacid ne-esential, este un potentator de aroma si un aditiv alimentar comun. Desi multi oameni asociaza monoglutamatul de sodiu doar cu mancarea fast-food chinezeasca si produsele procesate din carne, adevarul este ca monoglutamatul de sodiu este prezent in alimentele procesate pe care le mancam zi de zi, inclusiv sosul de salata, sosul de pizza, concentratele de rosii, supele si legume la plic. Este un aditiv prezent in multe formule de lapte praf pentru sugari si alimente pentru copii si bebelusi.

Pe scurt, monoglutamatul de sodiu pacaleste papilele gustative si creierul facandu-le sa creada ca mâncarea are un gust delicios. Fiind o excitotoxina, monoglutamatul de sodiu stimuleaza creierul sa produca cantitati suplimentare de dopamina, drogul senzatiei de bine. Acest lucru permite producatorilor din industria alimentara sa scada calitatea si sa-si mareasca profiturile.

  • Situație tensionată la frontieră: autoritățile au activat toate structurile operative
  • Semnul de alarmă al cancerului de colon pe care nu trebuie să îl ignori. Când e cazul să mergi urgent la medic
  • Românii primesc încă o zi liberă! Decizia tocmai a fost anunțată
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Din pacate, senzatiile provocate de monoglutamatul de sodiu nu dureaza, insa efectele acestuia da. Monoglutamatul de sodiu nu ne prinde insa doar pentru ca face mancarea sa aiba gust bun. Acesta creeaza efectiv o dependenta fizica, determinand consumatorii sa se intoarca si sa cumpere iar si iar. Acest lucru nu numai ca determina un consum de alimente in exces, dar provoaca un adevarat dezastru in intreg corpul.

Efectele secundare explicate

Monoglutamatul de sodiu a fost asociat de cercetatori cu cresterea in greutate si chiar obezitatea. Si nu doar pentru ca monoglutamatul de sodiu ii face pe oameni sa-si doreasca mai multa mancare. De fapt, s-a observat in cadrul unui studiu unde grupuri de participanti au consumat alimente cu acelasi continut caloric, ca cei care au consumat alimente cu monoglutamat de sodiu erau de trei ori mai predispusi la ingrasare decat cei care nu consumasera alimente cu monoglutamat.

  • Tragedie în județul Vâlcea: patronul unui restaurant renumit a murit într-un accident rutier
  • Pensionarii vor primi ajutorul de 400 de lei înainte de Paște 2025
  • Butonul mic de lângă umăr pe care aproape toți șoferii îl ignoră – și care face centura mult mai confortabilă
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

Cercetatorii mai asociaza prezenta monoglutamatului de sodiu si cu deteriorarea ficatului si a rinichilor, precum si cu cresterea presiunii arteriale.  Mai mult decat atat, excitotoxinele au fost asociate cu deteriorarea creierului, ducand la o serie de boli neurologice precum Parkinson, Alzheimer, dementa, scleroza laterala amiotrofica, scleroza multipla, lupus si multe altele.

Cum sa eviti monoglutamatul de sodiu

Daca te iei dupa etichetele „Fara monoglutamat de sodiu” de pe alimente, nu inseamna ca nu consumi alimente cu monoglutamat de sodiu. Cum? Acest lucru se intampla deoarece normele institutiilor responsabile prevad mentionarea monoglutamatului doar daca este adaugat ca ingredient separat. Cu alte cuvinte, daca monoglutamatul de sodiu este adaugat de sine statator trebuie trecut pe eticheta. Daca nu, atunci poate sta ascuns sub multe alte denumiri aparent nevinovate. Astfel, urmatoarele produse pot contine cu precadere monoglutamat de sodiu:

  • Alimente cu drojdie, drojdie autolizata sau hidrolizata, extract de drojdie, proteina texturata (inclusiv proteina vegetala texturata)
  • Proteina hidrolizata, proteina vegetala hidrolizata, extract de proteina din plante, proteina din plante hidrolizata
  • proteina de soia (concentrata si izolata)
  • enzime
  • aditivi pentru aluat
  • malt (aroma si extract)
  • malt de orz
  • caseinat de sodiu
  • caseinat de calciu
  • gelatina
  • arome, condimente
  • arome de orice fel (pot fi trecute ca “arome naturale” sau „aromat natural”)
  • caragenani
  • concentrat de proteina de zer
  • faina de ovaz hidrolizat
  • bulion, concentrate, supa de carne

Si nu trebuie sa crezi ca un produs e sigur doar pentru ca vine de la alimentara din zona. Multe produse “naturale” si “organice” contin monoglutamat.

O metoda simpla pentru evitarea consumului de monoglutamat de sodiu este sa cumparati alimente de baza si sa preparati singuri mâncarea. Desi nu este mereu posibil. Cea mai buna aparare impotriva monoglutamatului de sodiu este informarea. Daca citesti cu atentie etichetele produselor alimentare, stii ce sa cauti si pui intrebarile potrivite, poti evita consumul involuntar al acestei toxine si te poti bucura de o viata mai sanatoasa.

Sursa: viataverdeviu.ro

 

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Cum se prepară borșul tigănesc, o rețetă gustoasă și sănătoasă

Cum se prepară borșul tigănesc, o rețetă gustoasă și sănătoasă

Ciulama de pui cu ciuperci și mămăliguță

Ciulama de pui cu ciuperci și mămăliguță

Tragedie în județul Vâlcea: patronul unui restaurant renumit a murit într-un accident rutier
Actualitate

Tragedie în județul Vâlcea: patronul unui restaurant renumit a murit într-un accident rutier

Citeste mai multDetails
Misterele obiectelor găsite prin casă
Actualitate

Misterele obiectelor găsite prin casă

Citeste mai multDetails
„Mamă, dacă nu te sun, înseamnă că m-au spânzurat!” Acestea au fost ultimele cuvinte ale romanului condamnat la moarte in Malaezia trimise in tara!
Generale

„Mamă, dacă nu te sun, înseamnă că m-au spânzurat!” Acestea au fost ultimele cuvinte ale romanului condamnat la moarte in Malaezia trimise in tara!

Citeste mai multDetails
Butonul mic de lângă umăr pe care aproape toți șoferii îl ignoră – și care face centura mult mai confortabilă
Actualitate

Butonul mic de lângă umăr pe care aproape toți șoferii îl ignoră – și care face centura mult mai confortabilă

Citeste mai multDetails
Lege nouă în România: Ce schimbări majore aduce actul normativ promulgat de președintele Nicușor Dan
Actualitate

Lege nouă în România: Ce schimbări majore aduce actul normativ promulgat de președintele Nicușor Dan

Citeste mai multDetails
Am zâmbit la nunta fiicei mele, deși știam că familia noastră se rupe în liniște
Actualitate

Am zâmbit la nunta fiicei mele, deși știam că familia noastră se rupe în liniște

Citeste mai multDetails
Nu e glumă, se întâmplă la noi! O fată din Făgăraș picată la examenul pentru permis auto dintr-un motiv care ne-a făcut de râs în toată lumea: Așa ceva nu s-a mai auzit:
Generale

Nu e glumă, se întâmplă la noi! O fată din Făgăraș picată la examenul pentru permis auto dintr-un motiv care ne-a făcut de râs în toată lumea: Așa ceva nu s-a mai auzit:

Citeste mai multDetails
Capat de drum pentru Laurentiu Besu
Actualitate

Capat de drum pentru Laurentiu Besu

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact