Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Gulaș de porc

Gulaș de porc

Una dintre mâncărurile cel mai des gătite în Ardeal este gulaşul. Originile sale vin din pusta ungară, de acum câteva secole, când era considerată o mâncare a celor umili, iar în timp a ajuns un preparat pe gustul nobililor maghiari. Gulaşul este o combinaţie dintre tocăniţă şi supă.

Una dintre mâncărurile cel mai des gătite în Ardeal este gulaşul. Originile sale vin din pusta ungară, de acum câteva secole, când era considerată o mâncare a celor umili, iar în timp a ajuns un preparat pe gustul nobililor maghiari. Gulaşul este o combinaţie dintre tocăniţă şi supă.

Una dintre cele mai delicioase mâncăruri ardeleneşti este gulaşul. Despre aceasta se spune că a apărut în pusta maghiară, în Evul Mediu, şi că numele acestui preparat provine de la păstorii de vite care-şi potoleau foa­mea cu această mâncare consistentă – păstorii de vite, „gulyás”, potrivit taine-si-istorii-culinare.blogspot.ro. Potrivit aceluiaşi site, gulaşul era supă săţioasă, uşor de făcut, care se mânca cu linguri din lemn. La sfârşitul veacului al XVIII-lea, gulaşul s-a transformat dintr-un fel de mâncare umil într-unul pe placul nobililor, atunci când Iosif al II-lea l-a ridicat la rangul de preparat. Gulaşul a depăşit hotarele Ungariei, azi gătindu-se nu doar în Ardeal, ci şi în ţări ca Italia şi Slovacia

  • Propunere importantă: Femeile ar putea ieși la pensie cu 3 ani și jumătate mai devreme – iată condițiile
  • MApN face precizări oficiale despre începerea încorporărilor
  • Falko, calul campion mort în Bistrița-Năsăud: Dezvăluiri surprinzătoare despre recumpărarea sa de către afaceristul slovac și mărturia fostei proprietare
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Retete de gulas sunt sute, fel si fel de varante, una mai gustoasa ca cealalta, cu galuste, fara galuste, cu cartofi, fara cartofi, cu vita, porc sau miel, iar eu astazim-am oprit la o varianta absolut delicioasa, gulas de porc cu cartofi! Gulasul este de fapt o supa sau tocana ungureasca si in mod normal se face cu carne de vita, eu insa am avut niste carne de porc si as fi mancat ceva gustos, fierbinte si cu sos, asa ca am pregatit un delicios gulas cu carne de porc si cartofi!

Ingrediente:

500 gr pulpa porc
500 gr cartofi
1 l apa
2-3 linguri ulei 2 ardei capia
2 cepe mari
1 lingura boia dulce
2 linguri pasta de ardei
patrunjel verde

Mod de preparare:

Taiem pulpa de porc cubulete si o rumenim in putin ulei. Adaugam ceapa si ardeii tocati marunt. Lasam pe foc pana ce ceapa devine traslucida.Adaugam cartofii taiati cuburi, pasta de ardei, boiaua, sare si piper si completam cu apa. Lasam sa fiarba la foc mic. Cand cartofii sunt bine fierti si zeama a capatat consistenta unui sos gulasul este gata. Oprim focul si adaugam patrunjelul tocat marunt.
Prea bun, prea ca la tara! Se impune o mamaliga si niste muraturi! Si un vin bun, musai de butuc!

Consumul carnii de porc:

  • Mâna Maicii Domnului – Planta cu puteri tămăduitoare. Beneficii uimitoare ale caprifoiului
  • Ce se întâmplă când moștenitorii nu se înțeleg: Ghid practic pentru conflictele de succesiune
  • Trucul cu oțet și pâine care elimină mirosurile neplăcute din casă: Natural, simplu și eficient
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Carnea de porc în stare naturală este săracă în clorură de sodiu şi are un conţinut bogat de proteine. Aceasta reprezintă, de asemenea, o sursă bună de vitamine şi minerale, necesare unui organism sănătos: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina, susţine Petra Pojală, nutriţionist şi dietetician Natur House.

Proteine

Carnea de porc este o sursă minunată de proteine. O porţie de carne de 100 g oferă aproximativ jumătate din necesarul zilnic al unei persoane adulte.

Grăsimi

Conţinutul de grăsimi al cărnii de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet etc.); carnea „cea mai slabă” are un conţinut de 6 g grăsime per 100 g de carne. Carnea de porc conţine mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate. De asemenea, conţine Acidul Linoleic Conjugat, un bun aliat al organismului împotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.

Fier

Carnea de porc este o sursă bună de fier pentru organism şi este recomandat a fi introdusă în dietă, cu măsură, în cazul anemiei feriprive (prin carenţa de fier). O porţie de 100 g de carne de porc oferă 15% din necesarul zilnic de fier.

Zinc

Prin consumul a 100 g de carne de porc se asigură 30% din necesarul zilnic de zinc. Conform studiilor, persoanele care exclud din dietă carnea, de orice tip, se confruntă cu deficienţa de zinc; Fierul, zincul şi Vitamina D conţinute de carnea roşie sunt absorbite mai eficient de către organism, spre deosebire de alte alimente care le conţin. Consumată în cantităţi moderate, carnea de porc este o bună sursă de energie, având efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale.

Prin conţinutul de antioxidanţi esenţiali carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului. Carnea de porc este densă, hrănitoare şi bogată în fier – o calitate cu dus şi întors, având în vedere că, după 40 de ani, fierul se poate depune în ţesuturi, ducând la hemocromatoză (sau diabet bronzat). Copiii şi tinerii pot consuma însă fără grijă carne de porc.

Sursa:caietulcuretete.com

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Ciorbă din ciolan de porc afumat

Ciorbă din ciolan de porc afumat

3 sfaturi super utile ca să faci orice supă mai sănătoasă

3 sfaturi super utile ca să faci orice supă mai sănătoasă

Declarații controversate în emisiunea lui Dan Diaconescu: Gelu Vișan vorbește despre Nicușor Dan și partenera sa, Mirabela Grădinaru
Actualitate

Declarații controversate în emisiunea lui Dan Diaconescu: Gelu Vișan vorbește despre Nicușor Dan și partenera sa, Mirabela Grădinaru

Citeste mai multDetails
Mâna Maicii Domnului – Planta cu puteri tămăduitoare. Beneficii uimitoare ale caprifoiului
Actualitate

Mâna Maicii Domnului – Planta cu puteri tămăduitoare. Beneficii uimitoare ale caprifoiului

Citeste mai multDetails
De ce merge încet internetul? 8 obiecte care afectează semnalul Wi-Fi și trebuie îndepărtate de router
Actualitate

De ce merge încet internetul? 8 obiecte care afectează semnalul Wi-Fi și trebuie îndepărtate de router

Citeste mai multDetails
Actualitate

Ce se întâmplă când moștenitorii nu se înțeleg: Ghid practic pentru conflictele de succesiune

Citeste mai multDetails
Actualitate

Trucul cu oțet și pâine care elimină mirosurile neplăcute din casă: Natural, simplu și eficient

Citeste mai multDetails
Nicușor Dan cere timp pentru formarea Guvernului: „Stabilitatea coaliției e mai importantă decât graba”
Actualitate

Nicușor Dan și-a ales consilierul pe probleme economice: cine este Radu Burnete, propunerea de la Cotroceni

Citeste mai multDetails
Când începe vacanța de vară 2025 și cum arată structura anului școlar 2025–2026
Actualitate

Când începe vacanța de vară 2025 și cum arată structura anului școlar 2025–2026

Citeste mai multDetails
AUR își reafirmă susținerea pentru Călin Georgescu. Strategii politice și tensiuni interne după alegerile prezidențiale
Actualitate

AUR își reafirmă susținerea pentru Călin Georgescu. Strategii politice și tensiuni interne după alegerile prezidențiale

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Femina.ro
Consimțământul pentru folosirea datelor dvs. cu caracter personal pentru:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a accesa informații despre dispozitivul tău. Consimțământul față de aceste tehnologii ne va permite nouă și partenerilor noștri să procesăm date cu caracter personal, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site și să afișăm reclame (ne)personalizate. Neacordarea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Fă clic mai jos pentru a consimți la cele de mai sus sau pentru a face alegeri mai detaliate. Opțiunile tale vor fi aplicate doar pe acest site. Poți modifica oricând setările, inclusiv prin retragerea consimțământului, utilizând comutatoarele din Politica privind Cookie-urile sau făcând clic pe butonul de gestionare a consimțământului din partea de jos a ecranului.

Functional Mereu activ
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Statistici

Marketing

Caracteristici
Mereu activ

Mereu activ
Gestionează opțiunile Gestionează serviciile Gestionează {vendor_count} furnizori Citește mai multe despre aceste scopuri
Manager Optiuni
{title} {title} {title}
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact