Una dintre mâncărurile cel mai des gătite în Ardeal este gulaşul. Originile sale vin din pusta ungară, de acum câteva secole, când era considerată o mâncare a celor umili, iar în timp a ajuns un preparat pe gustul nobililor maghiari. Gulaşul este o combinaţie dintre tocăniţă şi supă.
Una dintre mâncărurile cel mai des gătite în Ardeal este gulaşul. Originile sale vin din pusta ungară, de acum câteva secole, când era considerată o mâncare a celor umili, iar în timp a ajuns un preparat pe gustul nobililor maghiari. Gulaşul este o combinaţie dintre tocăniţă şi supă.
Una dintre cele mai delicioase mâncăruri ardeleneşti este gulaşul. Despre aceasta se spune că a apărut în pusta maghiară, în Evul Mediu, şi că numele acestui preparat provine de la păstorii de vite care-şi potoleau foamea cu această mâncare consistentă – păstorii de vite, „gulyás”, potrivit taine-si-istorii-culinare.blogspot.ro. Potrivit aceluiaşi site, gulaşul era supă săţioasă, uşor de făcut, care se mânca cu linguri din lemn. La sfârşitul veacului al XVIII-lea, gulaşul s-a transformat dintr-un fel de mâncare umil într-unul pe placul nobililor, atunci când Iosif al II-lea l-a ridicat la rangul de preparat. Gulaşul a depăşit hotarele Ungariei, azi gătindu-se nu doar în Ardeal, ci şi în ţări ca Italia şi Slovacia
Retete de gulas sunt sute, fel si fel de varante, una mai gustoasa ca cealalta, cu galuste, fara galuste, cu cartofi, fara cartofi, cu vita, porc sau miel, iar eu astazim-am oprit la o varianta absolut delicioasa, gulas de porc cu cartofi! Gulasul este de fapt o supa sau tocana ungureasca si in mod normal se face cu carne de vita, eu insa am avut niste carne de porc si as fi mancat ceva gustos, fierbinte si cu sos, asa ca am pregatit un delicios gulas cu carne de porc si cartofi!
Ingrediente:
500 gr pulpa porc
500 gr cartofi
1 l apa
2-3 linguri ulei 2 ardei capia
2 cepe mari
1 lingura boia dulce
2 linguri pasta de ardei
patrunjel verde
Mod de preparare:
Taiem pulpa de porc cubulete si o rumenim in putin ulei. Adaugam ceapa si ardeii tocati marunt. Lasam pe foc pana ce ceapa devine traslucida.Adaugam cartofii taiati cuburi, pasta de ardei, boiaua, sare si piper si completam cu apa. Lasam sa fiarba la foc mic. Cand cartofii sunt bine fierti si zeama a capatat consistenta unui sos gulasul este gata. Oprim focul si adaugam patrunjelul tocat marunt.
Prea bun, prea ca la tara! Se impune o mamaliga si niste muraturi! Si un vin bun, musai de butuc!
Consumul carnii de porc:
Carnea de porc în stare naturală este săracă în clorură de sodiu şi are un conţinut bogat de proteine. Aceasta reprezintă, de asemenea, o sursă bună de vitamine şi minerale, necesare unui organism sănătos: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina, susţine Petra Pojală, nutriţionist şi dietetician Natur House.
Proteine
Carnea de porc este o sursă minunată de proteine. O porţie de carne de 100 g oferă aproximativ jumătate din necesarul zilnic al unei persoane adulte.
Grăsimi
Conţinutul de grăsimi al cărnii de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet etc.); carnea „cea mai slabă” are un conţinut de 6 g grăsime per 100 g de carne. Carnea de porc conţine mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate. De asemenea, conţine Acidul Linoleic Conjugat, un bun aliat al organismului împotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.
Fier
Carnea de porc este o sursă bună de fier pentru organism şi este recomandat a fi introdusă în dietă, cu măsură, în cazul anemiei feriprive (prin carenţa de fier). O porţie de 100 g de carne de porc oferă 15% din necesarul zilnic de fier.
Zinc
Prin consumul a 100 g de carne de porc se asigură 30% din necesarul zilnic de zinc. Conform studiilor, persoanele care exclud din dietă carnea, de orice tip, se confruntă cu deficienţa de zinc; Fierul, zincul şi Vitamina D conţinute de carnea roşie sunt absorbite mai eficient de către organism, spre deosebire de alte alimente care le conţin. Consumată în cantităţi moderate, carnea de porc este o bună sursă de energie, având efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale.
Prin conţinutul de antioxidanţi esenţiali carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului. Carnea de porc este densă, hrănitoare şi bogată în fier – o calitate cu dus şi întors, având în vedere că, după 40 de ani, fierul se poate depune în ţesuturi, ducând la hemocromatoză (sau diabet bronzat). Copiii şi tinerii pot consuma însă fără grijă carne de porc.
Sursa:caietulcuretete.com