Peste scrumbie, un peste deosebit de gustos, poate cel mai gustos peste, foarte gras, cu multe oase, care merge preparat cel mai bine in hartie de copt, fript la gratar si servit sub forma de saramura (saramura de scrumbie) sau simplu cu lamaie, mujdei de usturoi si mamaliga. Eu o sa fac scrumbie la gratar cu mujdei de usturoi si mamaliguta, care imi place cel mai mult, binenteles si cu multa zeama de lamaie care da un gust si mai bun oricarui gratar de peste.
Cum facem scrumbie la gratar? Foarte simplu, in primul rand curatam pestele si il spalam foarte bine cu apa, apoi il crestam oblic la o distant de 1 cm intre crestaturi, il condimentam cu sare si il tinem la rece minim 30 de minute, cat timp pregatim un gratar sau un grill pe care o sa frigem pestele.
Scrumbia o sa se faca foarte repede si o sa scoata mult fum, la un foc bun ii trebuie maxim 10 minute pe fiecare parte ca sa fie gata. Daca pregatiti scrumbia la grill pe aragaz in bucatarie, atunci asezati in jurul aragazului pliante (ziare) ca o sa stropeasca. Cat timp lemnele ard se prepara un mujdeide usturoi si o mamaliga care se acopera sa se pastreze calda. Cand gratarul este gata, se scoate pestele de la rece, se condimenteaza cu putin piper si se asaza pe gratarul bine incins, se lasa pe o parte pana cand este gata si apoi se intoarce si pe partea cealalta.
Se scoate pestele pe un platou si se serveste cald cu multa lamaie, mujdei de usturoi si bucati de mamaliguta calda. Scrumbie de dunare la gratar, cel mai gustos preparat din peste facut la gratar, o reteta de peste care te imbie inca de la inceput prin aspect si apoi printr-un gust si o aroma desavarsita. Scrumbie la gratar, o mancare de peste delicioasa, sanatoasa, pe care o mananci oricand cu multa placere si satisfactie.
Poate vrei sa vezi si alte retete de peste: bors de peste, salau cu legume, chefal cu legume, plachie de peste, ardei umpluti cu peste, chiftele de peste, saramura de peste.
Pofta Buna!
Sursa:preparatedevis.ro