Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient care transformă orice mâncare nesănătoasă într-o mâncare extraordinar de bună.

Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient care transformă orice mâncare nesănătoasă într-o mâncare extraordinar de bună.

Stiai ca o substanta adaugata in alimentele pe care le consumi probabil zilnic a fost asociata cu o multitudine de afectiuni, de la obezitate pana la Alzheimer? Si iata partea cea mai rea: desi industria alimentara cunoaste acest lucru de decenii, continua sa o foloseasca. Ingredientul problema este monoglutamatul de sodiu. Citeste in continuare despre aceasta otrava ascunsa care ar putea sta la pânda chiar in urmatorul tau meniu.

Ce este monoglutamatul de sodiu?

Monoglutamatul de sodiu, o forma de sare a unui aminoacid ne-esential, este un potentator de aroma si un aditiv alimentar comun. Desi multi oameni asociaza monoglutamatul de sodiu doar cu mancarea fast-food chinezeasca si produsele procesate din carne, adevarul este ca monoglutamatul de sodiu este prezent in alimentele procesate pe care le mancam zi de zi, inclusiv sosul de salata, sosul de pizza, concentratele de rosii, supele si legume la plic. Este un aditiv prezent in multe formule de lapte praf pentru sugari si alimente pentru copii si bebelusi.

Pe scurt, monoglutamatul de sodiu pacaleste papilele gustative si creierul facandu-le sa creada ca mâncarea are un gust delicios. Fiind o excitotoxina, monoglutamatul de sodiu stimuleaza creierul sa produca cantitati suplimentare de dopamina, drogul senzatiei de bine. Acest lucru permite producatorilor din industria alimentara sa scada calitatea si sa-si mareasca profiturile.

  • Descoperire șocantă lângă trupul medicului găsit fără viață în camera de gardă – ce ținea în mână Ștefania Szabo
  • Bolile care nu mai permit obținerea certificatului de handicap. Lista completă a afecțiunilor eliminate
  • Atenție, șoferi! Noua lege aduce amenzi uriașe de până la 2.900 de lei și suspendarea talonului dacă iarna nu aveți aceste două lucruri în mașină
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Din pacate, senzatiile provocate de monoglutamatul de sodiu nu dureaza, insa efectele acestuia da. Monoglutamatul de sodiu nu ne prinde insa doar pentru ca face mancarea sa aiba gust bun. Acesta creeaza efectiv o dependenta fizica, determinand consumatorii sa se intoarca si sa cumpere iar si iar. Acest lucru nu numai ca determina un consum de alimente in exces, dar provoaca un adevarat dezastru in intreg corpul.

Efectele secundare explicate

Monoglutamatul de sodiu a fost asociat de cercetatori cu cresterea in greutate si chiar obezitatea. Si nu doar pentru ca monoglutamatul de sodiu ii face pe oameni sa-si doreasca mai multa mancare. De fapt, s-a observat in cadrul unui studiu unde grupuri de participanti au consumat alimente cu acelasi continut caloric, ca cei care au consumat alimente cu monoglutamat de sodiu erau de trei ori mai predispusi la ingrasare decat cei care nu consumasera alimente cu monoglutamat.

Cercetatorii mai asociaza prezenta monoglutamatului de sodiu si cu deteriorarea ficatului si a rinichilor, precum si cu cresterea presiunii arteriale.  Mai mult decat atat, excitotoxinele au fost asociate cu deteriorarea creierului, ducand la o serie de boli neurologice precum Parkinson, Alzheimer, dementa, scleroza laterala amiotrofica, scleroza multipla, lupus si multe altele.

  • Lege uitată la Cotroceni. Nicușor Dan trimite la CCR un proiect blocat din 2020
  • Bufnița: Între Simbol al Înțelepciunii și Gardian al Nopții
  • Tragedie la Spitalul Județean Buzău: doctorița Ștefania Szabo a fost găsită fără viață în camera de gardă
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

Cum sa eviti monoglutamatul de sodiu

Daca te iei dupa etichetele „Fara monoglutamat de sodiu” de pe alimente, nu inseamna ca nu consumi alimente cu monoglutamat de sodiu. Cum? Acest lucru se intampla deoarece normele institutiilor responsabile prevad mentionarea monoglutamatului doar daca este adaugat ca ingredient separat. Cu alte cuvinte, daca monoglutamatul de sodiu este adaugat de sine statator trebuie trecut pe eticheta. Daca nu, atunci poate sta ascuns sub multe alte denumiri aparent nevinovate. Astfel, urmatoarele produse pot contine cu precadere monoglutamat de sodiu:

  • Alimente cu drojdie, drojdie autolizata sau hidrolizata, extract de drojdie, proteina texturata (inclusiv proteina vegetala texturata)
  • Proteina hidrolizata, proteina vegetala hidrolizata, extract de proteina din plante, proteina din plante hidrolizata
  • proteina de soia (concentrata si izolata)
  • enzime
  • aditivi pentru aluat
  • malt (aroma si extract)
  • malt de orz
  • caseinat de sodiu
  • caseinat de calciu
  • gelatina
  • arome, condimente
  • arome de orice fel (pot fi trecute ca “arome naturale” sau „aromat natural”)
  • caragenani
  • concentrat de proteina de zer
  • faina de ovaz hidrolizat
  • bulion, concentrate, supa de carne

Si nu trebuie sa crezi ca un produs e sigur doar pentru ca vine de la alimentara din zona. Multe produse “naturale” si “organice” contin monoglutamat.

O metoda simpla pentru evitarea consumului de monoglutamat de sodiu este sa cumparati alimente de baza si sa preparati singuri mâncarea. Desi nu este mereu posibil. Cea mai buna aparare impotriva monoglutamatului de sodiu este informarea. Daca citesti cu atentie etichetele produselor alimentare, stii ce sa cauti si pui intrebarile potrivite, poti evita consumul involuntar al acestei toxine si te poti bucura de o viata mai sanatoasa.

Sursa: viataverdeviu.ro

 

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Cum se prepară borșul tigănesc, o rețetă gustoasă și sănătoasă

Cum se prepară borșul tigănesc, o rețetă gustoasă și sănătoasă

Ciulama de pui cu ciuperci și mămăliguță

Ciulama de pui cu ciuperci și mămăliguță

Tragedie în județul Vâlcea: patronul unui restaurant renumit a murit într-un accident rutier
Actualitate

Tragedie în județul Vâlcea: patronul unui restaurant renumit a murit într-un accident rutier

Citeste mai multDetails
Bufnița: Între Simbol al Înțelepciunii și Gardian al Nopții
Actualitate

Bufnița: Între Simbol al Înțelepciunii și Gardian al Nopții

Citeste mai multDetails
Viktor Orban, declarații controversate: „Ucraina nu trebuie să intre în Uniunea Europeană”
Actualitate

Viktor Orban, declarații controversate: „Ucraina nu trebuie să intre în Uniunea Europeană”

Citeste mai multDetails
Scandal la Asia Express 2025: Adevărul despre presupusul amantlâc dintre Alina Pușcău și Dan Alexa. Ce spune Mara Bănică
Actualitate

Scandal la Asia Express 2025: Adevărul despre presupusul amantlâc dintre Alina Pușcău și Dan Alexa. Ce spune Mara Bănică

Citeste mai multDetails
Impactul Păsărilor cu Fereastra: Interpretări și Superstiții în Tradiția Românească
Actualitate

Impactul Păsărilor cu Fereastra: Interpretări și Superstiții în Tradiția Românească

Citeste mai multDetails
Cât te costă fiecare grad în plus la termostat: diferența reală între 19°C, 21°C și 23°C
Actualitate

Cât te costă fiecare grad în plus la termostat: diferența reală între 19°C, 21°C și 23°C

Citeste mai multDetails
Lege uitată la Cotroceni. Nicușor Dan trimite la CCR un proiect blocat din 2020
Actualitate

Lege uitată la Cotroceni. Nicușor Dan trimite la CCR un proiect blocat din 2020

Citeste mai multDetails
Doliu în lumea medicală: dr. Ștefania Szabo, directorul medical al Spitalului Județean Buzău, a fost găsită fără viață în camera de gardă
Actualitate

Doliu în lumea medicală: dr. Ștefania Szabo, directorul medical al Spitalului Județean Buzău, a fost găsită fără viață în camera de gardă

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact