Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei aşa nu trebuie să sari peste ea în nicio zi. Iar dacă ştii ce alimente să alegi, te vei simţi în formă toată ziua, ba mai mult decât vei slăbi şi îţi vei îmbunătăţi considerabil sănătatea.
Astazi iti prezentam un mic dejun sanatos si delicios care te va ajuta sa pierzi din greutate si va preveni cancerul de colon; dureaza doar 15 minute sa il prepari!
Fulgii de ovaz sunt printre cele mai sanatoase alimente pe care poti sa le mananci la micul dejun. Plini de fier, fibre si tiamina, isi merita din plin statutul de superstar al alimentatiei moderne.
Iata 4 motive pentru care mesele pe baza de fulgi de ovaz trebuie integrate in rutina alimentara zilnica:
Senzatia de satietate: fulgii de ovaz sunt bogati in fibre, care iti vor oferi senzatia de satietate a unui mic dejun, pana la momentul urmatoarei mese. Mai mult, ei stimuleaza digestia; asadar, sunt ideali pentru persoanele care vor sa piarda in greutate.
Regleaza nivelul colesterolului: datorita fibrelor sanatoase pe care ovazul le contine, nivelul colesterolului se va regla.
Regleaza tensiunea arteriala: in afara tuturor ingredientelor care regleaza tensiunea, fulgii de ovaz reprezinta cea mai buna solutie, avand in vedere ca sunt bogati in fibre vegetale
Lupta impotriva cancerului: Ingredientele din cereale diminueaza riscul cancerului la colon, conform numeroaselor studii. Fulgii de ovaz pot fi extrem de utili in prevenirea cancerului de san, ovarian sau de prostata
Reteta de fulgi de ovaz cu banana si scortisoara
Ingrediente:
1 cana de fulgi de ovaz, 1 banana feliata, 1 lingura de miere, 1/2 de cana de lapte de orez/cocos/migdale, 1 lingurita de scortisoara, cateva nuci maruntite.
Mod de preparare: pune fulgii de ovaz in laptele ales si lasa-i asa timp de 10-20 de minute. Adauga mierea si amesteca bine. Pune apoi bananele si nucile, si continua sa amesteci.
Ulterior adauga si scortisoara.
Inlocuieste micul dejun cu acest amestec de cel putin 3 ori pe saptamana si te vei bucura de o silueta de invidiat dar si de preventia cancerului.
Iata si alte retete usoare si savuroase care sigur te vor convinge sa-i introduci in meniul tau:
1. Fulgi de ovaz cu banana si unt de arahide – taie banana felii si amestec-o cu laptele in blender. Pune amestecul peste fulgii de ovaz uscati si amesteca inca o data. Pune-le la cuptorul cu microunde la temperatura inalta pentru 30 secunde.Amesteca din nou si mai lasa 30 de secunde. Pune untul de arahide si amesteca din nou. Daca nu obisnuiesti sa utilizezi cuptorul cu microunde, atunci pune apa sau laptele la aragaz, la fierbere adauga fulgii de ovaz si opreste focul, acoperi cu un vas si astepti sa se absoarbe timp de 1-2 minute. Nu fierbeti fulgii de ovaz pentru ca se pierd cei mai multi nutrienti !
2. Fulgi de ovaz cu fructe de padure congelate – intr-o oala mica, amesteca apa sau laptele si sarea. Pune-le la fiert. Cand au fiert, adauga mierea si amesteca cu o lingura de lemn pana se topeste. Pe urma, adauga fulgii de ovaz, scortisoara, seminte de in si fructele de padure. Pentru o textura mai cremoasa poti adauga si iaurt.
Aceste 2 retete iti ofera modul de preparare general al fulgilor de ovaz, asa ca in continuare iti oferim doar idei de combinatii sanatoase.
3. Fulgii de ovaz cu migdale, banana, lapte si unt de arahide
4. Fulgi de ovaz cu fructe uscate – merisor, curmale, smochine, caise si presurate u fulgi de cocos.
5. Fulgi de ovaz cu fructe, sunt excelenti in combinatie cu kiwi, portocale, mandarine, rodii, piersici (naturali, cand e sezonul sau iarna ii poti selecta din gem sau compot).
6. Fulgi de ovaz cu fructe inghetate, noi am avut grija sa ne punem la congelat anul asta zmeura, coacaza, cirese, visine, afine, capsuni – sunt perfecte nu doar pentru o combinatie cu fulgii de ovaz, le mai putem folosi si in shake-uri sau in alte copturi sanatoase. Ai grija in sezonul care vine sa o faci si tu ! Pana atunci le gasesti in orice supermarket, ambulate si congelate.
7. Fulgi de ovaz cu seminte de dovleac, alune, caju, nuci, fistic, seminte de chia, seminte de in sau seminte de canepa.
8. Fulgii de ovaz pot fi serviti atat cu lapte, cat si cu apa, chefir, lapte batut sau iaurt.
9. Fulgi de ovaz cu iaurt – punem ingredientele uscate (fulgii de ovaz, semințele de chia și sarea) într-un borcan, le amestecam, apoi adaugăm sana/kefirul sau iaurtul + laptele + mierea și amestecăm energic. Adaugam și fructele (folosim orice fructe dorim/avem, daca sunt mai mari, taiate cubulete), omogenizăm, punem capacul la borcan si dam la frigider până a doua zi. Fulgii se vor inmuia iar semințele de chia vor absorbi lichid și se vor umfla în volum, obținând un amestec gros si delicios.
10. Batoane cu fulgi de ovaz – o reteta cu detalii si modul de preparare o gasesti aici .
11. Fitness shake cu fulgi de ovaz – totul despre cum se prepapara un shake si reteta completa o gasesti aici
12. Budinca din tarate de ovaz – este un desert perfect pentru dimineti productive, cu mici delatii reteta o gasesti aici .
13. Biscuiti cu fulgi de ovaz – o reteta sanatoasa si cu o sursa proteica importanta, o reteta care e neaparat sa o incerci.
Sursa: surplusdesanatate.info