vineri, 2 iunie 2023
Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Rețete » Fel principal » 3 mâncăruri tradiționale pe care să le deguști în Buzău

3 mâncăruri tradiționale pe care să le deguști în Buzău

3 mâncăruri tradiționale pe care să le deguști în Buzău

Județul Buzău reprezintă o surpriză plăcută pentru fiecare turist care a ajuns vreodată pe aceste meleaguri. Cu un relief bogat, numeroase atracții turistice și tradiții locale, dar și o gastronomie aparte, Buzăul este o zonă de provincie unică în Muntenia. Când vine vorba de bucate, am putea spune cu certitudine că nu există persoană care să nu fi aflat de renumiții cârnați de Pleșcoi sau delicioșii covrigi de Buzău. Partea culinară scoate în evidență județul prin multe preparate deosebite, în bucătăria zonei folosindu-se sortimente variate de legume, fructe, carne de pasăre și de vită sau paste făinoase. An de an, din dorința de a promova constant gusturile autentice românești, la Buzău se organizează expoziții gastronomice unde cei mai iscusiți bucătari se întrec în mâncăruri tradiționale. O mulțime de preparate pot concura onorabil pentru un loc printre favorite, însă vă prezentăm doar trei dintre deliciile pe care trebuie să le ia în considerare orice gurmand care ajunge în această zonă:

Plăcintă cu lobodă

Pregătită în casele muntenilor din Buzău în special primăvara, când apar verdețurile proaspete, plăcinta cu lobodă este una dintre cele mai bune mâncăruri din Buzău. Se gătește doar din ingrediente naturale, dintr-un aluat ca de pâine, dar puțin îmbunătățit. Făina se amestecă cu lapte în loc de apă, drojdie și sare, pentru a obține o cocă pufoasă, iar pentru umplutură se folosește o brânză mai sărată, fărâmițată, pătrunjel, mărar și lobodă. Preferata buzoienilor este loboda roșie, pe care o pun în această plăcintă din belșug. Se întinde o foaie de aluat, se taie în pătrate sau alte forme, iar în mijloc se așează umplutura de brânză și verdeață, crudă, fără să fie călită. Se formează plăcintele, care după ce se dau pe deasupra cu gălbenuș de ou, se coc la cuptor.

Vezi și...

Papricaș de pui tradițional

Papricaș de pui tradițional

Budincă de dovlecei cu carne și cașcaval

Budincă de dovlecei cu carne și cașcaval

Tochitură muntenească

Bucătăria din Muntenia este caracterizată de diversitate, delicatețe și ingeniozitate. Cu toate că de-a lungul vremii a suferit influențe grecești, orientale sau franțuzești, aceasta și-a păstrat mâncărurile originale și gustoase. Tochitura muntenească ce se pregătește în zona Buzăului reprezintă unul dintre preparatele culinare ce se gătesc pe tot parcursul anului, nu doar în preajma sărbătorilor de iarnă.

Deoarece este vorba de o mâncare tradițională, extrem de gustoasă, se găsește și la restaurantele locale, așa că dacă ești din Buzău comandă mâncare prin Food Panda și bucură-te de acest preparat. Iar în cazul în care ești în trecere prin aceste locuri, servește o tochitură făcută din pulpă de porc, nu foarte grasă, înăbușită în puțin vin roșu împreună cu roșii, ardei gras și usturoi. Bineînțeles, rețeta diferă de la o localitate la alta, poate fi făcută din cotlet de porc ori să se adauge și cârnați de Pleșcoi, ficat de porc, piept de pui sau ceapă. Însă, mâncarea este la fel de gustoasă și se servește alături de mămăliguță, cu brânză telemea și ou prăjit deasupra.

Ciorbă de burtă

În județul Buzău, ciorbele sunt făcute de regulă din carne de pasăre și de vită, dar și din legume. Se acresc cu borș, sunt îmbunătățite cu orez și drese cu ou, iar la final se adaugă mult leuștean care le dă un gust aparte. Ciorba de burtă este cea mai căutată, mai ales că se pregătește în toată zona.

Burta de vită se fierbe foarte bine și apoi se taie în fâșii foarte subțiri sau ceva mai groasă, după preferințe. În zeama în care a fiert burta și câteva oase de vită, se pun feliile de burtă împreună cu bucăți de carne sau legume, apoi se drege cu smântână și ouă, se adaugă usturoi și se asezonează cu mărar și pătrunjel. La servire, pentru această ciorbă este indicat și oțetul, ardeiul iute ori hreanul. Cei care nu obișnuiesc să mănânce carne de vită înlocuiesc burta cu piept de pui, ciuperci sau carne de porc. Un preparat asemănător ciorbei de burtă este tușlamaua, specifică acestor locuri, dar moștenită de la turci, care se pregătește din aceleași ingrediente, însă ca un sos foarte scăzut.

Dacă ai auzit de Vulcanii Noroioși, Focul Viu de la Lopătari sau stațiunea balneoclimaterică Sărata Monteoru și te-ai decis să vizitezi județul Buzău, nu rata nici preparatele culinare deosebite care îți vor încânta cu adevărat simțurile. Acestea reprezintă doar o mică parte din oferta gastronomică buzoiană, însă sunt suficiente pentru a te convinge că Buzăul este o destinație care merită să fie descoperită. 

SharePinTrimiteTrimite
Articolul precedent

Gentleman alert: Cum alegi șosetele potrivite în ton cu încălțămintea

Urmatorul Articol

7 sfaturi pentru a trata insomnia

Articole Similare

Salată de ton cu cartofi copți și porumb
Fel principal

Salată de ton cu cartofi copți și porumb

Chifteluțe de pește cu usturoi verde
Fel principal

Chifteluțe de pește cu usturoi verde

Clătite cu cașcaval și verdeață, ideale pentru un prânz sățios
Fel principal

Clătite cu cașcaval și verdeață, ideale pentru un prânz sățios

Cordon bleo din piept de pui. Rețeta originală pas cu pas
Fel principal

Cordon bleo din piept de pui. Rețeta originală pas cu pas

Cum se prepară cel mai bun macrou cu marinadă la cuptor. O rețetă perfectă pentru noaptea de Anul Nou
Fel principal

Cum se prepară cel mai bun macrou cu marinadă la cuptor. O rețetă perfectă pentru noaptea de Anul Nou

Salata perfectă – Sănătoasă, rapidă, cremoasă, aromată și gata cu totul în numai 20 de minute
Fel principal

Salata perfectă – Sănătoasă, rapidă, cremoasă, aromată și gata cu totul în numai 20 de minute

Urmatorul Articol
7 sfaturi pentru a trata insomnia

7 sfaturi pentru a trata insomnia

Noutăți

Te anunțăm când apar articole noi? Apăsă aici

Articole Populare

Banii  intra direct pe card peste doua zile pentru milioane de romani
Generale

Banii  intra direct pe card peste doua zile pentru milioane de romani

Anunțul zilei în România! Se dau bani de la Guvern! Sumele vor intra direct pe cardurile beneficiarilor. Este vorba despre...

Citeste mai mult
„Trei fraţi au produsul vârstei 12. Câţi ani are fiecare dacă cel mai mare are ochii verzi?” Întrebarea din cartea de clasa a 2-a care a stârnit furia și isteria! Avem răspunsul la testul care a dat tuturor bătăi de cap, e foarte simplu:

„Trei fraţi au produsul vârstei 12. Câţi ani are fiecare dacă cel mai mare are ochii verzi?” Întrebarea din cartea de clasa a 2-a care a stârnit furia și isteria! Avem răspunsul la testul care a dat tuturor bătăi de cap, e foarte simplu:

3 mâncăruri tradiționale pe care să le deguști în Buzău

3 mâncăruri tradiționale pe care să le deguști în Buzău

Vestea cumplită a diminetii… Din păcate e adevărat 

Vestea cumplită a diminetii… Din păcate e adevărat 

Acest mic dejun este foarte sănătos și sățios! Află chiar acum această rețetă foarte simplă

Mic dejun sănătos cu fulgi de ovăz. Este de post și este foarte sățios!

facebook.com/femina.ro

ROL.ro

© 2023 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • business.ro
  • fasterup.com
  • travel.ro

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2023 Femina.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici
Go to mobile version