Fructele de pădure sunt cunoscute pentru beneficiile sănătății noastre. Din această categorie face parte și zmeura care este considerată o adevărată minune terapeutică. Pentru a beneficia de aceste fructe gustoase trebuie să le cultivăm și să le îngrijim corespunzător. Astfel, în acest articol vă prezentăm câteva sfaturi de cultivare a zmeurei pentru a vă bucura de o recoltă bogată.
Sfaturi de cultivare a zmeurei
1. Spalierele
Zmeurul trebuie neapărat cultivat pe spaliere. Este o practică demonstrată de foarte mulți. Dacă este plantată în benzi cu susținere pe spaliere între care sunt întinse fire de sârmă, atunci zmeurul vă va îmbogăți cu o recoltă de 6-8 ori mai mare, iar fructele vor fi mult mai calitative. Toate eforturile dvs. sunt irosite dacă nu permiteți zmeurului să vă dea tot ce este mai bun și dacă este cultivată la fel ca zmeurul sălbatic.
2. Reînnoirea
Zmeura nu poate să degenereze. Acest lucru este imposibil din punct de vedere biologic. Există loturi de teren unde zmeura crește în voie, fără a fi îngrijită corespunzător. Unii grădinari mai iscusiți anume acești arbuști crescuți practic în mod sălbatic, i-au transformat în lăstari roditori.
Pentru a-i readuce la cursul lor obișnuit, lăstarii de zmeur trebuie rearanjați în benzi liniare, la o distanță de 70 cm. Tulpinile rupte, uscate și bolnave trebuie îndepărtate. Dacă este îngrijit corespunzător, zmeurul va da o recoltă bogată peste unu-doi ani.
3. Rândurile înguste
Rândurile de zmeur trebuie să aibă o lățime de până la 30 cm, iar în mijlocul rândurilor să fie spațiu liber. Deseori, cultivarea zmeurului eșuează din cauza că lăstarii sunt plantați la o distanță foarte mare și ei se intersectează cu lăstarii tineri sau cu alte plante.
Din punct de vedere biologic, în jurul tulpinei de bază cresc de sine stătător foarte mulți lăstari. Anume acești lăstari noi absorb 50% din substanțele nutritive necesare pentru zmeur. De aceea, acești lăstari trebuie îndepărtați periodic, deoarece sunt dușmanii plantei de bază.
Dacă tulpina este liberă de lăstari, atunci aceasta primește toată lumina solară și fructele sunt pe toată lungimea, nu doar pe vârf. De asemenea, dacă tulpinile se află la soare și în bătaia vântului, acestea se îmbolnăvesc mai rar și au mai puțini dăunători.
Toate aceste avantaje le puteți observa pe butașii de doi ani. Trebuie să vă obișnuiți cu ideea că dacă nu veți îndepărta lăstarii tineri, nu veți avea o recoltă bogată. Acestea se taie la 3-5 cm în pământ.
Dacă la zmeurul obișnuit, crescut în mod liber, puteți culege 6-8 fructe, atunci la zmeurul îngrijit prin tăierea lăstarilor puteți culege 8-14 sau chiar 18 fructe. În acest caz, fructele sunt mai suculente, mai mari, mai dulci. Deși plouă sau este vreme rea, fructele se păstrează mai bine pe tuplină, nu se alterează.
Zmeurul este o plantă care are o coroană mare de frunze, iar rădăcinile sunt doar la 10-20 cm în pământ. De aceea, solul uscat influențează foarte mult asupra sănătății plantei. În următorul an pot să dea doar 8-10 rămurele în loc de 30-35. Aparent planta nu este afectată, dar sunt mai puține fructe.
Respectiv, trebuie să țineți minte că recolta din acest an, depinde de îngrijirea plantei în anul precedent.
4. Îngrășămintele
Se recomandă aplicarea îngărșământului de compost, de turbă sau orice materie organică. Zmeurul necesită multe substanțe organice în comparație cu mărul sau coacăza. În condiții naturale, zmeurul nu crește în câmp, unde substanțele organice sunt lipsă, ci la marginea pădurilor unde este mult îngărșământ format din frunze sau alte materii organice. Deci zmeurul trebuie alimentat mereu cu îngrășăminte, pentru a vă bucura din plin de fructele acestuia.
5. Zmeurul se răspândește în întreaga grădină
Acesta este specificul său. De aceea în fiecare primăvară trebuie îndepărtați lăstarii tineri indiferent unde au apărut. Aceștia trebuie tăiați din pământ.
sursa: perfect-ask.com