Slanina fiarta de porc in zeama de varza este un deliciu culinar traditional, o mancare de porc deosebita pe care nu multi au avut ocazia sa se bucure de gustul ei. Cand auzi fiarta in zeama, multi au impulsul de a spune nu, ce este asta, dar, desigur ca nu stiu cu ce se mananca!
Ingrediente:o bucata de 300-400 g slanina, un litru zeama de varza, 2 foi dafin, piper boabe, sare,7 catei de usturoi
Mod de preparare:
Pentru aceasta curiozitate culinara, slanina se pune la fiert in zeama de varza la care se adauga doi catei de usturoi taiati feliute, foile de dafin, piperul si sarea. In functie de fragezimea slaninutei, poate fierbe intr-un interval intre 20- 45 de minute sau trebuie tinuta mai mult. Odata fiarta, se presara pe deasupra un strat de usturoi pisat si se lasa asa 15 minute (un fel de marnada), dupa care sa inlatura. Dupa gust se poate afuma.
Merge de minune cu un paharel de palinca sau palinca fiarta. Vei fi mandru ca te-ai nascut in Romania!
Jumarile sunt iubite de toti romanii care iubesc traditia, in ciuda faptului ca nu ajuta la sanatate muulta grasime. Dar tocmai de aceea, ne putem rasfata doar o data pe an, de Craciun, cand ne adunam cu toii acasa si de asemeena putem sa nu exageram cu cantitatile consumate. Astazi iti recomandam o reteta cu care nu ai cum sa dai gres! Iata de ce ai nevoie:
INGREDIENTE:
3 kg slanina proaspata de porc, 2 linguri sare grunjoasa, 1 lingura ulei sau untura topita (cantitatea este orientativa in functie de cate doriti sa pregatiti)
Slanina de porc se taie in fasii de aproximativ 3 cm latime, apoi fasiile se taie in cuburi.
Se aseaza cuburile de grasime intr-un vas incapator, si se presara sare peste ele.
Se da vasul la rece de pe o zi pe alta, sau cateva ore pentru a patrunde sarea in slanina.
Se ia un vas cu fundul gros, de preferinta un tuci si se adauga in el untura topita sau uleiul, apoi se pun cuburile de slanina.
Se pune vasul pe foc cu intensitate mai mica la inceput si se amesteca din cand in cand cu o spatula de lemn, apoi cand slanina incepe sa se topeasca, se mareste intensitatea focului.
Se lasa vasul pe foc, mestecand din cand in cand, pana cand jumarile sunt frumos rumenite, aproape uscate.
Se scot cu ajutorul unei spumiere, intr-o sita lasandu-le sa se scurga bine de grasimea de pe ele, apoi se pot servi.
Sunt bune atat calde cat si reci si merg de minune alaturi de o paine de casa, ceapa si o palinca!
Sarbatori delicioase alaturi de cei dragi!
Sursa:bucataras.ro
Beneficiile nestiute ale consumului de slanina:
Deși mulți se feresc să o consume din cauza aportului său caloric, care nu ține deloc cu silueta, slănina de porc aduce adevărate beneficii organismului nostru, conform cercetărilor actuale. Consumată cu regularitate, însă în cantități moderate, slănina ajută la întărirea sistemului imunitar, fiind un bun remediu împortiva durerilor articulare.
Studii recente au demostrat că cei care consumă grăsime au un ritm cardiac regulat, un mușchi cardiac mai puternic și o circulatie ușoară a sângelui, ceea ce face ca slănina să fie benefică pentru inimă și pentru principalele vase de sânge.
Într-adevăr, dacă ne gândim și ne întrebăm de ce bunicii și străbunicii noștri erau mai sănătoși putem lesne să înțelegem că alimentația lor tradițională, în care slănina, alături de ceapă ocupa un loc de cinste pe masă, era mult mai sănătoasă, în primul rând pentru faptul că alimentele de atunci erau 100 % naturale, neavând urmă de E-uri, coloranţi şi conservanţi. În al doilea rând, slănina consumată de bunicii noștri are anumite calități care se datorează acidului arahidonic, ce îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului.
Iată care sunt și alte beneficii ale consumului regulat și moderat de slănină de porc:
1. Cantitățile mici de slănină reglementează contracţiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului cardiac, sprijină tonusul vascular si circulația sangvină.
2. Slănina este un bun remediu pentru durerile articulare. Înainte de culcare, se freacă bine articulaţiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se aplică celofan sau hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular sau un batic de lână şi se lasă să acţioneze peste noapte.
3. Slănina se dovedește eficientă în cazuri de mastită. Pe locul inflamat se aplică o felie subţire de slă¬nină veche, deasupra se pune o bucată de staniol şi se bandajează sau se lipeşte cu leucoplast.
4. Grăsimea de porc vă poate ajuta în ameliorarea durerilor dentare. O felie mică de slănină nesărată se aplică pe dintele dureros, între gingie şi obraz, pentru 15-20 de minute. Durerea de dinţi dispare treptat.
5. Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pansamentului gastric, care previne absorbţia rapidă de alcool din stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuşi, va fi absorbit, dar treptat.
6. Pinten osos (ciocuri). Preparaţi un unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocată mărunt, un ou crud şi 100 ml oţet concentrat (esenţă). Borcanul cu amestecul se ţine într-un loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninei, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ţine în apă fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în unguent. Compresa se aplică pe timp de noapte, dimineaţa se spală talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7 zile.
7. Slănina conține o cantitate însemnată de seleniu. Acest microelement întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism. De asemenea, seleniul din slănină aduce beneficii și fumătorilor care, dacă mă¬nâncă regulat puţină slănină, reduc parțial daunele produse de țigări asupra organismului.
Sursa:doctorulzilei.ro