Poţi să găteşti supe slabe în calorii, dar bogate în gust. Trebuie doar să ţii cont de câteva secrete de gătit.
1. Dă-i un plus de savoare cu stoc de legume
Ai observat că supele crema de la restaurante au întotdeauna un gust mai bogat decât ale tale, deşi foloseşti aceleaşi ingrediente? Ei bine, asta pentru că bucătarii au o armă secretă pe care nu ezită să o folosească: lichidul de bază pe care se bazează este un stoc de legume.
Nu are o reteta complicata si se poate face cu orice legume ai la indemana prin camara sau frigider. Le cureti, le acoperi cu apa si le lasi sa fiarba la foc mic. Totul va fi gata intr-o ora si vei avea gata baza pentru supe si alte retete pentru o luna. Este de preferat sa nu adaugi prea multe condimente si sare pentru ca acestea pot schimba gustul final la mancarurilor pe care le pregatesti cu stock-ul de legume.
Ingrediente:1-2 cepe, 2-3 morcovi, 3-4 tulpini de telina, 4-5 fire de cimbru, 1 frunza de dafin, 1 legatura mica de patrunjel, 1 lingurita boabe de piper
Optional: partea verde de la praz, fenicul, rosii, ciuperci, pastarnac
Echipament: o oala mare, strecuratoare si o panza deasa sau filtre de cafea pentru strecurat
Mod de preparare:
Spala, curata si taie in bucati legumele pe care le folosesti. Poti fi toate cele de mai sus sau doar o parte din ele.
Pune-le intr-o oala mare si adauga apa cat sa le acopere cu 1-2 centrimetri. Daca adaugi mai putina apa supa ta va fi mai concentrata, daca pui prea multa va avea o aroma mai subtila.
Pune oala pe foc la foc mediu, lasa ca apa sa dea in clocot, apoi redu focul si acopera cu un capac. Lasa legumele sa fiarba la foc mic de tot timp de 1 ora, amestecand din cand in cand.
Ia oala de pe foc, indeparteaza bucatile mari de legume cu o spatula/spumiera si apoi strecoara supa prin strecuratoare.
Repeta operatiunea inca o data strecurand supa prin panza deasa sau printr-un filtru de cafea pentru a obtine un lichid cat mai limpede.
Lasa stock-ul sa se raceasca apoi pune-l in recipientele dorite la frigider sau congelator. Pot fi sticle, pungi de gheata sau caserole.
Extra sfat! Legume fierte pot fi pastrate pentru o ciorba sau supa crema de legume. Pune-le intr-o punga la congelator daca nu le folosesti pe loc.
2. Adaugă-i nişte seminţe de chia
Nu subestima aceste seminţe extrem de mici, pentru că beneficiile lor sunt uriaşe. Şi de ce să le pui doar în smoothie-uri, când le poţi folosi şi în supe crema pentru un plus de fibre? Iată doar cateva din beneficiile lor:
Ajută la potolirea poftelor şi a foamei!
Sunt pline de fibre, ceea ce îţi oferă senzaţia de saţietate şi îţi alungă orice poftă de ciocolată. Pe lângă faptul că sunt foarte uşor de digerat, te ajută să păstrezi această senzaţie de saţietate mult timp şi îţi reglează apetitul.
Sunt extrem de versatile!
Cel mai minunat lucru la aceste seminţe, este faptul că aroma lor este foarte slabă. În timp ce unii oameni afirmă că nu au nici un gust, alţii spun că ar avea o uşoară aromă de alune. Datorită acestui lucru, poţi să le adaugi la orice fel de mâncare, fără a te îngrijora că vor striga gustul preparatului. Fie că le pui în cereale, fie la mâncarea cu orez, fie în salată, rămân la fel de sănătoase!
Au rol protector!
Te protejează de factorii nocivi ai mediului înconjurător, cum ar fi: poluarea, alcoolul, fumul de ţigară sau razele UV. Pentru o protecţie optimă, încearcă să consumi Chia în fiecare zi. Pe lângă faptul că sunt nişte nutrienţi puternici care ajută la distrugerea radicalilor liberi sunt, de asemenea, şi cei mai „longevivi”, rămânând proaspeţi mult timp.
Sunt o sursă naturală de energie!
Dacă vrei ceva care să te ţină trează întreaga zi, seminţele de Chia sunt răspunsul! De asemenea, dacă vrei ceva care să te „pună în priză” înainte de a merge la sală, tot Chia e răspunsul!
Îţi asigură o talie de viespe!
Seminţele de Chia sunt soluţia pentru a te menţine în formă: în combinaţie cu suscurile gastrice, formează o structură care îţi va ţine de foame mult timp, ajutând, de asemenea, la digestie!
Ajută la formarea masei musculare!
Datorită faptului că îţi oferă energie şi sunt bogate în fibre, proteine perfect digerabie şi ajută la regenerarea ţesuturilor, seminţele de Chia sunt aliatul perfect atunci când vrei să ai un corp fit, bine definit.
Ameliorează durerile articulare!
Suferi de dureri articulare? Acizii Omega-3 pe care îi conţin seminţele de Chia (da, puteţi lua o pauză de la ton ), ajută la reducerea semnificativă sau chiar stoparea completă a durerilor de articulaţii!
Au efect detoxifiant!
Datorită proprietăţiilor detoxifiante, seminţele de Chia funcţionează ca un „detergent” 100% natural, pentru organismul tău! Gândeşte-te la Chia ca şi la un aspirator – pe lângă faptul că te umple de vitamine şi minerale benefice, îţi mai şi „aspiră” toate substanţele nocive din organism, ajutând la curăţarea completă a sistemului digestiv.
3. Ai grijă la cantitatea de sare folosită
Nu încerca să-i dai supei un plus de gust punându-i sare în exces. Foloseşte-te în schimb de condimentele potrivite: fulgi de chilli, piper, oregano. Chiar şi puţin oţet face minuni.
Cum sa reduci consumul zilnic de sare:
Dezvata-te treptat de sare – Daca nu iti place nimic mai mult ca o friptura suculenta sarata din plin, sau consumi des cartofi prajiti presarati cu sare din belsug, este putin probabil ca vei reusi sa renunti la sare dintr-odata. Incearca sa reduci treptat cantitatea de sare folosita, consumand mai putin mancaruri sarate timp de cateva saptamani. In acest fel, papilele tale gustative se vor adapta la o viata fara sare. Oricat de tentant ar parea, incearca sa eviti tipurile “alternative” de sare cum ar fi sarea de mare sau sarea fara sodiu. Daca le vei folosi doar iti vei spori pofta de mai multa sare.
Redu sarea la cina – Foarte des, cand ne asezam la cina, luam cea mai apropiata solnita si presaram sare peste mancare fara ca macar sa o gustam inainte. Nu toate mancarurile au nevoie de sare in plus, asa ca incearca sa scapi de acest obicei fara rost. In mod similar, cel mai bine ar fi sa nu aduci solnita pe masa cand iei cina pentru a nu fii tentat sa sarezi mancarea. Orice mancare care isi merita sarea, nu va avea nevoie de aceasta.
Mananca carne proaspata cad de des poti – Este evident ca o bucata de carne proaspata continu mai putina sare de cat cea afumata sau marinata. Asadar, chiar daca iti fac cu ochiul frigaruile marinate din vitrina supermarketului, nu ceda ispitei. Alege in schimb o bucata de carne proaspata, de la macelaria preferata!
Arunca sarea si condimenteaza-ti obiceiurile – Ne bazam atat de mult pe sare atunci cand incercam sa dam gust mancarurilor noastre, incat uitam cel mai adesea ca mai exista mii de alte condimente care pot adauga gust si savoare oricarui preparat. Daca stii ce este cimbrul, atunci poate nu ar strica sa lasi sarea deoparte si sa incerci usturoiul, busuiocul, coriandrul sau arpagicul in locul acesteia.
Fii atent la sare cand faci cumparaturi – In zilele noastre, cumparaturile pot fi coplesitoare cu avalansa de produse disponibile pe rafturile magazinelor. Totusi, frustrarile cumparaturilor nu ar trebui sa ne inhibe atenti la ceea ce contin. Nu arunca in cos cateva produse din comoditate, cum ar fi gustarile sarate sau preparatele pentru microunde pentru a scapa cat mai repede. In schimb, incearca sa alegi alimentele care au continut scazut de sodiu si nu au sare adaugata.
Cumpara legume proaspete – legumele conservate sunt cel mai adesea conservate in lichide pline de sare cu gust metalic si amarui, nu tocmai benefice pentru sanatatea ta. Asadar, evita-le pe cele conservate si alege mereu legumele si fructele proaspete. Singura sare care se gaseste in acestea este naturala si fara conservantii cu gust ciudat care scot in evidenta ceea ce nu trebuie din alimentele consumate.
Sursa: suntgospodina.com