INGREDIENTE:
750 g carne tocată, 2 kg roșii mari, 1 ceapă dată pe răzătoare, 3 ardei verzi, 2 ardei roșii, 1 lingură pastă de tomate, sare, piper negru, chimen, ulei pentru ungerea vasului
MOD DE PREPARARE:
Într-un castron se amestecă carnea, ceapa, sarea, piperul, chimenul. Se frământă bine.
Se taie roșiile în 3 părți, dar nu până la capăt, pentru a obține buzunărașe.
Între feliile de roșii se pune carnea.
Roșiile se pun într-un vas pentru copt, uns cu ulei, deasupra se pun ardeii, care de asemenea pot fi umpluți cu carne tocată.
Se amestecă pasta de tomate într-un pahar cu apă și se toarnă peste roșii.
Se bagă la cuptor pentru o jumătate de oră la temperatura de 180 de grade, după care se crește până la 250 de grade și se mai gătește timp de 10 minute. Bucatele se servesc fierbinți.
Dacă v-a plăcut rețeta, nu uitați să o transmiteți și prietenilor!
Sursa:bucatarul.tv
Rețeta pentru pui cu roșii și ostropel:
Ingrediente pentru 2 portii indestulatoare:
2 pulpe intregi de pui (adica doua superioare si doua inferioare),o conserva de rosii intregi despielitate in suc propriu (250 gr), 80 ml ulei, optional 2 linguri de faina,o capatana de usturoi
jumatate de pahar de vin alb, o legatura de patrunjel, o legatura de marar, sare, piper, condimente pentru pui
Mod de preparare:
Pulpele de pui se spala si se portioneaza, dupa care le stergi cu un servet de hartie, le condimentezi si le pui la prajit in uleiul incins. Dupa vreo 10 min se scot pulpele pe o farfurie iar in uleiul incins se pune faina si se amesteca pana se face ca o pasta. Acest pas – cu faina – nu este obligatoriu, are rolul de a inchega mai bine sosul. Se adauga apoi usturoiul taiat si rosiile cu tot cu sucul din conserva, plus jumatate de pahar de vin. Se pun la loc pulpele si se mai lasa sa fiarba totul pana cand carnea este bine patrunsa. Daca scade prea mult, mai poti adauga putina apa. Spre final se adauga mararul si patrunjelul tocat.
Puiul cu rosii intregi si sos de usturoi se serveste cald.
De ce este bine să consumăm roșii:
Rosiile sunt o sursa buna a antioxidantilor licopena si beta caroten. Insa daca nu le consumi cu o sursa de grasime, corpul este posibil sa nu absoarba toti acesti nutrienti.
Cercetatorii au facut un experiment in cadrul caruia mai multi studenti au consumat salata cu rosii si verdeata, asezonate cu diferite tipuri de sosuri. Oamenii de stiinta au atasat tuburi intravenoase la venele participantilor pentru a preleva mostre de sange inainte si dupa consumul salatelor, pentru a analiza cat mai exact absorbtia de nutrienti.
In urma analizelor au observat ca cei care au consumat sosuri degresate sau cu un continut sarac in grasimi nu au absorbit carotenoidele din salata. Doar cei care au consumat sosuri pe baza de ulei au absorbit toti nutrientii.
Rosiile sunt renumite pentru beneficiile pentru sanatate – datorita licopenului, un antioxidant carotenoid care contribuie, printre altele, la un risc redus de cancer, sau de arterioscleroza si astm indus de miscare fizica.
Licopenul este cel care da rosiilor culoarea rosie si combate actiunea radicalilor liberi din corp.
Dar sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare.
In primul rand, cercetatorii au descoperit ca rosiile contin si alte substante, care maresc eficienta licopenului, ceea ce explica motivul pentru care suplimentele cu licopen nu sunt la fel de eficiente.
In al doilea rand, pentru a absorbi toti nutrientii din rosii, acestea trebuie consumate cu o anumita cantitate de grasime.
Gatit sau crud?
Este interesant de mentionat ca s-a descoperit ca licopenul din rosiile gatite este mai usor asimilabil decat cel din rosiile crude, ceea ce contrazice partial principiul conform caruia hrana cruda este mai sanatoasa.
Cu toate acestea, rosiile contin substante benefice care se pierd sau se distrug cand sunt gatite, mai ales daca sunt si procesate. De aceea inlocuirea rosiilor proaspete cu ketchup, de exemplu, nu prezinta niciun avantaj pentru sanatate (din mai multe motive).
Insa rosiile nu sunt singurele care contin licopen