Prăjitura ,,tavalita” este foarte gustoasa si este recomandata si copiilor. Prajiturile preparate in casa sunt mult mai sanatoase decat cele cumparate de la magazin, dar chiar si asa nu trebuie consumate fără limită.
Ingrediente pentru blat: 300 g zahar, 50 ml ulei, o lingura miere, 2 pliculeţe amoniac, o lingura oțet
250 ml apa, 500 g faina, un pliculeț zahar vanilat, coaja de lamaie, un plic nuca de cocos
Ingrediente pentru glazura de ciocolata: 300 g zahar, 150 ml ulei, 5 linguri apa, 3 linguri cacao, 3 lingurițe esența rom
Mod de preparare:
Se pune o cantitate mica de faina intr-un vas si se amesteca impreuna cu amoniacul stins cu oţet. Se inglobeaza zaharul si zaharul vanilat, uleiul, mierea, apa si coaja de lamaie si se amesteca bine. La final, se adauga faina, amestecand, pana ce compoziția capata consistenţa unei smantani groase.
Aluatul obținut se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru 35-40 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Se scoate blatul si se lasa la racit.
Intre timp, se prepara glazura de ciocolata: se pun pe foc, mai intai, apa, uleiul si zaharul. Cand au dat in clocot, se adauga cacaua si romul si se amesteca bine, astfel incat sa nu existe cocoloase de cacao. Se da glazura de o parte si se lasa sa se raceasca.
Blatul racorit se taie cuburi potrivite ca marime care se trec pe rand prin glazura, apoi se tavalesc prin nuca de cocos
Vezi si reteta pentru prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone:
Ingrediente:12 portii
pt blat: 5 albusuri de ou, 100 gr zahar, 1 praf de sare, 100 gr migdale macinate, zeama de la o limeta si o portocala, 3 linguri faina, 1 lingura praf de copt
Pentru crema de lamaie: 200 gr unt cu 80% grasime, 500 ml lapte, 2 linguri faina+1 lingura amidon alimentar, 6 linguri zahar, zeama de la 1 lamaie, 1 fiola esenta de lamaie
Pentru crema de mascarpone: 300 ml smantana pt frisca, 1 cutie mascarpone 250 gr, 100 gr zahar pudra
Pentru decor: coaja rasa de lamai si portocala
Mod de preparare:
Pentru blat: mixam albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si continuam mixarea pana albusurile se tin bine de tel. Adaugam zeama de lamaie si portocala si mixam pana se incorporeaza. Separat, amestecam faina cu migdalele macinate si praful de copt si le incorporam si pe acestea in bezeaua de albusuri. La urma adaugam si coaja confiata de limeta. Punem aluatul rezultat, in tava tapetata cu hartie de copt. Se pune la copt, in cuptorul preincalzit la 180 grade C.
Pentru crema de lamaie: punem la fiert 300 ml lapte cu zaharul intr-o craticioara cu fundul dublu. Restul de 200 ml lapte il amestecam cu faina si amidonul. Cand laptele da in clocot, adaugam si laptele amestecat cu faina si amestecam cu telul sa nu se faca cocoloase si sa nu se prinda de fundul vasului. Lasam crema, care arata ca o budinca, la racit. Mixam untul spuma si adaugam treptat peste crema fiarta. La final, adaugam dupa gust, esenta si zeama de lamaie. Punem crema de unt peste blatul racit si dam la frigider pt 1 ora.
Pentru crema de mascarpone: mixam smanatana pt frisca impreuna cu zaharul, iar cand aceasta se tine de tel, treptat punem si mascarponele. Crema de mascarpone se pune peste cea de unt, dupa ce aceasta s-a intarit la frigider. Pe deasupra, trasam linii cu o furculita si radem coaja de lamaie si portocala. Dam la frigider pt 1-2 ore inainte de a fi servita. Pofta buna!!
Sursa: retetepractice.ro
culinar.ro