Mărturisesc, când am auzit prima dată cuvântul ”frigănele” a trebuit să caut explicația lui în dicționar, pentru că acest preparat simplu, care se face în 10 minute de la scoaterea ingredientelor din frigider și până în farfurie, s-a numit pentru mine, care am crescut cu el, ”bundas kenyer”. Mai târziu, am aflat că francezii îl numesc ”pain perdu” și englezii ”french toast”, dar de autohtonele frigănele, spre rușinea mea, n-am auzit înainte să fi împlinit patruzeci de ani. Poate nu e chiar de rușine, pentru că pe cât interacționez mai mult cu oameni care gătesc, din toată România, cu atât îmi dau seama cât de diferite sunt preparatele autentice, cele care se gătesc în familiile românești, și ăsta e chiar un lucru foarte bun, diversitatea e un lucru minunat.
Cât despre simplissima rețetă a zilei de azi, e una din preferatele mele de copilă. Când eram foarte mică și foarte mofturoasă și refuzam mâncarea pregătită de Buna pentru toată familia, salvarea era să mi se pregătească rapid două frigănele, pentru că niciodată n-am putut să le zic nu.
Îmi plăceau frigănelele în orice variante: cu gem acrișor de caise sau de prune sau presărate cu zahăr pudră, cu sau fără un strop de scorțișoară, dar parcă cel mai mult și mai mult îmi plăceau cu spanac cu usturoi și lapte sau cu mâncare de mazăre.
Așa că, vedeți voi, chiar dacă frigănelele de obicei sunt considerate un preparat pentru micul dejun, încă de copilă descoperisem cum e cu breakfast for lunch și îmbrățișasem cu entuziasm conceptul!
Iată de ce ai nevoie:
8 felii de pâine toast (sau altfel de pâine, dacă preferați, sau chiar cozonac, pentru o variantă dulce) Eu folosesc French Toast din aceea cu ambalaj roșu deoarece este dulce
2 ouă mari
100 ml lapte
1 praf de sare
1 lingură de ulei
50 de grame de unt cu 82% grăsime
opțional, dacă pregătiți o variantă dulce, puteți aduăga 25 de grame de zahăr și diferite arome: vanilie, coajă rasă de lămâie, scorțișoară etc
toppinguri după preferință (zahăr pudră, scorțișoară pudră, gemuri, brânzeturi, miere)
Mod de preparare:
1. Opțional, decupați cu un cuțit coaja feliilor de pâine folosite. Spargeți ouăle întregi într-un castron, adăugați sarea și bateți-le cu un tel în formă de pară sau cu furculița până se lichefiază. Adăugați laptele rece, treptat, și bateți până obțineți un lichid omogen (1-2 minute). Opțional, dacă pregătiți o variantă dulce, puteți adăuga în acest lichid 25 de grame de zahăr și diferite arome (vanilie, coajă rasă de lămâie, scorțișoară etc), deși eu le prefer simple pentru a le simți gustul.
2. Încingeți pe foc mediu o tigaie încăpătoare, adăugați uleiul și 1/2 din cantitatea de unt, restul de unt urmând să fie adăugat pe măsură ce se prăjesc frigănelele, care vor absorbi o parte din grăsime.
3. Până ce untul se topește, se trec rapid prin amestecul de ouă și lapte feliile de pâine, îmbrăcându-le pe ambele fețe și lăsându-le să se îmbibe 10-20 de secunde, nu mai mult, pentru că au tendința să absoarbă mai mult lichid decât e nevoie. Atenție, trebuie să se lucreze repede, altfel untul, care în acest timp deja e pe foc, în tigaie, se poate arde.
4. Imediat ce untul s-a topit și sfârâie în tigaie, se adaugă feliile de pâine îmbibate în amestecul cu ouă și lapte. Se prăjesc pe ambele părți la foc mediu și sunt gata când devin brun-aurii. Se scot pe o tavă acoperită cu hârtie absorbantă de bucătărie, ca să se dreneze grăsimea în exces și se continuă până epuizăm laptele cu ouă și pâinea, adăugând a doua tranșă de unt în tigaie, la nevoie.
Se servesc calde, cu toppingurile preferate și chiar sunt curioasă în ce moment al vieții voastre ați descoperit voi frigănelele și cu ce vă plac cel mai mult. Aștept cu interes comentariile voastre!
Sursă: retetecalamama.ro