Sezonul estival a început, așadar turiștii au început sa ia cu asalt litoralul românesc. Una dintre preferințele culinare ale românilor este cu siguranță hamsia, consumată în cantități mari atunci când turiștii se duc la terase, mai ales după câteva ore de plajă.
Însă, hamsia pe care o comanzi este, cu adevărat, hamsie? Nu de puține ori, restaurantele de pe litoral ajung să vândă șprot în loc de hamsie.
Recent, un reporter de la Observatorul Antenei 1 a mers la un astfel de local și a filmat o discuție cu unul dintre vânzătorii de hamsii.
Vânzătoare: E şprot. Hamsia e mare, dar nu prea se găseşte.
Reporter: A, deci ăsta-i şprot până la urmă?
Vânzătoare: Aşa ştiu şi eu, am învăţat la şcoală.
Reporter: Păi şi de ce ai scris hamsie?
Vânzătoare: Păi peste tot scrie hamsie.
Așadar, turiștii cad în plasa comercianților de la malul mării, care aleg să vândă șprot drept hamsii. De cele mai multe ori, cumpărătorii nici nu își dau seama că au fost păcăliți, crezând că mănâncă mult doritele hamsii.
Cum faci diferența între hamsii și șprot
Hamsiile, culoare albăstruie
Spre deosebire de șrpot, hamsiile au următoarele caracteristici:
Hamsia are o lungime de aproximativ 20 de cm.
Gura hamsiilor este mare, cu un maxilar proeminent și partea de jos îngustată.
La hamsii, colțurile gurii depășesc colțurile ochilor.
Corpul acestora este mai alungit, iar atunci când se condimentează se folosește doar sarea, fără alte mirodenii.
De cele mai multe ori hamsiile se găsesc în apele marine.
Șprotul are corpul mai mic
Spre deosebire de hamsii, șprotul are anumite caracteristici prin care se diferențiază:
Șprotul este mai ieftin, iar un kilogram costă aproximativ 10 lei.
Este mai mic ca o hamsie, având o lungime de maxim 10 centimetri.
Are un conținut mai mare de grăsimi.
Corpul e acoperit de solzi mari.
Are o culoare verde – albăstruie.
Se poate consuma afumat, gătit în ulei sau chiar proaspăt.