O bucătărie bine organizată pare a fi un ideal de neatins. Orice gospodină visează să aibă în bucătărie o ordine impecabilă, dar realitatea e cu totul alta… Dar eu am fost o dată într-o astfel de bucătărie.
Bucătăria este o zonă care este folosită mai des decât celelalte spaţii; prin urmare, ţi-ai uşura activităţile dacă bucătăria ta este organizată.
Când îţi petreci toată ziua în bucătărie, înveţi cum să păstrezi lucrurile în ordine. Aici îţi prezint diferite idei pentru organizarea bucătăriei şi pentru a-ţi face viaţa mai uşoară atunci când vine vorba de pregătirea mesei.
Cum organizezi eficient bucătăria. Idei pentru depozitarea compactă a caserolelor
Pasul 1. Goleşte toate dulapurile şi aruncă sau donează lucrurile pe care nu le utilizezi frecvent; la fel poţi să procedezi şi pentru articolele duplicate; faci acest lucru cu fiecare dulap şi fiecare sertar în parte. Cele mai multe bucătării nu au un spaţiu suficient de stocare, astfel obiectivul tău este de a păstra doar lucrurile pe care le foloseşti des.
Pasul 2. Organizează-ţi articolele pe grupuri: sortează toate articolele de coacere şi aranjează-le împreună; grupează toate vasele, sticlăria şi toate obiectele de sezon pe care le utilizezi o dată sau de două ori pe an, precum şi piesele de servire specială care sunt utilizate doar pentru ocazii speciale.
Pasul 3. Organizarea dulapurilor: acum, că ai toate articolele grupate, trebuie să te decizi unde vrei să le depozitezi. Piesele de gătit şi de copt trebuie să fie păstrate aproape de locul unde prepari mâncarea. De asemenea, ustensilele ar trebui să fie în sertarul cel mai apropiat de zona de preparare; paharele ar putea avea un loc cel mai bun în apropierea chiuvetei sau a frigiderului. Creează un spaţiu special pentru prepararea cafelei sau a ceaiului unde poţi să incluzi şi depozitarea zahărului, cănilor, filtrului. În acest mod vei evita cu siguranţă să te învârţi prin bucătărie doar pentru a găsi lucrurile de care ai nevoie pentru a-ţi prepara băutura preferată dimineaţa.
Pasul 4. Foloseşte cutii de lemn/plastic pentru a aranja toate articolele în dulapuri. Grupează lucrurile – cum ar fi pachetele de amestecuri de sos, amestecuri de cereale, plicuri de cacao/budincă, apoi le aranjezi în recipientele alese pentru a evita împrăştierea acestora în dulap.
Pasul 5. Păstrează recipientele şi capacele împreună. Aruncă recipientele fără cap şi păstrează-le pe cele cu capac, astfel încât acestea să rămână toate împreună. Poţi să faci acelaşi lucru cu capacele pentru oale, tigăi: o cutie mare transparentă de plastic îţi va păstra frumos lucrurile.
Pasul 6. Foloseşte spaţiul vertical. Foloseşte cârlige sub dulapuri pentru a ţine cănile sau foloseşte un raft pentru paharele de vin; astfel, vei elibera un spaţiu considerabil în dulapuri. De asemenea, ai putea să atârni cârlige pe interorul uşilor de la dulap sau de la cămară pentru a-ţi aşeza ustensilele, cum ar fi cupe de măsurare, mănuşi de cuptor sau alte gadget-uri de bucătărie. Trebuie să iei în considerare utilizarea spaţiului de pe perete pentru a atârna oale şi tigăi. Ţine minte că poţi să utilizezi orice spaţiu pentru a atârna ceva pentru a elibera spaţii în dulap.
Pasul 7. Tăvile rotative pot fi utilizate pentru a organiza lucrurile, cum ar fi sticlele de ulei, oţet şi alte ingrediente pentru gătit, precum şi condimente, vitamine sau medicamente.
Pasul 8. Utilizează separatoare pentru sertare. Separatoarele de sertare sunt foarte bune pentru ustensilele de gătit; toată lumea are nevoie de un loc pentru a păstra aceste lucruri diverse; separatoarele îţi permit să atribui un loc mic pentru fiecare articol şi vei putea găsi orice atunci când ai nevoie de ele.
Tu ce trucuri de organizat bucătăria cunoști?
Sursă: aivee.ro