Prajitura Floare de Colt este foarte buna, se prepara repede si este perfecta pentru masa de Crăciun. Toti invitatii vor fi placut surprinsi!
Ingrediente:
Pentru blat cacao:
6 ou, 4 lg faina, 3 lg cacao, 6 lg zahar, 1 lgt praf de copt, un praf de sare
Pentru bezea cocos:
4 albusuri, 6 lg zahar, 120 g cocos
Pentru crema:4 galbenusuri, 5 lg zahar, 40 g amidon alimentar, 300 ml lapte, esenta de vanilie
200 g unt (80%), 1 compot ananas, 200 ml frisca lichida, 50 g ciocolata alba pt decor
Mod de preparare:
Blat cacao:
Mixam intr-un castron albusurile cu praful de sare, adaugam apoi zaharul, galbenusurile, apoi faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao. Omogenizam cu o lingura, apoi intindem compozitia in tava (28*38cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem la 180 grade Celsius, circa 15 minute, apoi intindem bezeaua peste blat si mai coacem inca 10-15 minute.
Bezea cocos
Mixam albusurile spuma, adaugam zaharul mixand pana se topeste si obtinem o bezea ferma. Adaugam cocosul si amestecam cu ajutorul unei linguri. Intindem peste blatul copt si mai coacem inca 10-15 minute.
Crema:
Galbenusurile le batem cu zaharul; peste ele adaugam amidonul dizolvat in laptele rece si punem cratita pe foc mic, amestecand mereu, pana se ingroasa. Luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca. untul de la temperatura camerei il mixam putin, iar peste el adaugam cate o lingura din crema racita. Ananasul scurs din compot il taiem bucatele si il amestecam cu crema (eu am folosit circa treisfert din ananas). Crema obtinuta o intindem peste bezeaua de cocos rece.
Frisca o mixam spuma si o intindem peste crema. Deasupra radem ciocolata alba (eu am tinut ciocolata la frigider, apoi am mixat-o in robot).
Dam prajitura la frigider pentru minim 2 ore, apoi putem taia si servi.
Sursa: adpres.ro
Vezi si reteta pentru prajitura Boema:
Daca iti place cafeaua sau nessul, aceasta prajitura va fi cu siguranta pe placul tau. Iata cum se prepara!
Ingrediente pentru blat:
5 ouă, 120g zahăr, 80ml ulei, 80ml apă, esentă de vanilie, 120g făină pentru prăjituri , 30g cacao, un pliculet praf de copt, 2-3 linguri esentă de rom pentru insiropat.
Ingrediente pentru cremă:6 gălbenusuri, 200g zahăr, 3 lingurite ness, 3 foi de gelatină, 500g friscă lichidă
Ingrediente pentru decor: 200g friscă lichidă, 100g ciocolata cu lapte
Mod de preparare:Prepararea blatului. Se separă gălbenusurile de albusuri. Gălbenusurile se freacă cu 80g de zahăr. Albusurile cu restul de zahăr si un praf de sare se mixează, pană devin o spumă tare. Se amestecă gălbenusurile cu albusurile si se amestecă bine. Se adaugă in fir subtire uleiul, ca la maioneză si se incorporează bine toate ingredientele. Se adaugă apa si esenta de vanilie si se amestecă cu o lingură de lemn. Făina se amestecă cu praful de copt si cacaoa, apoi se cern impreună, si se adaugă in compozitia cu gălbenusuri, amestecand usor, cu un tel pană se omogenizează complet toate ingredientele. Compozitia obtinută se răstoarnă imediat intr-o tavă acoperită cu hartie de copt, se nivelează, si se introduce in cuptorul preincălzit. Blatul se coace circa 25-30 de minute, la foc mediu, fiind gata atunci cand trece testul scobitorii. După ce este copt blatul se scoate din tavă si se asează să se răcească pe un grătar .
Prepararea creme:
Gălbenusurile se pun intr-o crăticioară, impreună cu zahărul, si se pun la bain-marie. Se amestecă pană se topeste complet zahărul, apoi se adaugă ness-ul. Gelatina se pune circa 5 minute in apă rece, se strang in mană foile pentru a scurge apa, apoi se incorporează in compozitia aflată la bain marie si se amestecă bine, panv se obtine o cremă legată . Compozitia cu ness se lasă să se răcească. Frisca de mixează pană se intăreste bine si se adaugă peste compozitia de ness, apoi se mixează circa 2-3 minute. Crema obtinută se pune la frigider, pentru a se intări usor.
Prepararea decorului. Frisca se mixează pană devine foarte tare si consistentă. Ciocolata se rade pe răzătoarea mică .
Asamblarea prajiturii :
Blatul se pune pe un platou, se insiropează cu esenta de rom, peste ele se toarnă si se nivelează in strat gros crema de ness răcită. Peste crema de ness cu ajutorul unei spatule sau a unui cutit cu lama lată se intinde frisca in strat gros. Peste friscă se adaugă in ploaie ciocolata rasă. Prăjitura se tine la rece circa 2 ore apoi poate fi portionată si servită.
Vă dorim poftă bună si spor la gătit!
Sursa:gustoase.net