Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Secrete din bucătărie: cât timp gătim carnea la cuptor pentru a prepara o friptură perfectă

Secrete din bucătărie: cât timp gătim carnea la cuptor pentru a prepara o friptură perfectă

Prepararea  lentă a carnii vă permite să o îmbibați cu diferite arome, care se scurg în carne în timp ce se gătește. Acest lucru păstrează carnea umedă, păstrând aroma ei naturală și menținând textura acesteia. Timpul necesar pentru a frige în siguranță carnea depinde de mărimea și tipul de carne pe care o coaceti, deci calculați timpul de coacere cu câteva zile în avans. Acest lucru vă asigură că aveți suficient timp să vă dezghetați și să coaceti carnea, oobtinand cea mai bună calitate atunci când este terminata.

Pasul 1
Dezghețați-vă carnea din timp. Daca doriti sa grabiti procesul de dezghetare  prin creșterea timpului de coacere cu aproximativ 50%, acest lucru poate compromite textura sa, făcând-o dura și atoasa. Transferați friptura de la congelator la frigider, astfel încât să se pot dezgheța intr-un timp si conditii optime. Acest proces poate dura mai puțin de trei ore pe kilogram, dar cu cât carnea este mai mare, cu atât mai mult durează dezghetarea, deci acordați mai mult timp acestui proces. Poate să rămână în frigider timp de trei până la patru zile după dezghețare, așa că nu vă faceți griji ca sta prea mult timp la dezghetare.

Pasul 2
Desfaceți carnea și puneți-o într-un vas de copt sau tava. Forma tavii trebuie să fie potrivit ca dimensiuni în funcție de marimea carnii, lăsând doar câțiva centimetri între șuncă și părțile laterale ale vasului.

  • Decizie uriașă privind pensiile: Bolojan a confirmat oficial noua măsură
  • Atenție! Românii au 10 zile să returneze acești bani, altfel riscă până la 3 luni de închisoare
  • Lovitură pentru elevi: Bursele școlare se modifică drastic
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade pentru șuncă refrigerata sau 160 grade C pentru carne semipreparata.

Pasul 4
Toarnă lichid (apa, ulei, condimente, vin)  în fundul vasului. Pe măsură ce carnea se prepara termic, aceasta absoarbe atât umiditatea, cât și orice aromă a lichidului, rețetele cu marinade sunt foarte diferite si necesita  diferite tipuri de combinatii.

Pasul 5
Acoperiți tava cu folie de aluminiu, etanșând-o bine. Așezați-o în cuptor pe ultimul nivel

Pasul 6
Intoarceti carnea  până când atinge o temperatură internă de 72 de grade C. Timpul necesar depinde de tipul de carne preparat.

Pasul 7
Scoateți carnea de la cuptor. Odată ce temperatura interioară este de 72 de grade, este gata pentru servit  sau să fie gata de glazurare. Dacă glazurați friptura, faceti crestaturi pe suprafata carnii pentru a patrunde si in interior. Tăieturile trebuie să aibă adâncime de 1/4 inci și 2 inci unul de celălalt.

Pasul 8
Glasați carnea prin turnarea glazurii peste piele. Crestaturile pe care le tăiați pe suprafață sa îi permita să absoarbă mai ușor glazura. Întoarceți carnea in cuptor si lasati timp de 15 până la 30 de minute sau până când glazura este caramelizata

  • Cristian Diaconescu revine la Palatul Cotroceni: numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională
  • Ilie Bolojan cere epurarea aparatului guvernamental: demisii în bloc, restructurări și un nou stil de conducere
  • Tragedie: un copil de 18 luni a murit după ce a fost lăsat ore întregi în mașină, în caniculă extremă
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Pasul 9
Scoateți friptura de la cuptor și transferați-o pe o farfurie sau paltou. Lsati-o sa se raceasca putin inainte de servire.

 

Temperaturile potrivite pentru diferite tipuri de carne:

A venit in sfarsit vremea sa vorbim despre temperaturile la care trebuie sa ajunga carnea cand este gata. Stim ca asteptati asta de ceva vreme, dar trebuia sa lamurim cateva lucruri pana sa ajungem aici. Atentie, vorbim despre temperatura la care trebuie sa ajunga carnea, in interior (in mijlocul ei) atunci cand este gata. Daca doriti sa obtineti cele mai bune rezultate, aveti neaparata nevoie de un termometru pentru carne. Eu vi-l recomand pe cel elecronic pentru ca este foarte versatil si foarte precis. Nu este scump, este rezistent si il puteti folosi si la parajituri, sau alte mancaruri pe care le faceti in cuptor.
Fiecare dintre noi avem gusturi diferite atunci cand vine vorba despre carne. Unora ne place in sange, altora mai bine facuta, dar trebuie sa avem in vedere ca, pentru a fi sigura consumului, carnea trebuie sa fie procesata la anumite temperaturi minime. Carnea este un mediu perfect pentru bacterii si de aceea trebuie sa avem mare grija.
Nu am sa incep sa va insir acum cate zeci de infectii putem contacta daca gatim incorect ci am sa va explic cum sta treaba cu bacteriile. In cele mai multe cazuri (90 % ) bacteriile se gasesc pe suprafata carnii si nu in interiorul ei, lucru care se datoreaza manevrarii incorecte a acesteia de cele mai multe ori de catre noi, acasa, de aceea este OK sa mancam carne gatita “in sange”.
De ce avem nevoie de termometru? Pentru ca desi ati auzit tot felul de povesti legate de verificarea elasticitatii carnii cu degetul, aceasta metoda nu este sigura pentru ca ea variaza nu numai in functie de cat timp este gatita ci si de felul ei (cotlet, muschi, etc). De asemenea nu se aplica la bucatile mari de carne.
Daca tot suntem aici, vreau sa va mai spun un secret: zeama rosie, deicioasa si aromata care se scurge in farfurie atunci cand carnea este “in sange” , nu este asa cum va imaginati, sange. Daca ar fi sange, s-ar coagula si s-ar inchide la culoare. Acea zeama rosie nu este altceva decat o proteina provenita din muschi (cu continut mare de fier) numita mioglobina, care se amesteca cu apa provenita tot din fibrele carnii.
Mai jos aveti un tabel cu temperaturi si tipuri de carne pe care – daca le respectati – veti obtine cele mai bune rezultate. Repet, vorbim despre temperatura carnii in interior (in mijlocul ei sau langa os) pe care o puteti masura cu ajutorul unui termometru pentru carne.
Pasare (pui, curcan, etc)
Pasare intreaga 75 grade Celsius
Bucati de pasare (pulpe etc) 75 grade Celsius
Pasare umpluta 75 grade Celsius
Carne de pasare tocata 79 grade Celsius
Vita si miel
Steak 54 grade Celsius
Rare (in sange) 54 grade Celsius
Medium rare (in sange mediu)- 57 grade Celsius
Medium 63 grade Celsius
Medium well (mediu spre bine facut) 65-68 grade Celsius
Well done (bine facut) 68+ grade Celsius
Carne tocata vita / miel 71 grade celsius
Porc
Medium 65 grade Celsius
Well done 72 grade Celsius
Carne tocata porc 74 grade Celsius
Peste
Medium- 63 grade Celsius
Asa cum va povesteam si in articolele anterioare, este bine ca bucatile mai mari de carne sa le gatim indirect pentru o perioada mai indelungata, pentru a putea atinge temperaturile necesasare in interior.
Durata in care veti atinge aceste temperaturi poate varia in functie de mai multi factori. Eu nu sunt adeptul timpilor de gatit standard pentru ca ei pot varia in functie de grosimea bucatii de carne, tipul ei, de calitatea carbunelui, de cat de des deschideti capacul gratarului, de cata mancare este pe gratar, de umiditatea de sub capac, de cantitatea de grasime, de cantitatea de os etc. De aceea este important sa masuram temperatura.

Sursa:grill-society.ro

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Pârjoale cu cașcaval și conopidă, o rețetă delicioasă care ți se topește în gură. Se prepară rapid după o rețetă ușoară

Pârjoale cu cașcaval și conopidă, o rețetă delicioasă care ți se topește în gură. Se prepară rapid după o rețetă ușoară

Tort de vișine cu pișcoturi, o rețetă delicioasă perfectă pentru Moș Nicolae

Tort de vișine cu pișcoturi, o rețetă delicioasă perfectă pentru Moș Nicolae

Iranul acuză SUA de „agresiune criminală” după atacul asupra siturilor nucleare: „Vom riposta cu toate mijloacele”
Actualitate

Iranul acuză SUA de „agresiune criminală” după atacul asupra siturilor nucleare: „Vom riposta cu toate mijloacele”

Citeste mai multDetails
Cristian Diaconescu revine la Palatul Cotroceni: numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională
Actualitate

Cristian Diaconescu revine la Palatul Cotroceni: numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională

Citeste mai multDetails
Rogobete, propus ministru al Sănătății: „Veniturile nu vor scădea după taxarea concediilor medicale”
Actualitate

Rogobete, propus ministru al Sănătății: „Veniturile nu vor scădea după taxarea concediilor medicale”

Citeste mai multDetails
Ilie Bolojan cere epurarea aparatului guvernamental: demisii în bloc, restructurări și un nou stil de conducere
Actualitate

Ilie Bolojan cere epurarea aparatului guvernamental: demisii în bloc, restructurări și un nou stil de conducere

Citeste mai multDetails
Guvernul Bolojan propune concedieri masive
Actualitate

Guvernul Bolojan propune concedieri masive

Citeste mai multDetails
Programul de guvernare 2025–2028: reduceri de cheltuieli, restructurări masive și noi taxe
Actualitate

Programul de guvernare 2025–2028: reduceri de cheltuieli, restructurări masive și noi taxe

Citeste mai multDetails
Test psihologic: Ce vezi prima oară în imagine spune totul despre modul în care relaționezi cu oamenii din jurul tău
Actualitate

Test psihologic: Ce vezi prima oară în imagine spune totul despre modul în care relaționezi cu oamenii din jurul tău

Citeste mai multDetails
Qatarul amenință cu represalii după atacul iranian asupra bazei americane Al-Udeid
Actualitate

Qatarul amenință cu represalii după atacul iranian asupra bazei americane Al-Udeid

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Femina.ro
Consimțământul pentru folosirea datelor dvs. cu caracter personal pentru:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a accesa informații despre dispozitivul tău. Consimțământul față de aceste tehnologii ne va permite nouă și partenerilor noștri să procesăm date cu caracter personal, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site și să afișăm reclame (ne)personalizate. Neacordarea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Fă clic mai jos pentru a consimți la cele de mai sus sau pentru a face alegeri mai detaliate. Opțiunile tale vor fi aplicate doar pe acest site. Poți modifica oricând setările, inclusiv prin retragerea consimțământului, utilizând comutatoarele din Politica privind Cookie-urile sau făcând clic pe butonul de gestionare a consimțământului din partea de jos a ecranului.

Functional Mereu activ
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Statistici

Marketing

Caracteristici
Mereu activ

Mereu activ
Gestionează opțiunile Gestionează serviciile Gestionează {vendor_count} furnizori Citește mai multe despre aceste scopuri
Manager Optiuni
{title} {title} {title}
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact