Rosiile sunt nelipsite in orice bucatarie, sunt gustoase, sanatoase si foarte des utilizate. Dar cum putem sa le pastram gustul si savoare pe timp de iarna? Mai ales ca avem acces la cele mai gustoase rosii: rosiile romanesti.
Astăzi îți prezentăm câteva modalități de păstrare a roșiilor peste vară:
Roșii murate:
Ingrediente: 2 kg rosii cherry sau alt soi, dar cat mai mici, coapte si tari, 2 capatani de usturoi, 5-6 frunze de dafin, 5-6 frunze de vita de vie, 1 lingura seminte de mustar, frunze de visin (5-7 ar fi de ajuns), sare grunjoasa, 100 ml otet alimentar de 9 grade, la 1 l saramura, 2 linguri boabe de piper
Saramura:la 1 l apa, 1 lingura cu varf de sare grunjoasa
Mod de preparare:
Spalati si scurgeti bine rosiile, frunzele de visin si de vita de vie. Asezati in borcane, mai intai un strat de frunze de vita de vie si presarati cateva boabe de piper si seminte de mustar. Aranjati rosiile si puneti printre ele cateii de usturoi curatati, frunze de visin si de dafin. Adaugati restul de piper si seminte de mustar si acoperiti cu un alt strat de frunze de vita de vie.
Separat, fierbeti apa, adaugand 100 ml otet si 1 lingura cu varf de sare grunjoasa la 1 l apa. Turnati deasupra saramura cu otet fierbinte, legati imediat si dati borcanele la uscat (intre paturi), pana se racesc complet (1-2 zile).
Depozitati apoi, in camara, la loc racoros.
Se consuma ca muratura.
Suc de rosii:
Timp de preparare: 30 minute
Timp gatire: 1 ora, 30 minute
Ingrediente: 3.5 kg rosii foarte coapte, 1 lingurita sare de mare, 4 linguri suc de lamaie
Mod de preparare:
Spala bine rosiile si usuca-le. Acum trebuie sa elimini semintele si pielita rosiilor, si ai 3 metode prin care poti face asta:
Optiunea 1: Taie un mic „x” in partea de jos a fiecarei rosii si scufunda-le pentru aproximativ 30 de secunde in apa clocotita, apoi pune-le intr-o baie de apa rece cu gheata. Vei putea curata foarte usor pielita, si apoi taiate in jumatate vei elimina si semintele.
Optiunea 2: taie rosiile in bucati mari si da-le printr-un procesor de alimente.
Optiunea 3: mixeaza rosiile rapid printr-un blender si scurge piureul printr-o sita fina.
Pune rosiile decojite si fara seminte intr-o oala cu sarea si adu-le la fierbere. Redu focul la mic si lasa-le sa fiarba, amestecand ocazional, pana cand amestecul se reduce cu aproximativ o treime, va dura cca 45 de minute.
Intre timp, sterilizeaza borcanele si capacele intr-o cratita cu apa fiarta.
Pune 1 lingura de suc de lamaie in fiecare borcan, transfera sosul de rosii fierbinte in borcanele fierbinti, lasand aproximativ 1cm spatiu pana la gura capacului. Infileteaza capacele bine si pune borcanele inapoi in apa care fierbe (apa nu trebuie sa treaca de capac). Se lasa la fiert 40 de minute.
Cand s-a scurs timpul se depoziteaza intr-un loc racoros, intunecat, pana la utilizare.
Rosiile uscate:
Ingrediente:
1kg rosii
2 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul la 93°C. Spala rosiile si usca-le bine, apoi elimina semintele/sucul/interiorul fiecarei rosii. Taie rosiile mici in sferturi si rosiile mai mari in bucati mici. Daca vrei sa lasi bucati mai mari de rosii, inteapa de cateva ori cu un cutit partea cu piele pentru a le ajuta sa se usuce uniform.
Imprastie rosiile taiate pe o foaie de copt si stropeste-le cu ulei de masline – amesteca bine.
Pune rosiile in cuptor si lasa-le acolo pana cand marginile se strang iar rosiile se reduc in marime cu aproximativ 1/3, timp de 2 – 3 ore, in functie de cat de suculente au fost rosiile. Timpul poate fi prelungit si pana la 8 ore.
Rosiile uscate pot fi depozitate in frigider sau congelator, sau acoperite cu ulei de masline.
Roșii congelate:
Rosiile congelare nu sunt doar foarte usor de „preparat”, dar sunt si cel mai bun mod in care aroma lor poate fi pastrata peste iarna.
Pentru a congela rosii:
Pune rosiile crestate putin (ca in imaginea de mai jos) in pungi de plastic resigilabile, extrage excesul de aer (se poate folosi un pai pentru a face acest lucru), sigileaza-le si congeleaza-le. Este atat de simplu, rapid si usor!
Daca totuti aveti o multime de rosii; puneti-le pe o tava de copt si apoi in congelator pentru cateva ore, dupa care pot fi scoase si puse direct in pungute (aceasta metoda ajuta la asigurarea ca rosiile vor ingheta rapid si uniform).
Nu este nevoie ca rosiile sa fie decojite inainte de a le congela – pielita acestora va „aluneca” usor si rapid dupa decongelare.
Rosiile congelate pot fi folosite in orice reteta.
Tips: daca doriti le puteti taia si felii/cubulete ocupand astfel mai putin spatiu in congelator.
Sursă: www.supereva.ro