Aceasta reteta de mancare de varza cu carne de porc o putem prepara cu varza dulce sau cu varza murata. Eu am folosit varza dulce, deoarece acum este sezonul in care varza dulce se gaseste din abundenta pe piata.
La acesta mancare de varza cu carne de porc ne trebuie carne de porc mai grasa, coaste cu carne si grasime, piept sau pulpa cu grasime si sorici. Este bine sa preparam aceasta mancare de varza cu carne de porc intr-o cratita care nu are manere de plastic, pentru a o pune la cuptor pentru 20 minute.
Varza are numeroase efecte pozitive asupra sanatatii, in special atunci cand este consumata in stare cruda. Este bogata in fibre, ajutand la o buna digestie, contine putine calorii, are efect antiinflamator si anticancerigen. De asemenea, varza contine vitamina C, care intareste sistemul imunitar, si beta-caroten, care protejeaza vederea de afectiunile aparute odata cu inaintarea in varsta. Este avantajoasa din punct de vedere al pretului si poate fi folosita la numeroase retete, de la banala reteta de salata de varza la retete elaborate precum varza cu afumatura, placinta cu varza, sarmale, ciorbe.
Ingrediente:
800 gr carne de porc taiata bucati potrivite, 1, 5 kg varza, 2 -3 linguri ulei, 2 cepe tocate marunt,
1 ardei rosu tocat cubulete, 2-3 rosii razuite (sau 300 ml suc de rosii), 1 lingura pasta de rosii, 1-2 foi dafin, 1 lingurita de cimbru, 1 lingurita paprika dulce, 2-3 linguri marar tocat, 1 lamaie (sau 200 ml bors), sare, piper proaspat macinat, smantana pentru servit (optional).
Mod de preparare:
Spalam varza, indepartam foile exterioare, o taiem in sferturi si o tocam marunt. O punem intr-un vas mai mare si o frecam cu sare. O lasam aproximativ 10 minute, apoi o stoarcem bine de zeama.
2. Condimentam bucatile de carne cu sare si piper si le prajim pe ambele parti intr-o cratita cu ulei incins, pana se rumenesc putin.
3. Adaugam ceapa si ardeiul si le calim timp de 2-3 minute, pana devin lucioase. Punem cimbrul, foile de dafin si paprika. Amestecam si adaugam o cana de apa calda. Acoperim cratita cu un capac, reducem focul la minim si fierbem carnea pana scade apa. Daca carnea este inca tare, mai adaugam putina apa calda si o mai fierbem pana carnea este aproape gata.
4. Punem varza stoarsa de zeama si o calim aproximativ 10 minute, amestecand din cand in cand, ca sa nu se lipeasca de cratita. Adaugam rosiile, pasta de rosii, putin piper, sucul de lamaie (sau borsul) si o cana de apa.Amestecam bine toate ingredientele si punem cratita in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 20 minute, pana scade apa si varza se rumeneste putin deasupra. Deoarece cratita mea avea manere de plastic, am mutat varza intr-o tava pentru cuptor.Scoatem mancarea de varza cu carne de porc din cuptor, adaugam mararul si amestecam.5. Servim aceasta mancare de varza cu carne de porc cu ardei iute, mamaliga sau paine proaspata. Cine doreste, poate adauga si o lingura de smantana.
Beneficiile verzei:
Varza prezintă numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii şi poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive.
În lume există peste 400 de soiuri de varză care diferă prin formă, dimensiune şi culoare (varză verde, albă, roşie, mov etc.), însă cea mai cunoscută şi consumată este varza de culoare verde deschis, care poate fi găsită la orice supermarket sau piaţă, este avantajoasă din punct de vedere al preţului şi poate fi preparată în numeroase reţete, de la banala salată de varză, la elaboratele reţete de varză călită cu afumătură, chifteluţe delicioase de varză cu griş, ciorba de varză sau minunata plăcintă cu varză şi dovlecei.
În afară de faptul că este folosită în bucătărie în atâtea moduri, varza mai prezintă şi alte avantaje, de această dată asupra sănătăţii. Varza este o legumă bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi.
Să vedem care sunt cele mai semnificative beneficii ale consumului de varză asupra organismului:
Are foarte multe fibre, drept urmare previne apariţia constipaţiei şi promovează un tranzit intestinal sănătos.
Sucul de varză este indicat în tratamentul ulcerului pentru că are proprietăţi alcaline şi o substanţă numită glutamină care ajută la reducerea inflamaţiei mucoasei stomacale.
Acidul folic din varză este excelent pentru femeile însărcinate, care au nevoie de acest compus pentru a feri nou-născutul de malformaţii congenitale.
Frunzele de varză, uşor înmuiate în apă călduţă, pot fi aplicate pe sâni atunci când ne dor ca urmare a alăptării. Acestea au efecte antiinflamatorii şi eliberează substanţe care ameliorează senzaţia de durere. De asemenea, frunzele de varză mai pot fi aplicate pe articulaţii dureroase.
Varza conţine vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de răceli. De asemenea, este o sursă importantă de betacaroten, care protejează vederea de afecţiunile apărute odată cu înaintarea în vârstă, inclusiv cataracta.
Varza este o alegere excelentă dacă eşti la dietă pentru că are foarte puţine calorii şi este delicioasă.
Sursa: retetepentruoviata.ro
poza:farfuriavesela.ro